Naturdagbok 2021

BLÅ TEXT = LIVSKRYSS SVERIGE | GRÖN TEXT = ÅRSKRYSS SVERIGE

Torsdag 15 april 2021

Angarnsjöängen runt

[7.2 km - 12 633 steg]

Vackert väder idag igen, fast fortfarande en kylig vind (mer om detta senare).
Det rundan vi gick idag var det 5 år sedan vi gick senast. Dock en känd runda som vi gått många gånger genom åren.

Vi började på Midsommarberget och spanade ut över sjön. Vi kunde raskt konstatera att det fanns mycket vatten i sjön. Nog mer än vad vi var vana vid.
Ungefär vid den södra maden hade vi andorgie då förutom Gräsand, även Bläsand, Kricka, Skedand, Snatterand och Stjärtand sågs.
Vi gick sedan sjön runt medsols. På nordvästsidan av sjön hade vi rak motvind. Det kändes kyligt då!

Fikapaus tog vi i Skesta hage. Passade då på att gå in i appen "Alltid Öppet" och såg då helt plötsligt knappen "Boka vaccinationstid". Raskt så bokade jag en tid i Kista 9:00 till dagen efter. Bingo!

Efter fikat då vi fått upp värmen lite så fortsatte vi till Utloppet, fick sedan vinden i ryggen och det kändes mycket lättare.
Tillbaka vid p-platsen kunde vi konstatera att vi varit ute i ca 4 timmar.
Skönt men kallt!"

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsgås, Brushane, Enkelbeckasin, Fiskgjuse, Grågås, Gräsand, Gärdsmyg, Kaja, Kanadagås, Knipa, Korp, Kricka, Kråka, Skata, Skedand, Skogssnäppa, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Stare, Stenskvätta, Stjärtand, Sånglärka, Sångsvan, Sädesärla, Talgoxe, Tofsvipa, Trana, Vigg, Ängspiplärka

Hörda fåglar
Bofink, Sävsparv

Sedda insekter
Nässelfjäril

Sedda växter
Backskärvfrö, Blåsippa, Tussilago, Vitsippa, Vårlök

Dagens fyra bilder ...


Örsta

Örsta - Runsten U 211

Backskärvfrö

Grågås

Onsdag 14 april 2021

Fornborgsslingan, Tyresta Nationalpark

[6.7 km - 11 219 steg]

Vackert väder men en ganska kylig vind.
Vi valde Tyresta Nationalpark idag, men inte stora entrén utan tog vägen via Åva. Vi gick Fornborgsslingan runt. Fikade gjorde vi uppe i fornborgen med vid utsikt över Stensjön och Fiskgjusarnas bo.

Mest fågelliv hade vi i början och i slutet, dvs uppe i brandområdet var det ganska tyst. De roligaste fågelnoteringarna var Fiskgjusarna i sitt bo på ön i Stensjön. Har varit uppe i fornborgen två gånger tidigare. Det har då varit tidigare på året så inga Fiskgjusar har synts. Nu fanns två på plats. Vi såg dessutom två Storlommar i sjön. Kul, det har jag aldrig sett förut.

Den roligaste insektsnoteringen var den Större timmermanhona som landade på min vindjacka. Det blev några snabba fotografier då hustrun försökte fånga insekten som promenerade runt på min jacka. Sen blev det lite lugnare då vi fick ned Timmermannen på backen. Den promenerade sakta runt på marken, ibland över vår karta. Blev bättre bilder då. Kul, då vi bara fotograferat hannar av arten tidigare.

Sträckan var lång. Blev trött på slutet. Månge stenar & rötter att lyfta fötterna över. Gick "i mål" ganska så mör i benen.

Kul runda.

Sedda fåglar
Bofink, Brun kärrhök (överflygande), Fiskgjuse, Fiskmås, Gråhäger, Gräsand, Grönsiska, Gärdsmyg, Havsörn, Kanadagås, Knipa, Skogssnäppa, Storlom, Storskrake

Hörda fåglar
Svartmes

Sedda insekter
Citronfjäril, Nässelfjäril
Större timmerman (hona)
Videsandbi

Sedda svampar
Cinnoberticka

Sedda växter
Blåsippa, Tussilago, Vitsippa, Vårlök

Dagens fyra bilder ...


Brandområdet

Större timmerman (hona)

Videsandbi (hona)

Stamristningar?

Söndag 11 april 2021

Råstasjön innan vinterns retur

[5.1 km - 8 616 steg]

Sen promenad men våra mått mätt. Ut kom vi inte förrän närmare halv tolv.
Ner via Vackra vägen som vanligt. Gångvågen längs bäcken gemom Golfängarna och så Råstasjön moturs. Hem gick vi samma stråk.

Mycket har vi sett idag. Två Tofsvipor sågs vid den västra sankmarken på sjön. Blir nog häckning även i år. Ett Skedandspar låg på stranden ungefär vid samma ställe. Det var tre år sedan sist här vid sjön. Det var vår tredje Skedandsobservation detta år och så många så här tidigt har vi nog aldrig gjort.
Borta vid matningen såg vi vår första Fasan vid Råstasjön någonsin. Längre in i skogen stod och hördes tydligt. Både läte och vingslagen. Såg den tydligt gjorde vi också. Här såg vi även ett par Stenknäckar. Otroligt försiktiga som vanligt. Vågade sig inte riktigt ner till matningen. Från träden i närheten hördes samtidigt en Gransångares "silt-salt-silt-salt". Den fick vi dock aldrig syn på. Två Stjärtmesar flög som hastigast över oss.

Inga fjärilar sågs. Men en Mörk jordhumla kunde vi notera.

Artrik runda!

Sedda fåglar Lötsjön-Golfängarnas NR
Gräsand, Vitkindad gås

Hörda fåglar Lötsjön-Golfängarnas NR
Rödhake

Sedda fåglar Råstasjöns NR
Blåmes, Brunand, Fasan, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Pilfink, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stenknäck, Stjärtmes, Talgoxe, Tamduva, Tofsvipa, Vigg, Vitkindad gås

Hörda fåglar Råstasjöns NR
Gransångare, Gärdsmyg

Sedda insekter
Mörk jordhumla

Sedda växter
Blåsippa, Tussilago, Vitsippa, Vårlök

Dagens fyra bilder ...


Tofsvipa

Skedand

Stenknäck

Vitkindade gäss

Lördag 10 april 2021

Djurgårdsrunda med kompisar

[5.8 km - 10 238 steg]

Vi träffade Björn och Ulla vid parkeringen till Valdemarsudde. De kom till fots, vi med bilen.
Sedan gick en i stort sett identisk runda som vi gjorde den 5:e februari i år. Då var det vinterväder och snö. Nu sol, fast med en kylig ihärdig vind.

Vi följde vattnet fram till Blcohusuuden. Fortsatte sedan till Djurgårdskanalens mynning. Vi följde sedan kanalen fram till Isbladkärret. Vi rundade kärret via Kärleksstigen. Alltid lika fascinerande att se Hägrarna vid sina bon högt upp i träden.
Vi fortsatte sedan fran till Rosendals Trädgårdar för fika.
De hade en praktisk uteservering så här i Coronatider och gott om sittplatser utomhus. Det var inte billigt, men gott!

Efteråt promenad ner till bilen för hemfärd.

Sedda däggdjur på rundan
Ekorre

Sedda fåglar
Blåmes, Fiskmås, Grågås, Gråhäger, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Nötskrika, Silltrut, Skedand, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Storskrake, Större hackspett, Sångsvan, Tofsvipa.

Hörda fåglar
Gärdsmyg

Sedda växter
Vitsippa

Dagens fyra bilder ...


Knipa

Större hackspett

Bok

Hästkastanj

Torsdag 8 april 2021

Östra Järvafältet med Väsby sjöäng

[6.7 km - 11 080 steg]

Bil till Bögs Gård. Vi tog innervägen via Kista och tur var väl det då vägen via E4 var avstängd!
Soligt väder, dock lite kyligt i luften.

Vi började raskt promenera mot Väsby Gård. På vägen hörde en massa fågelsång nedåt Ravalen till. Vi klev helt sonika över staketet och gjorde en liten avtickare nedåt via en öppen betesmark som smalnade av till ett litet gatt. Här satt det mängder av fåglar dolda och "småpratade". Kan inte beskriva det på annat sätt. Vi såg dem inte, vet inte vad det var heller. Däremot så såg vi ett större antal Rödvingetrastar, hörde även deras sång. Lät lite ringrostigt.

Vi tog oss så småningom upp på grusvägen iggen och fortsatte till Väsby Gård. Vi svängde vänster och gick förbi Väsby Sjöäng. Vi stannade och spanade. Såg inte så mycket i ärlighetens namn, men en jättemysig plats är det. Helt klart skådaranpassad dessutom med en liten plattform, med plank och små tittgluggar.
Förutom fågla såg vi några Rådjur som betade på en åker i närheten.

Vi fortsatte så vägen mot Säbysjön, och anslöt efter någon kilomter till vägen som går runt Säbysjön. Vi fortsatte till Sägysjöns västra ände och tog sedan grusvägen till baka mot Väsby Gård och sedan Bögs Gård. I Säbysjön såg vi årets första Storlom samt Sångsvan.

Först på slutet såg vi några fjärilar. Definitivt en Nässelfjäril och så var det förmodligen en Brun flickfjäril (dock ej idad).
Förvånansvärt nog ingen Citronfjäril.

Östra Järvafältet är minst lika spännande som det Västra.
Möjligen tycket jag lite bättre om Östra än Västra. Kan också bero på att vi gått väsentligt färre gånger här än på det Västra.

Sedda däggdjur på rundan
Rådjur

Sedda fåglar Västra Järvafältet
Storlom, Sångsvan

Sedda fåglar Östra Järvafältet
Grågås, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Korp, Kricka, Pilfink, Rödhake, Rödvingetrast, Sothöna, Steglits, Större hackspett, Sångsvan, Tofsvipa, Trana

Hörda fåglar Östra Järvafältet
Gärdsmyg, Taltrast

Sedda insekter
Nässelfjäril

Sedda växter
Blåsippa, Tussilago, Vitsippa

Dagens fyra bilder ...


Rödhake

Rådjur

Väsby Sjöäng

Kalvar på Bögs gård

Söndag 4 april 2021

Balingsta-Bottnen i kyliga vindar

[2.9 km - 4 938 steg]

En mycket blåsig och ganska kall utflykt.
Jag har länge tänkt att vi skulle besöka Balingsta-Bottnen en vårdag. Jag har fått berättat att då skulle man kunna se många olika änder och vadarfåglar eftersom våtmarken oftast blir översvämmad.

Vi parkerade som vanligt på p-platsen längs vägen mittför våtmarken. Och nog var det översvämmat alltid. Vattenspegel så långt ögat kunde nå. Vi bestämde oss för att slingan "Bottnen Runt" och så började vi gå motsols som vanligt. När vi kom till "utsiktskullen" så kunde vi se flera olika fågelarter. Den första delen av våtmarken hade i princip varit tom på fåglar. Här kunde vi se flera olika andarter (Gräsand, Kricka, Skedand och Snatterand). Dessutom fanns Tofsvipa och Skrattmås i lite större antal.

Vi forsatte sedan på slingan. Det var lite översvämmat så vi fick göra en liten omväg via en gravplats vid vattnet. Där såg vi Fiskgjuse ute i sjön. En boplats fanns på en ö strax utanför vår plats. Vi tror det var två par Fiskgjusar, möjligen konkurrenter till den boplats vi såg. Det var dock lite oklart.

Vi fortsatte sedan vår väg i blåsten. Skrämde upp en Duvhök som satt i ett buskage nära vassen utan att vi såg den förrän den flög. Inga fjärilar mer än den Sorgmantel som hastigt försvann förbi oss i blåsten.

Vid våtmarkens ända kom vi fram till en p-plats som vi förmodligen ska använda nästa gång. Klart större än den plats vi brukar stå vid. Nu fick vi promenera tillbaka på grusvägen till vår plats för att åka hem till ett värmande fika.

Ska inte glömma att nämna årets första Vitsippa som sågs strax bredvid grusvägen mot slutet.

Sedda fåglar
Duvhök, Fiskgjuse, Grågås, Gräsand, Kanadagås, Kricka, Nötväcka, Skedand, Skrattmås, Snatterand, Tofsvipa.

Hörda fåglar
Sävsparv

Sedda insekter
Sorgmantel

Sedda växter
Blåmes, Tussilago

Dagens fyra bilder ...


Våtmark med ett Skedandspar

Fiskgjuse vid bo

Vitsippa

Våtmarken

Skärtorsdag 1 april 2021

Stora Vika lurade till sig vår röst ...

[5.9 km - 9 961 steg]

Alltid en spännande dag när man åker till Stora Vika.
Vi gick som vanligt in i kalkbrottet för en runda. Sedan fjärilsstigen.
Fika gör vi nu två gånger. Dels vid fikastället efter den första backen på fjärilsstigen, dels nere på vallen vid dammarna när man nere vid telemasten.

För första gången såg vi Vildsvin. Vi har sett spåren efter dem många gånger förr. Nu såg vi dem när vi efter fika #2 när vi gick så långt vi kunde "bakåt" på vallen. Två stycken sågs på håll inne i vassarna när de försvann (de hörde nog oss först).

Inne i kalkbrottet hade vi en massupplevelse av Riddarskinnbaggar. Det finns ett ställe i början av brottet, nästan ett bergrum eller grotta. Har suttit någon form av dörrar vid ingången. Vid kanten av öppningen, även nere på marken, fullkomligt kryllade det av Riddarskinnbaggar. Det var lite "Sagan om Ringen" känsla när fler och fler skinnbaggar vällde fram. Har aldrig sett detta tidigare.

I den innersta av dammarna i brottet, som verkade helt livlös större delen av tiden, såg vi från fjärilsstigen årets första Svarthakedopping. Vi har sett dem de senaste året här. Nu som vi en ensam individ. När kom till punkten på fjärilsstigen när man kan gå ut över klippan och betrakta dammen var Svarthaken som bortblåst. Möjligen hade den tagit sin tillflykt till vassarna eller helt sonika så hade den försvunnit.
Skrämde även upp en ensam Trana när vi närmade oss fika #2.

Lite fågel på rundan. Tre fjärilar, mängder av Nässelfjärilar, några Påfågelögon och en Sorgmantel. Konstigt nog inga Citronfjärilar.
En Slamfluga (jobbar med identifikationen), ytterligare en o-idad blomfluga samt förmodligen ett sandbi.
Lite förvånande så såg vi även en Grön sandjägare (trodde de sågs senare).

Det blir fler gånger i år!

Sedda däggdjur på rundan
Vildsvin

Sedda fåglar
Bofink, Koltrast, Rödhake, Svarthakedopping, Korp, Storskrake (ett par, hane och hona, överflygande), Talgoxe, Trana

Hörda fåglar
Blåmes, Grönfink, Gärdsmyg, Tofsmes

Sedda insekter
Nässelfjäril, Påfågelöga, Sorgmantel
Riddarskinnbagge
Grön sandjägare
Ängshumla

Sedda spindeldjur
Presentspindel

Sedda växter
Blåsippa, Hästhov, Sälg

Dagens fyra bilder ...


Sälg

Sorgmantel

Riddarskinnbaggar (många)

Presentspindel

Tisdag 30 mars 2021

Råstasjön via Golfängarna

[5.3 km - 9 031 steg]

Rolig dag trots molnigt väder

Vi gick ner via Vacka vägen till Golfängarna och sedan till Råstasjön som vi gick runt motsols som vanligt. Via Vacka vägen hem.

Vi fastnade redan i Golfängarna på väg till Råstasjön.
Vi såg Stenknäckar! Först två par, sedan i ett annat träd mot hundrastgården säkert 7 stycken. När jag tittade på dem i kikaren fick jag dessutom Stjärtmes och Steglits som bonus. Länge sedan vi såg så här många!

Runt Råstasjön fanns mycket se. Blåsippor i tre färgvarianter, Vårlök som började komma fram. Vi stod länge och spanade efter eventuell Mindre hackspett (hörde förmodligen lätet). Skrattmåsarna hade kommit och förde ett oherrans liv som vanligt. I sjön såg vi årets första Silltrut. Skäggdoppingar fanns det ett antal par av. På sydsidan av sjön såg vi Trädkrypare som var så liten att vi först trodde det var en insekt. Årets första humla sågs. For dock runt så snabbt att jag aldrig hann artbestämma den. Vi fick närbilder på Sothöns som slogs. Och som grädde på moset såg vi en spelflygande Tofsvipa på håll. Samma ställe där den häckade förra året. Hoppas det blir i år igen. Vår lista kan göras längre ...

Våren år här!!!

Sedda fåglar Lötsjön-Golfängarnas NR
Björktrast, Gräsand, Koltrast, Steglits, Stenknäck, Stjärtmes, Större hackspett, Vitkindad gås

Hörda fåglar Lötsjön-Golfängarnas NR
Grönfink

Sedda fåglar Råstasjöns NR
Blåmes, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Gärdsmyg, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Ringduva, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Sothöna, Större hackspett, Talgoxe, Tofsvipa, Trädkrypare, Vigg, Vitkindad gås

Hörda fåglar Råstasjöns NR
---

Sedda växter Råstasjöns NR
Blåsippa (blå, vit och violett/röd), Vårlök

Dagens fyra bilder ...


Påskfärger (Större hackspett)

Sothöna

Knölsvan

Vita blåsippor

Lördag 27 mars 2021

Repris av november promenaden vid Häringe slott

[7.3 km - 13 112 steg]

Träff halv elva med Björn & Ulla vid naturreservatsparkeringen vid Häringe slott. Solen orkade precis igenom molnskyarna och gav oss hopp om en bra dag.
Vi gick samma slinga som i november, dvs över hästhagarna och så till vänster. Vi passerade sjön Bobäcken och vände sedan söderut och följde halvöns ostsida ner till uddarna utåt Ådfjärden där vi fikade. Sedan tillbaka mot Häringe, inte direkt, utan via den västra stigen där man rundar Hansviken.

Platsen var lika fantastisk som vi fann den i november. Vi gick igenom flera olika biotoper. Från slättsjön Bobäcken, via skogsområden med barr- och blandskog, till mera öppna marker där vi gick i kanterna av stora öppna fält. Fantastisk natur!

Vi har sett en hel del. Dock inga fjärilar, temperaturen var kanske för låg och vi hade inte inte det direkta solljuset utan nästan hela tiden svaga skyar som tog bort en del av solljuset. Roligt var nog den Mindre hackspett vi såg mot slutet (vid Hansviken).

En ny runda planeras till någon gång i maj då sångarna kommit.

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Entita, Gråhäger, Gräsand, Gulsparv, Havsörn, Korp, Kråka, Mindre hackspett, Nötväcka, Rödhake, Skata, Sparvhök, Stare, Storskarv, Storskrake, Större hackspett, Sånglärka, Sångsvan, Talgoxe, Tamduva, Trädkrypare, Vigg

Hörda fåglar
Bofink, Fasan, Svartmes

Sedda växter
Blåsippa (blå, vit och violett/röd var de färgvarianter som sågs), Tussilago, Vårlök

Dagens fyra bilder ...


Ek

Blåsippor

Tussislago

Hästhagar

Torsdag 25 mars 2021

Ågestasjön, varmt & småkyligt om vartannat

[4.0 km - 7 127 steg]

Parkerade som vanligt vid den lilla parkeringen med infart från Ågestavägen. Varmt i solen, men i vinden eller skuggan definitivt kyligt!
Vi promenerade längs nygrusade stigar. Betraktade stigen mot Pumphusängen (och fågeltornet), tyckte det var för mycket vatten så vi gick skolleden i stället. Så fort vi kom upp i lä mot ängarna var det riktigt varmt och gott. Det var också här vi såg Nässelfjäril. Vi fortsatte sedan på vägarna/stigarna till fågeltornet.

Därifrån såg vi både Gräsand, Kricka och Snatterand. Många Knipor och Sothöns fanns också i sjön. Is låg faktiskt kvar över en större del av sjöns yta så det var lite kyligt. Inte Skrattmåsarnas skränande värmde. Vi gick sedan tillbaka till Pumphusvängen då vi tyckte ha hört Tranor ropahärifrån. Mycket riktigt, två stycken gick och letade mat i den bortre delen av sankmarken. I övrigt inget spännande.

Vi fikade sedan i lä på en av ängarna närmare parkeringen.
Efter kaffet kände vi oss hågade att närmare granska den vattenfyllda passagen hemåt. Vi hade tur då plankor var utlagda, så med lite balansering klarade vi vattenpassagen galant. Vi följde sedan de grusade stigarna till p-platsen.

Skön runda. Dessutom var det iordningställt efter de arbeten som pågick vid vårt förra besök.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bofink, Grågås, Gråtrut, Gräsand, Gulsparv, Kaja, Kanadagaås, Knipa, Kricka, Kråka, Ormvråk, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Stare, Sävsparv, Talgoxe, Tofsvipa, Trana, Vigg

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Nötväcka, Ringduva

Sedda insekter
Nässelfjäril

Dagens fyra bilder ...


Lunchutsikt

Fågelskyddsområde

Tussislago

Hassel

Fredag 19 mars 2021

Vårtecken på Norra Järva

[4.3 km - 7 057 steg]

Parkering vid Säby gård. Vi tog oss ganska rakt ut mot Obs-udden. Såg årets första Tranor på håll (andra sidan vattnet), dessutom fanns en större flock Starar på plats. Bara det gör att det börjar kännas lite mer vårlikt.

Efter udden fortsatte vi över ängarna till Stora Bryggan. Här såg vi ett träd som var gravt bäverangripet. Förmodligen står det inte upp nästa gång vi kommer hit. Vi fortsatte sedan över ängen, gemom skogen ner till färisten vid ån. Blev sedan rundan via Tånglöt tillbaka till parkeringen.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Björktrast, Grågås, Gråhäger, Kanadagås, Stare, Talgoxe, Trana

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Grågås

Stare

Björktrast

Bäverarbete

Torsdag 18 mars 2021

Is på sjön och inga Skrattmåsar (Råstasjön)

[5.9 km - 9 775 steg]

Om man bara tittar på datumet så borde Skrattmåsarna ha kommit till Råstasjön.
Så sagt och gjort, vi måste ju ta oss dit för att kontrollera.

Vi gick upp via Tornparken. Fortssatte sedan via Idrottsplatsen ner till Lötsjön som rundades. Vi tog oss sedan igenom Golfängarna på den norra sidan bort mot Råstasjön. Vi rundade sedan Råstsjön moturs innan vi gick hemåt via Vackra vägen.

Bägge sjöarna var mer eller mindre istäckta. Inga Skrattmås vid någon av dem.
Inget speciellt kunde noteras även om det alltid är roligt att se Stjärtmesar. Vi var nöjda men den motion och frisk luft som runf´dan innebar!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Grågås, Gråhaäger, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Pilfink, Rödhake, Skata, Sothöna, Stjärtmes, Talgoxe,

Hörda fåglar
Gärdsmyg

Dagens två bilder ...


Sugen Stjärtmes

Klibbal

Lördag 6 mars 2021

Promenad i Tyresö slottspark

[2.8 km - 4 971 steg]

Promenad med kompisarna Björn och Ulla.
Vi parkerade på kyrkoparkeringen som vanligt. Gick sedan över vandrarhemsbron, förbi Kattugglans bohål (var förvisso många år sedan vi såg den, tomt idag också). Fortsatte sedan över bäcken och ut på ängarna mot Notholmen. Vi tog oss ända ut till udden där det var lä. Skönt, för det blåste ganska mycket.
Tillbaka sedan genom slottsparken upp till slottet. Där blev det en välbehövlig fika men nybakt och avstånd.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Knipa, Kråka, Storskrake, Sothöna, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Sedda däggdjur
Vanlig näbbmus (död)

Dagens tre bilder ...


Tyresö slott

Träsnideri av bäver

Vanlig näbbmus (död)

Onsdag 3 mars 2021

För tidigt i Stora Vika

[5.2 km - 8 946 steg]

Optimistisk utflykt!
Vi hade stämt träff med kompisen Björn på p-platsen. Alltid lika spännande när man kommer till Stora Vika på vad man kommer att få se.
Denna gången blev det ganska lite ska genast erkännas.

Vi promenerade som vanligt. Dvs först in i kalkbrottet där vi tog en runda. Sedan fjärilsstigen, fika efter backen med utsikt över brottet, fika 2 på vallen nedanför telemasten. Skönt i solen, kallt i skuggan.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Korp, Kråka, Nötväcka, Skata, Storskrake (överflygande), Större hackspett, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Sedda växter
Tussilago

Dagens två bilder ...


Älg (eller åtminstone spillning)

Årets första Tussislago

Tisdag 2 mars 2021

Försiktig vår runt Råstasjön

[5.4 km - 8 898 steg]

En promenad i sakta mak runt Råstasjön. Isen låg fortfarande över i stort sett hela sjön, vilket dämpar fågeltillgången.
Hägrarna matas fortfarande vilket innebär en större mängd av dem som står i vasskanterna som gamla herrar i överrock.

Någon Vattenrall såg vi inte heller trots ivrigt spanande.

Det blir nog till att vänta några veckor på bättre fågelliv.

Sedda däggdjur på rundan
Ekorre

Sedda fåglar
Blåmes, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Pilfink, Skata, Sothöna, Talgoxe, Vigg, Vitindad gås

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Vitkindade gäss

En solitär häger mitt på isen

Gröna alhängen???

Sälgkvist

Fredag 26 februari 2021

Vårvinterrunda på Norra Järva

[2.8 km - 4 940 steg]

Skön runda i solsken på Järvafältet vid Säby Gård.
Vi gick förbi fågelmatningen, ut till OBS-kullen, ut till udden, till Stora Bryggan, innan vi vände åter till parkeringen.

Naturen har vaknat. Fler, om än få, fågelröster ute. Vi hörde och såg Spillkråka vid Stora Bryggan vilket var kul, annars tämligen artfattigt.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Spillkråka, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Spillkråka

Säby Strandängar

Säby Gård

Längst ut på "OBS-udden"

Lördag 13 februari 2021

Vinterrunda på Norra Djurgården

[5.9 km - 9 769 steg]

Bil ut till Stora Skuggan där vi träffade vännerna Björn och Ulla.
Sedan promenad i solgasset.

Från parkeringen gick vi förbi Värdshuset och följde Stora Skuggans väg. Vi sökte oss ner till Lilla Värtan och följde dess kant på en en liten stig som gick längs med vattnet (läs isen). Vi passerade Lappis Beach och tog ändå bort till båtklubben vid Ekhagen. Vi földe sedan Ekhagsvägen till Bergiusvägen som vi följde en bit. Sedan upp till Universitetsområdet innan vi tog sikte på parkeringen och tog oss tillbaka.

Fantastiska vintervyer, många skidåkare ute. Tänk att vi kan ha så i Stockholm.

Som avslutning blev det en fika på Värdshuset inomhus. Bra Corona system och lite folk, åtminstone när vi gick in. Kö när vi gick.
Kanondag!

Sedda fåglar på rundan
Ingen radar på!

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Vinterväg

Riksmuséet i fonden

Snödjupsmätare

Mistlar och Fiskartorpet

Torsdag 11 februari 2021

Pulsande i snö på Alhagen

[4.7 km - 8 069 steg]

Planen var att eventuellt kunna beskåda bådde Strömstare och Kungsfiskare.
Men tji, allt var fruset. Inget öppet vatten så långt ögat kunde se ...

Vi hade stämmt träff med kompisen Björn vid parkeringen. Sedan vidtog i princip ett pulsande. Vi tog oss förbi det frusna Starrträsk och sedan genom skogen till vägen mot utloppet. På vägen gick det lite lättare. ,em det var inte plogat. Mycket snö överallt. Kall snö, dvs fluffig. Men fruset som sagt, inte mycket fågel som syntes eller hördes.

Nåja, vi hade i alla fall tur med vädret.

Lunch togs nere i Nynäshamns hamn på Rökeriet. En kort promenad ut på bryggorna. Det var dock kallt. Soligt, men kallt.
En riktig vinterdag alltså!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Grönfink, Gulsparv, Havsörn, Stjärtmes, Sångsvan, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Stjärtmes

Bäcken vid utloppet

Isskulptur

Polenfärjan

Onsdag 10 februari 2021

Vattenrallen är tillbaka!

[5.6 km - 9 255 steg]

En runda i vinterväder runt Råstasjön.

Vid matningen fick vi reda på att Vattenrallen synts igen vid det vanliga stället. Efter att ha betraktat fåglarna vid automaterna så gick vi bort till Vattenrallplatsen.
Efter en stunds spaning hade vi fått syn på två individer. En höll till i området mot tåghallarna, och en i området mot sjön. Bägge två kunde vi betrakta en längre stund medan de sökte mat. Kul att kunna se dem igen. Förmodligen avkomlingar till de Vattenrallar som rastat här förr.
Få se om de bara rastar här en stund eller om de blir kvar ett tag (dagar/veckor), eller t.o.m. häckar.

Kul var det i allafall!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Gräsand, Gråhäger, Koltrast, Rödhake, Sothöna, Vattenrall

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Vattenrall

Rödhake

Gråhäger

Vinter vid Råstasjön

Fredag 5 februari 2021

Vinterpromenad på Södra Djurgården

[7.4 km - 9 170 steg]

Vilken vinterdag det varit. Dessutom lite folk.

Vi parkerade på Waldemarsuddes parkering. Gick sedan ned till Biskopsudden och blickade in mot Stockholm. Vi fortsatte så längs vattnet ända ut till Blockhusudden. Vidare längs vattnet till Djurgårdsbrunnskanalens mynning. Vi följde så knalen in mot stan. Vid Djurgårdsbrunnsbron vek vi inåt med sikte på Rosendals slott. Det skulle finnas ett kafé vid Rosendals trädgårdar. Tyvärr var det lite för mycket folk för vår smak. Vi fortsatte i stället ner till bilen för att ta oss hem till vår egna "god" fika.

Underbar dag, lite kallt i motvinden. Vi sa medans vi gick att det var längesedan vi hade en så fin vinter här i Stockholm som vi har nu.

Sedda fåglar på rundan
Gråtrut, Gräsand, Gärdsmyg, Knipa, Knölsvan, Kråka, Skata, Skrattmås, Snatterand, Storskrake, Sångsvan, Talgoxe

Hörda fåglar
Nötväcka, Större hackspett

Dagens fyra bilder ...


Blickar inåt Stockholm

Stora Sjötullen

Villa Parkudden

Djurgårdsbrunnskanalen

Söndag 31 januari 2021

Säbysjön runt i strålande vinterväder

[8.4 km - 13 061 steg]

Strålande sol ute så vi tog bilen till Säby gård. Blev lite förvånad över att det var p-platser kvar på den parkering vi brukar använda. Sol ute och helg. Är som gjort för att folk söker sig ut i dessa tider.

Vi började med att gå till koloniområdets matning. Såg inget speciellt men beslutade oss för att gå Säbysjön runt, fast i motsatt riktning till vad vi brukar göra, dvs motsols. Sagt och gjort, vi knallade på. I normala fall känns vägen ganska lång, men den snö som nu finns blir allt så mycket ljusare.

Vi såg under rundans gång många skidåkare ute. Spår fanns dragna lite överallt. Kanske var det skidåkarna själva som skapat dem.

Inte mycket att ordna om, dock en otroligt upplyftande dag.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Koltrast, Pilfink, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Spår i snön

Vägen

Säbysjöns västra ände

Fjärilsängen på vintern

Tisdag 26 januari 2021

Vinter på Norra Järva

[5.5 km - 6 877 steg]

Snö ute men lite molnigt (som det har varit alltför ofta).

Parkerade som vanligt vid Säby gård. Fortsatte sedan bort till matningen bortom hästhagarna. Inga spännande fåglar där, mest mesar och pilfinkar.
Vi fortsatte sedan vidare. Tyvärr hade jag lämnat mina "Icebugs" i bilen och hustrun sina broddar på samma ställe. Det blev ganska halt denna gång. Följaktligen valdde vi en kortare väg idag, så när vi kom till första avtaget mot Tånglöt, så svängde vi av där och sedan tillbaka till Säby gård.

Trots halkan och den mulna vädret en ganska skön promenad.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Pilfink, Större hackspett, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Säby Gårds allé

Ek i snö

Ek i mer snö

Ån vid färisten

Lördag 23 januari 2021

Gripsholms hjorthage och Mariefred

[5.1 km - 8 667 steg]

Utflykt med vännerna Björn och Ulla.
Vi sökte oss utanför stan för att få lite sol och valet idag blev Mariefred.

Vi parkerade på den stora p-platsen vid Gripsholm slott. Sedan promenerade vi slingan igenom naturreservatet Gripsholms Hjorthage. Många hjortar kunde vi se, men väldigt få fåglar.

Efter naturreservatet så sökte vi oss in till Mariefred i jakt på ett kafé med inte alltför mycket folk. På vägen så gick vi förbi kyrkan. Såg även den stora sten som rests som minne efter Sten Sture d.y. Fick ett litet föredrag av en kunnig och intresserad man, som förmodligen på något sätt var associerad till kyrkan.

Till sist så hittade vi även ett fik med möjlighet till att sitta lite mer i avskildhet.
Kaffe, croissant med skinka och ost och dessutom en liten semla.
Inte helt fel!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Gräsand, Knölsvan

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Gripsholms slott

Mariefreds kyrka

Stationshuset

Vackert hus med björkar

Söndag 17 januari 2021

Konstrunda i Sundbyberg

[3.7 km - 6 222 steg]

Det finns en app gjord av Sundbybergs kommun (Kulturspåret), eller åtminstone tillgänglig på deras hemsida. Med hjälp av denna app kan man hitta samt få information om de utekonstverk som finns runtom i Sundbyberg.

Idag har vi valt ut några.

Vi började nere på Landsvägen och såg verket "Med karta och kompass" från 1974. Detta verk gjordes för 75 års minnet av den första internationella orienteringstävlingen som arrangerades av Sundbybergs IK 1901.

Vi fortsatte sedan till Fredsgatan (nästan vid simhallen) och tittade på skulpturen "Spjutkastaren" av Carl Fagerberg.
Skulpturen var avsedd att ställas ut vid Stockholms Stadion tillsammans med Fagerbergs andra två statyer "Kulstötaren" och "Stafettlöparna". Det blev dock protester mot statyn "Spjutkastaren" så den kom aldrig att sättas upp vid Stadion, i stället skänktes den av Carl Fagerberg till Sundbybergs stad år 1940. Den har sedan dess stått vid korsningen Fredsgatan-Tulegatan.

Vi tog oss sedan den korta sträckan upp till simhallen. På väggen till entrén finns en skulptur av återanvänd metall.

Vi fortsatte så till Duvbo och den lilla ängen i närheten av Lötsjön. Där finns en skulptur av fåglar påminnande lite om tranor, kallad för "Flyttfåglar".

Det sista stoppet gjordes vid Lötsjöns västra sida. Där finns en skulptur föreställande en lohona med unge av Carl Fagerberg.

Vi promenerade sedan hemåt via Golfängarna och Vackra vägen.

Kul initiativ av Sundbybergs kommun.

Sedda fåglar på rundan
Gräsand, Kanadagås, Sothöna

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


"Med karta och kompass"

Simhallsutsmyckning

"Flyttfåglar"

Lohona med unge

Fredag 15 januari 2021

Utflykt till solen i Nynäshamn

[4.5 km - 7 227 steg]

Vi sökte solen igen!
Idag blev det Nynäshamn. Vi utgick ifrån hamnen där vi parkerade. Följde sedan en gångväg mellan järnvägen och strandlinjen fram till avtagsvägen till ön Trehörningen. Ön som hyser Nynäs Havsbad. Vi promenerade ända ut till hotellet. En helt magisk utsikt öppnade sig mot det öppna havet. Jag måste erkänna att jag är väldigt svag för dessa havsutsikter. Jag kan stå länge och bara insupa skönketen samtidigt som tankarna flyger fritt i huvudet ...

Vi promenerade sedan tillbaka och tog lunch på Rökeriet vid hamnen. Första gången på länge som jag och hustrun åt på lokal. Glest mellan borden och många uppmaningar om att hålla avstånd. Kändes lite konstigt ska erkännas. Mycket god mat och jag tror nog att vi höll Coronan på avstånd.

En hel del fågel sågs under dagen. Några nya för året blev det också. Dagens naturmöte blev den ensamma Sidensvans vi såg i ett träd. Någon minut senare flög den ner tätt intill oss och satte sig i en häck, som för att visa upp sig. Satt kvar någon minut innan den flög tillbaka till trädet.
Hann ta några bilder ...

Jätteskön dag!

Sedda fåglar i Nynäshamn
Gräsand, Gulsparv, Havsörn, Knipa, Kråka, Sidensvans, Storskrake, Vigg

Hörda fåglar
---

Sedda däggdjur från bilen
Rådjur

Dagens fyra bilder ...


Nynäs Havsbad

Ismanchetter

Fler äpplen än sist

Sidensvans med TOFS!

Måndag 11 januari 2021

Råstasjön innan snöfallet börjar

[5.5 km - 9 256 steg]

Vaknade till en smula solsken. Vi åt frukost och skyndade oss ut. Det hann bli mulet, men ganska högt i tak. Icebugs på fötterna vilket innebar grepp och betydligt enklare promenad än igår då vi gick Kyrkogårdsrundan på hala skor.

Idag gick vi förbi den gamla Prästgården (för första gången sedan vi flyttade hit sedan 2014). Tog några bilder till hemsidan om Sundbyberg. Såg ytterligare ett äldre hus längre bort på Prästgårdsgatan 9. Kan möjligen ha varit en del av "Sieverts Lampfabrik" som syns på en karta från år 1934.

Fortsatte så ned till Vackra vägen och den vanliga rundan genom Golfängarna och runt Råstasjön.
Isen har nu lagts sig sig helt. Den enda öppna vaken var vid sjöns västra ände. Hägrar fanns det gott om, ett etcken på att matningen har börjat.
Vi såg två Bofinkshanar vid Råstasjöns matning och en Gärdsmyg vid strandsnåren vid vaken.
De enda spännande observationerna.

Snön då? Jo, den kom vid 15-tiden. När detta skrivs runt 17 snöar det ymnigt fortfarande. Det är runt nollan så vi se hur mycket som ligger kvar ...

Sedda fåglar i Lötsjön-Golfängarnas naturreservat
Kråka, Nötskrika, Skata

Sedda fåglar i Råstasjöns naturreservat
Blåmes, Bofink, Gråhäger, Gärdsmyg, Kanadagås, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Rörhöna, Skata, Sothöna, Talgoxe, Vigg

Hörda fåglar
---

Sedda däggdjur
Råstasjön: Ekorre

Dagens fyra bilder ...


Ekorre vid fågelmatningen

Vigg på torra land

Skata i det blå

Gråhäger i väntan på mat

Lördag 9 januari 2021

Asköviken utanför Västerås i solsken!

[mobilen glömd i bilen]

Enligt prognosen skulle solen lysa längre västerut. Sagt och gjort, vi bilade till Västerås och Asköviken-Tidö naturreservat. Tog nästan 1½ timme härifrån Sumpan.
Träff hade vi bestämt med kompisarna Björn & Ulla till halv tolv.

Prognosen stämde. Klarblå himmel, ingen vind. Dimmorna dansade över fälten, växter och träd gnistrade av rimfrost. Otroligt vackert och rogivanden.
Våra vänner kallar Stockholm för Mordor, platsen där solen aldrig skiner.
Stämmer för december månad!

Vi behövde verkligen ljuset, världen är annars ganska jobbig just nu. Nog om det:
Vi promenerade precis som förra gången, dvs tog oss ner till viken som var frusen. Fikade gjorde vi den markerade "Rastplatsen". Helt ensamma i solsken. Solen värmde faktiskt något. Vi fortsatte sedan stigen till fågeltornet innan vi begav oss i en båge mot p-platsen. Hela tiden följde vi stigen.
Själva promenaden var nog inte så lång, inte heller såg vi speciellt mycket fågel.

Dagen var solen och de gnistrande omgivningarna!

Sedda fåglar i Asköviken-Tidö naturreservat
Blåmes, Entita, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Skata

Sedda fåglar från bilen
Havsörn, Kråka, Ormvråk (ett flertal), Skata

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Fågeltornet

Skuggorna

Tomten

Äpplet

Måndag 4 januari 2021

Kan man möjligen se en Vattenrall igen vid Råstasjön?

[3.2 km - 5 581 steg]

En "innan fika" promenad via Vackra vägen, ner till Golfängarna och sedan runt Råstasjön moturs. SOm vanligt med andra ord.

Vi var lite nyfikna denna gång om vi skulle få se Vattenrall. Det ska finnas två individer där nu. De ska ha häckat förra sommaren och lyckats få åtminstone en unge till vuxen ålder. Vi såg dock ingen vattenrall denna gång. Hoppet finns dock för framtiden.

Vid Råstasjöns matning fanns inget speciellt, endast Blåmesar, Talgoxar och Koltrastar. Och så två ekorrar.

Det roligaste idag var de Stjärtmesar vi såg på två ställen (samma flock mest troligt). Både vid Vattenrallstället och längre fram längs stigen innan bron vis MOS-sidan. I övrigt inget speciellt.

Som vanligt gråmulet och inget solsken!

Sedda fåglar i Lötsjön-Golfängarnas naturreservat
Kanadagås, Större hackspett

Sedda fåglar i Råstasjöns naturreservat
Blåmes, Kanadagås, Koltrast, Knölsvan, Kråka, Rödhake, Skata, Snatterand, Sothöna, Stjärtmes, Storskrake, Talgoxe, Vigg

Hörda fåglar
Råstasjön: Gärdsmyg, Mindre hackspett

Sedda däggdjur
Råstasjön: Ekorre

Dagens fyra bilder ...


Landskapsarkitekt Sven A Hermelin

Gräsandshona

Höga hus

Lötsjöns blomsterängar

Söndag 3 januari 2021

Säby gård till Översjön och tillbaka

[mobilen glömd hemma]

Vi promenerade från Säby gård längs gångvägen bort till förgreningen Översjön-Rocksta. Vi fortsatte mot Översjön, förbi scoutstugorna och sedan längs stigen mot Säbysjöns västra ände. Där vände vi åter mot Säby gård.

Sjön promenad, men gansdka mycket folk ute. Synd att så många har så svårt att undvika att gå i bredd när man möts. En självklarhet tycker jag att hålla sig längs kanten vid möte. Själva går vi alltid bakom varandra när vi möter folk och förväntar oss att de mötande gör samma sak. Många gör så, men alltför många går obehindrat på och verkar tycka att det räcker med att vi lämnat plats. Suck!

Lite fåglar ute. Vi såg och hörde relativt lite, det mesta såga vid matningen nära Säby gård. Vi såg dock Sångsvan flyga över oss två gånger. Ena gången gången mer modest med 6 individer. Andra gången ca 40 stycken i snygg plogformation, uppenbarligen på väg någonstans.

Skönt att komma ut.

Sedda fåglar i Västra Järvafältets naturreservat
Björktrast, Blåmes, Koltrast, Pilfink, Större hackspett, Sångsvan, Talgoxe

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Säby gård

Staketserien

Naturens fågelmatning?!

34 sångsvanar på väg någonstans

Fredag 1 januari 2021

Årets premiärrunda runt Löt- och Råstasjöarna

[6.0 km - 9 685 steg]

Årets första dag.
Hade en viss besk smak i munnen när jag vaknade pga av all fyrverkerierna igår. Tycker att man borde vara lite mer återhållsam vad det gäller firandet under nuvarande omständigheter. Nåväl ...

Vi vaknade till den sedvanliga gråa väderleken som varit förhärskande sedan mitten av november. Förutom barn och barnbarn så saknar vi solen!
Idag blev den sedanliga nyårsdagspromenaden, dvs både runt Löt- och Råstasjön. Vi passerar ju två naturreservat på rundan sedan något/några år tillbaka i tiden. Jag ska i är försöka särskilja på våra noteringar mellan reservaten så gott det nu går (läs om minnet fungerar).

I ärlighetens namn så har vi inte sett något speciellt. En klart artfattigare runda än förra årets nyårsdagspromenad. Vi har väl sett ca 20 arter idag jämfört med förra årets 35. Vi stannade och pratade med en annan skådare och fick höra att Vattenrallen är tillbaka (vilket vi inte visste). Två stycken dessutom.
Det får bli vår spaning på framtida rundor.

Sedda fåglar i Lötsjön-Golfängarnas naturreservat
Björktrast, Blåmes, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Koltrast, Nötskrika, Skata, Steglits, Storskrake, Talgoxe, Vigg

Sedda fåglar i Råstasjöns naturreservat
Blåmes, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Pilfink, Rödhake, Rörhöna, Skata, Snatterand, Sothöna, Steglits, Storskrake, Talgoxe, Vigg

Hörda fåglar
Råstasjön: Gärdsmyg

Sedda däggdjur
Råstasjön: Ekorre

Dagens fyra bilder ...


Gråhäger i Lötsjön

Fågelmatningen vid Golfängarna

Fågelmatningen vid Råstasjön

Gräsandshona