Naturdagbok 2016

BLÅ TEXT = LIVSKRYSS SVERIGE | GRÖN TEXT = ÅRSKRYSS SVERIGE

Torsdag 27 oktober 2016

Nötkråkorna vid Sandsborg

En utflykt till Sandsborgs tunnelbanestation tack vare ett tips från igår. Mötte då en annan skådare som frågade om jag tittat på Nötkråkorna vid Sandsborg. Då hade jag det inte, men nu har jag det. Åtminstone en fanns kvar. Den lär vara den smalnäbbade varianten enligt expertisen, själv kan jag inte avgöra det i fält.

Bonus blev en överflygande Sidensvansflock på ca 20 fåglar.

Sedda fåglar
Nötkråka
och Sidensvans.

Hörda fåglar
Nada

Dagens två bilder ...


T-bane konst

Nötkråka

Onsdag 26 oktober 2016

Prutgåsen vid Råstasjön

En sväng runt Råstasjön eftersom jag sett att en Pritgås setts där. Var lite orolig dock eftersom det gått ett tag sedan den första observationen. Men den fanns kvar, en ungfågel utan den vita ringen runt halsen.

Fint ljus under rundan som synes av bilderna.

Sedda fåglar
Duvhök, Gräsand, Prutgås, Rörhöna, Snatterand, Sothöna och Storskrake.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Gräsand

Snatterand

Prutgås

Sothöna

Söndag 2 oktober 2016

Svampplockning i Gömmareskogen

Titeln på dagen låter ambitiös om man tittar till vårt resultat ... Inte många svampar blev det. Vi åkte och parkerade i Masmo, vid vägen parallellt med E4:an och vid uppgången till den nu nedmonterade Hagaskolan. Hustrun har varit både elev och lärare där så vi gick i slutet lite nostalgiskt över den f.d. skolgården, nu nästan övervuxen av ogräs.

Nåväl, några svampar blev det. En del soppar, några Riskor och så en hel del oätbart. Fotograferade som vanligt en del som synes nedan.

Vi gick ganska planlöst i skogen, sökte oss längre från E4:an brus och gick stint tittande i backen. Vi såg några mögliga, väldigt stora, vanliga kantareller men det ska villingt erkännas, det var ganska tomt. Vi hittade en Skogstordyvel vilket var skoj. Vi hörde en del fågel, men inget nytt. Det blev mest en härlig naturpromenad i fint väder, soligt och i stort sett ingen vind. Skogens höstdofter var väldigt närvarande och det blev en mycket avkopplande promenad.

Sedda fåglar
Blåmes, Koltrast, Kungsfågel, Nötskrika, Nötväcka och Större hackspett.

Hörda fåglar
Tofsmes.

Sedda insekter
Skogstordyvel.

Dagens fyra bilder ...


Röd flugsvamp

Vitgul flugsvamp

Rödbandad spindling

Skogstordyvel

Lördag 1 oktober 2016

Råttor i äppelträdet

En vanlig dag i oktober med ovanliga observationer! Så kan man inleda dagens text. Vi gick "som vanligt" upp Esplanaden i Sundbyberg, förbi Vattentornet, förbi simhallen, förbi idrottsplatsen, ned till Lötsjön. Sedan norr om denna via Golfängarna bort till Råstasjön som vi rundade motsols. Hem gick vi via Vackra vägen.
Skönt väder och mycket folk ute.

Egentligen så såg vi inte så mycket nytt, förutom två "nya" svampar vid Lötsjöns västra ände. Det var inte förrän vi kom fram till Råstasjöns östra ände, borta vid MoS som vi hajade till. Uppe i ett äppelträd som finns där så klättrade åtminstone 3 st brunråttor omkring på grenarna och kalase på äpplen. Det är första gången vi upplever något sådant. Förvisso har det skrivits mycket om mängden råttor i Stockholm, men själv har jag (och inte heller hustrun) upplevt att de klättar upp i äppelträd för att kalasa!

Bilden har vi visat för vänner och släktingar. Antingen blir man förfasad (nästan äcklad) eller så bara fascinerad.

Själv konstaterar jag stoiskt, man vet aldrig vad man kommer att se när man går ut. Det är charmen med naturen!

Sedda fåglar
Björktrast, Bläsand, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Sothöna och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Ingen noterad.

Sedda insekter
Tegelröd ängstrollslända.

Dagens fyra bilder ...


Brunråtta i äppelträd

Grå bläcksvamp

Vårtig röksvamp

Rönn

Tisdag 6 september 2016

Tyresta med småkryp i fokus

Ännu en dag med fint väder. Åkte tillbaka till Tyresta där jag var för ca två veckor sedan.

Började vid groddammen och stigen ner mot fågeltornet. En hel del trollsländor flög. Såg bl.a. blågrön mosaikslända, ett par som flög förbi hopkopplade i ett parningshjul. Såg också en äggläggande Brun mosaikslända i groddammen.

Hade också turen att få se en Bålgeting som fångade en Fältslamfluga som den till sist flög iväg med. Hann ta ett större antal bilder. Vidare såg jag ett antal blomflugor som Artportalen hjälpt mig med identifikationen på. Fortfarande är två flugor oidentifierade även om jag är ganska säker på vilka arter det är. Frågor ligger ute på Artportalen.

Gick sedan Barnvagnsslingan moturs. Stannade en längre stund vid Sävkärr (där stigen passerar på en liten "träbro"). Där fanns en större mängd trollsländor, bl.a. Svart ängstrollslända och ett antal mosaiksländor.

På hemväg strax väster om Bylsjön stötte jag på en Vanlig snok.

Det är mycket att observera nu när jag även riktat intresset mot insekter. Har faktiskt även fotograferat några svampar som växer på träd, bl.a. Björkticka.

Fantastisk dag!

Sedda fåglar
Blåmes, Korp, Kungsfågel, Nötväcka, Sädesärla och Talgoxe.

Hörda fåglar
Ingen noterad.

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Blågrön mosaikslända, Brun mosaikslända och Svart ängstrollslända.
Bålgeting.
Citronfjäril, Nässelfjäril och Sorgmantel.
Fältslamfluga, Ljungtorvblomfluga, Mindre solblomfluga, Mörk slamfluga och Pendelblomfluga.

Sedda kräldjur
Vanlig snok.

Dagens fyra bilder ...


Bålgeting

Pendelblomfluga

Brun mosaikslända

Sorgmantel

Måndag 5 september 2016

Hjälstavikens flygfän

Det vackra vädret håller i sig. Så nu blev det Hjälstaviken. Och det var fåglarna som drog denna gång. Fjällgäss har rapporterats ett antal dagar och jag har hittills aldrig sett dem så jag hoppades på tur.

Och visst hade jag det. Jag åkte direkt bort till Hårbyparkeringen och gick ut till fågeltornet. Ganska raskt kunde jag få in ett ca tiotal Fjällgåss som tydligen låg där de alltid brukade ligga. Kul var det i alla fall. Man såg tydligt bläsen och orbitalringen runt ögat som identifierar arten.

Fanns en del annat smått och gott också. En hel del vadarae med Kärrsnäppor och Brushanar/honor i större mängd. Dessutom två Småsnäppor och en ensam Myrspov.

Nöjd efter ca 2 timmar så körde jag till Stora Parnassen och parkerade. Gick sedan fram och tillbaka till Gömslet. Mötte en karl som sa sig ha hört både Blåhake och Röstrupig piplärka längs spången men eftersom locklätena är obekanta för mig se såg jag ingen av dessa två raser. Däremot fock jag se en Skäggmes hona på nära håll innan hon blixtsnabbt dök ner i vassen.

På väg ut mot Gömslet så "snubblade" jag på en Vanlig snok som snabbt ringlade bort från spången och ner i vassen. I Gömslet sågs inget speciellt så jag vände åter. Fick bra bilder på en Tyskgeting och så fotograferade jag en "guldfluga" som jag inte alls vet namnet på. Förmodligen fastnade en mal av någon sort också på ett fotografi men identifieringen får vänta.

Många trollsländor var i farten, i första hand såg jag Blodröda ängstrollsländor och Tegelröda dito. Även ett par av Gulfläckad dito i parningsbestyr såg jag samt en/flera Blågröna mosaiksländor.

En ljuvlig pensionärsdag!

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsand, Brun kärrhök, Brushane, Fjällgås, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Gulärla, Havsörn, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Myrspov, Pilfink, Skata, Skäggmes, Småsnäppa, Steglits, Storskarv, Större strandpipare, Sädesärla, Trana, Vitkindad gås och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Ingen noterad.

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Blågrön mosaikslända, Gulfläckad ängstrollslända och Tegelröd ängstrollslända.
Tyskgeting.
Fältslamfluga.

Sedda kräldjur
Vanlig snok.

Dagens fyra bilder ...


Fjällgäss

Tegelröd ängstrollslända

Vanlig snok

Tyskgeting

Fredag 2 september 2016

Råstasjön runt

När städningen var avklarad så gav jag mig ut på en runda runt Råstasjön. Klarblå himmel, runt 20 grader, vad mer kan man önska sig.

Denna gång såg jag klart fler trollsländor än förra gången. Solsken gör mycket. Är det inte sol ute så verkar inte trollsländorna flyga, så enkelt är det. Denna gång fick jag se tre olika mosaiksländor med start redan vid bäcken vid golfängarna. Såg även ett par Stenknäckar fara runt bland trädkronorna.

En hel del fågel låg i Råstasjön. Många Snatteränder och Skäggdoppingar, men kanske framförallt Sothönor. Dock ingenting remarkabelt. Fortsatte att se trollsländor dock under hela rundan. Många ängstrollsländor, en Sjöflickslända samt både en Brun mosaikslända och en Höstmosaikslända. Fick dessutom bra bilder på en Mörk jordhumla.

En härlig dag helt enkelt!

Sedda fåglar
Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stenknäck och Vigg.

Hörda fåglar
Ingen noterad

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Blågrön mosaikslända, Brun mosaikslända, Höstmosaikslända, Sjöflickslända, Svart ängstrollslända och Tegelröd ängstrollslända.
Citronfjäril och Påfågelöga.
Mörk jordhumla.
Vanlig geting.
Sjuprickig nyckelpiga.

Dagens fyra bilder ...


Blågrön mosaikslända

Brun ängstrollslända

Höstmosaikslända

Mörk jordhumla

Tisdag 30 augusti 2016

Flemingsbergsvikens våtmark, Huddinge

Tillbaka på platsen som hustrun och jag som hastigast besökte i söndags. Var lite nyfiken på hur trollsländebeståndet var. Enligt Huddinge Kommuns hemsida skulle detta vara en alldeles utmärkt plats för trollsländor, hela 23 arter har man observerat.

Nu såg jag inte så många, 4 arter klarade jag av. Såg också en oidentifierad mosaikslända som fångade en fjäril (möjligen en citronfjäril). Klättrade raskt över ett staket för att kunna ta foton men hittade den aldrig. Men ett fint ställe är det.

Såg även några fjärilar, en kärrgräshoppa och en sjuprickig nyckelpiga. Fick även några bra bilder av en Åkerhumla.

Får ta mig förbi här i vår.

Sedda fåglar
Grå flugsnappare, Gråhäger, Gräsand, Lövsångare, Ringduva, Skata, Steglits och Sädesärla.

Hörda fåglar
Nada

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Pudrad smaragdflickslända, Svart ängstrollslända och Tegelröd ängstrollslända
Citronfjäril, Rapsfjäril och Sorgmantel.
Kärrgräshoppa.
Sjuprickig nyckelpiga.
Åkerhumla.

Dagens fyra bilder ...


Tegelröd ängstrollslända

Åkerhumla

Grå flugsnappare

Rapsfjäril

Torsdag 25 augusti 2016

Trollsländor del 4: Alhagens våtmark, Nynäshamn

Den fjärde och sista delen i denna veckas trollsländejakt utspelades sig i Alhagen. Här har jag inte varit på ett halvår (24 februari senast). Mycket växlighet och få fågelröster, vilket får anses normalt så här i slutet av sommaren. Vackert väder fortfarande, dock en del vind.

Många trollsländor sågs flyga. Jag gick ner till utloppet och sedan till Skålpussen för att därifrån ta mig tillbaka till bilen. Två nya arter blev det, Höstmosaikslända samt gulfläckad ängstrollslända. Med så många röda trollsländor i luften och vilande på marken så borde nog någon ha varit en Större ängstrollslända men jag har inte fångat någon på mina bilder, men det är nog en tidsfråga.

Måste komma tillbaka hit. Blir nog dock nästa år. Trollsländeintresset vaknade ganska sent så jag är lite sent ute i år ...

Sedda fåglar
Gråhäger, Gräsand, Knölsvan, Koltrast, Ladusvala, Ormvråk, Sparvhök, Sångsvan, Sädesärla, Törnskata och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Gröngöling

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Blågrön mosaikslända, Brun mosaikslända, Gulfläckad ängstrollslända, Höstmosaikslända, Sjöflickslända och Tegelröd ängstrollslända.
Citronfjäril, Mindre guldvinge, Sorgmantel.

Dagens fyra bilder ...


Gulfläckad ängstrollslända

Blodröd ängstrollslända

Höstmosaikslända

Mindre guldvinge

Onsdag 24 augusti 2016

Trollsländor del 3: Balingsta-Bottnen

Del tre i denna trollsländevecka blev Balingsta-Bottnen. Har faktiskt inte varit här tidigare i år trots att vi förra året sa att våren här skulle vi bevaka. Problemet är att det finns så mycket lokaler i Stockholm så det blir lite svårt att hinna med.

Inga nya arter av trollsländor idag. Däremot en Tistelfjäril som jag fick bra bilder på. Var definitivt artfattigare här än vid Tyresta igår.

Sedda fåglar
Blåmes, Brun kärrhök, Fiskgjuse, Gråhäger, Grönbena, Gulsparv, Kricka, Nötväcka, Ormvråk, Rödhake, Talgoxe och Törnskata.

Hörda fåglar
Nada

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Blågrön mosaikslända, Pudrad smaragdflickslända, Tegelröd ängstrollslända.
Citronfjäril, Mindre guldvinge och Tistelfjäril.

Dagens fyra bilder ...


Pudrad smaragdflickslända

Oidentifierad ängstrollslända

Tistelfjäril

Törnskata

Tisdag 23 augusti 2016

Trollsländor del 2: Tyresta naturreservat

Den andra utflykten gick till Tyresta. Har inte varit här sedan i mitten på april så det var mer än dags.

Nu var det trollsländor som gällde så jag gick först till groddammen, men det var tomt på flygfän. Såg dock en ung Törnskata här. Gick sedan ner mot fågeltornet och spenderade säkert 2 timmar vid dessa ängar och vasskanten vid fågelsjön. Mängder med småkryp. Fjärilar, bin, humlor, gräshoppor och trollsländor förstås. Kameran gick varm! Har ännu inte identifierat allt. Skickade in tre frågor till Jourhavande Biolog på Riksmuseet. Två härifrån och en från Gotland 2013. En fråga härifrån, en fjäril (mätare?) kunde de inte svara direkt på så jag får vänta. Vinbärsfuksen (se bild nedan) plockade de lätt. Själv var jag lite fundersam, det finns ju andra "fuksar" som är snarlika.

Jätterolig dag i bra väder. Var svårt att slita sig härifrån men jag hade en fast tid att passa i form av hämtning av barnbarn.

Sedda fåglar
Ladusvala, Ringduva, Sädesärla och Törnskata.

Hörda fåglar
Ingen noterad.

Sedda insekter
Blodröd ängstrollslända, Blågrön mosaikslända, Pudrad smaragdflickslända, Svart ängstrollslända, Tegelröd ängstrollslända
Citronfjäril, Nässelfjäril, Puktörneblåvinge, Påfågelöga och Vinbärsfuks.

Dagens fyra bilder ...


Svart ängstrollslända

Pudrad smaragdflickslända

Puktörneblåvinge

Vinbärsfuks

Måndag 22 augusti 2016

Trollsländor del 1: Dammarna vid Järfälla kyrka

En första utflykt under en vecka där jag kommer att fokusera på trollsländor.

Denna första anhalten blev dammarna vid Järfälla kyrka, nära och bra. Och visst fanns det trollsländor, men ack så svåra att fotografera, åtminstone de som kallas för patrullerarna. Dit hör bl. a. mosaiksländorna. Nu kunde jag ta kort av en äggläggande Brun mosaikslända, samt lyckade hyfsat väl fånga en Blågrön mosaikslända i flykten, men det var inte lätt. Stod nog där en bra stund innan jag lyckades. Ängstrollsländorna sitter åtminstone stilla någon gång.

Så här i början är det väldigt mycket fokus på att fotografera medan jag är ute. Artbestämningen gör jag hemma framför datorn.

Vad gäller fågellivet var det ganska lugnt. Blev några bilder på en Rörhöna samt en Snatterandshona (ej visad på den här sidan). Det märks att den hektiska häckningstiden är över.

Sedda fåglar
Gråhäger, Gräsand, Ringduva, Rörhöna, Snatterand och Svarthakedopping.

Hörda fåglar
Ingen.

Sedda insekter
Blågrön mosaikslända, Brun mosaikslända och Blodröd ängstrollslända.
Citronfjäril.

Dagens fyra bilder ...


Blågrön mosaikslända

Brun mosaikslända

Blodröd ängstrollslända

Rörhöna

Tisdag 9 augusti 2016

Sjöarna runt i Sundbyberg och Solna

Den sedvanliga rundan när vi går runt Löt- och Råstasjön.

Blåsigt och småkyligt idag också. Relativt lite fågelliv och inga absolut inga trollsländor. Däremot har vegetationen vuxit. Sjöarnas ytor är ganska täckta av flytande växter, vassen runt Råstasjön har vuxit sig hög.

Gräsänderna frodas också, en hel del inavel kan man förmoda. I Lötsjön låg dels en helvit Gräsandshona samt en konstigt färgad hane. I Råstasjön kunde vi skåda en Gräsandshona med en eller möjligen två ungar. Måste var tredje kullen minst.

En runda utan några speciella överraskningar.

Sedda fåglar
Bläsand, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Hussvala, Kanadagås, Knölsvan, Ladusvala, Pilfink, Rörhöna, Siltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Storskrake, Sädesärla, Vigg och Vitkindad gås

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Gräsand - variant 1

Gräsand - variant 2

Silltrut

Snatterand

Måndag 8 augusti 2016

En blåsig dag på Sandemar med barnbarnen

En kombinerad natur- och badutflykt till Sandemar med hustru, dotter och barnbarn. Det var växlande molnighet. Stundtals helmulet och stundtals klarblå himmel. Dock blåste det ordentligt hela tiden.

Vi vandrade ut på Höggarn och gick udden motsols. Det blev ett stopp för bad och lunch. Det var endast jag och barnbarnen som doppade oss vilket är ovanligt. Hustrun brukar alltid vara i vattnet innan mig.

Vi har tittat lite på naturlivet också. Ganska lite fåglar (en orädd Grönbena poserade dock villigt). Vi spanade dock mer efter trollsländor och fick syn på ett antal olika arter. Några fjärilar såg vi samt varsin gräshoppa som satte sig på barnbarnens kläder.

Sedda fåglar
Drillsnäppa, Grönbena, Kanadagås, Ladusvala, Skäggdopping, Tornseglare och Trädkrypare.

Hörda fåglar
Kungsfågel

Sedda insekter
Större sjötrollslända och Tegelröd ängstrollslända.
Ängspärlemorfjäril.
Kärrgräshoppa och Strandängsgräshoppa.

Dagens fyra bilder ...


Grönbena

Större sjötrollslända

Tegelröd ängstrollslända

Ängspärlemorfjäril

Onsdag 27 juli 2016

Torhamns udde

Vi avslutade besöket hos vännerna i Karlskrona genom att stanna till vid Torhamns udde på hemvägen. Tar ca 30 minuter att köra dit. Klarblå himmel i stort sett och helt vindstilla. Har nog aldrig varit här förut när det inte har blåst.

Det största härifrån var att jag äntligen fick se Prutgåsen. Missade ju den i våras i Hjälstaviken, men här kunde vi relativt länge (dock på håll) studera en individ. I övrigt var det förvånandsvärt lite vadare. Hade förväntat mig en helt klart större artrikedom. Vi såg det mest vanliga men inte mer. Ett nytt årskryss blev det dock för Törnskata.

En underbar natur dock, i perfekt väder!

Sedda fåglar
Backsvala, Ejder, Fiskmås, Fisktärna, Gluttsnäppa, Gråhäger, Gräsand, Havstrut, Hämpling, Kanadagås, Kentsk tärna, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Kärrsnäppa, Ladusvala, Prutgås, Rödbena, Rödstjärt, Skrattmås, Stare, Stenskvätta, Storskarv, Storskrake, Strandskata, Större strandpipare, Sädesärla, Tofsvipa, Törnskata och Vitkindad gås

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Prutgås

Kärrsnäppa och Större strandpipare

Hämpling

Rödstjärt

Fredag 22 juli - Lördag 23 juli 2016

Skåne med Söderåsens nationalpark och Kullen i fokus

I Röstånga stannade vi tre nätter på Gästgiveriet.

Fredagen spenderades i Söderåsens nationalpark där vi först gick den röda slingan på ca 6-7 km. Det var kanonväder med blå himmel och värme. Vi gick dock för det mesta i bokträdens lövskugga så värmen kändes inte speciellt farlig. Dock ganska så fågelfattigt. Vi åt sedan lunch vid Naturrum när vi kom tillbaka.

Sedan gick vi på jakt efter Forsärlorna som skulle finnas här. Vi började med att gå uppströms på väl spångade stigar. Inte en Forsärla sågs. Däremot fick vi syn på en mycket stor trollslända som jag tillslut lyckades fotografera. Förmodligen en hona som vi tror höll på att lägga ägg i vattnet. Hemma har vi artbestämmt den till Kungstrollslända. Forsärlorna hittade vi sedan nedströms från Naturum, på sin höjd 100 m från parkeringen. I min iver att få bra bilder var vi där även på lördag morgon innan vi åkte vidare mot Kullen.

Kullen som sagt var lördagens utflyktsmål. Vi stannade först till vid Sandön, en fågellokal med badplats vi hittat via den nya bok om fågellokaler i Götaland som jag köpt. Vi fick fråga oss fram, var inte helt enkel att hitta. Från parkeringen gick vi en lång brygga ut till en vassomgärdad (halva ön) liten sandö. Långgrunt som sjutton. Vi gick ut ca 100 m, vattnet gick oss bara till knäna. På håll såg vi sälar som låg och solade. På hemvägen kunde jag äntligen få bra bilder av Rörsångaren från bryggan. Sedan åkte vi direkt ut till Kullens fyrplats där vi åt en macklunch och tittade på utsikten. På Naturrum frågade vi efter badplats och blev rekommenderade att att parkera vid Mölle golfklubb och gå ned till något som hette Ablahamn. Vi gick först fel innan vi hittade trapporna ner till en väldigt liten havsvik omgiven av klipport. Kullerstensbotten så jag badade med sandaler. Men så varmt och skönt i vattnet det var, årets bästa dopp!

Sedda fåglar
Bofink, Brun kärrhök, Ejder, Fiskgjuse, Fisktärna, Forsärla, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönbena, Havstrut, Hussvala, Kanadagås, Kentsk tärna, Knipa, Korp, Kråka, Ladusvala, Nötväcka, Rödglada, Rödhake, Rörsångare, Sjöorre, Skrattmås, Skäggdopping, Storspov, Större hackspett, Större strandpipare, Sångsvan, Sädesärla, Tofsvipa, Tornseglare, Trädkrypare och Turkduva.

Hörda fåglar
Gärdsmyg.

Dagens fyra bilder ...


Forsärla

Fisktärna

Rörsångare

Kungstrollslända

Torsdag 21 juli 2016

Getterön och Morups Tånge

På väg till vårt nästa boende i Röstånga i Skåne så passe vi på att bila förbi både Getterön, Glommen och Morups Tånge. Vi stannade på alla tre ställena. På Getterön besökte vi två fågeltorn i närheten till Naturrum (där vi även åt lunch). Det hade funnits Skedstorkar där några dagara tidigare med de var givetvis borta.

Vi stanne till vid Glommen men såg inte speciellt mycket. Vid Morups Tånge tog vi en längre promenad längs heden vid stranden och såg en hel del. Topparna var två Myrspovar och ett större antal Skärfläckor. Tänk om man bodde nära dessa fantastiska fågellokaler ...

Sedda fåglar
Drillsnäppa, Ejder, Fisktärna, Gluttsnäppa, Gravand, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Havstrut, Kanadagås, Kentsk tärna, Knipa, Knölsvan, Kråka, Kustsnäppa, Kärrsnäppa, Ladusvala, Myrspov, Pillfink, Råka, Skrattmås, Skärfläcka, Steglits, Storskarv, Storspov, Strandskata, Större strandpipare, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Tofsvipa, Tornfalk och Vattenral.l

Hörda fåglar
Ingen noterad.

Dagens fyra bilder ...


Vattenrall

Myrspov

Kentsk tärna

Råka

Måndag 18 juli - Onsdag 20 juli 2016

Småland med Store Mosse nationalpark och Hestraviken

Tre nätter bodde vi på Hestravikens Hotell och Restaurang. Trevligt ställe med mycket god mat.

Vad gäller naturaktiviteterna så åkte vi en dag till Store Mosse nationalpark. Det är ett jättestort mossområde så vi såg en mycket liten del av. Vi åkte till Naturrum och gick först ut till fågeltornet och sedan en kortare promenad (ca 3-4 km) ut till en ytterligare en fågelplattform. Förmodligen finns här flera fåglar som hörs tidigare på våren. Vi såg trots allt en hel del, även om ljuset var besvärande för studier i tuben.

En annan dag paddlade vi kanot på Nissan (som vid Hestra snarare är en sjö). Vi såg då Blå jungfruslända, som vi upplevde som en blå fladdrande fjäril. Tyvärr hade jag bara lilla kameran med vid det tillfället.

Sedda fåglar
Bofink, Brun kärrhök, Drillsnäppa, Entita, Fiskgjuse, Fiskmås, Fisktärna, Gråhäger, Grå flugsnappare, Kanadagås, Kråka, Ladusvala, Nötskrika, Ringduva, Rödhake, Skata, Svartsnäppa, Sångsvan, Sädesärla, Talgoxe, Talltita, Tofsvipa, Tornseglare, Trana, Trädkrypare

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Kungsfågel

Dagens fyra bilder ...


Entita

Talltita

Rapsfjäril

Blå jungfruslända

Onsdag 29 juni 2016 - Tisdag 5 juli 2016

Vesterålen & Lofoten

Hur ska man summera en vecka på Lofoten? Fantastiskt räcker inte. Använd länken nedan för att se fler bilder.

I korthet. Vi gjorde en helt fantastisk valsafari från Andenes på Andöya (Vesterålen och inte Lofoten!). Vi såg både Grindval och Kaskelot. Dessutom den Atlantiska vitsidingen (en delfin). Lägg till en större mångd sjöfågel. Bl. a. Stormfågel, Lunnefågel, Kustlabb och sist men inte minst Bredstjärtad labb.

Vi har sett Havsörn ett flertal gånger. Likaså Tretåiga måsar. En stor koloni Havssulor kunde beskådas från en parkeringsplats alldeles utanför Andenes.

Detta var andra gången på Lofoten. Nästa gång reser vi kanske inte runt så mycket utan har en eller möjligen två fasta baser.

Det blir en nästa gång!

Sedda fåglar
Bredstjärtad labb, Björktrast, Dalripa, Ejder, Fiskmås, Fisktärna, Gransångare, Gravand, Gråhäger, Gråsiska, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Havssula, Havstrut, Havsörn, Knölsvan, Kricka, Kråka, Kustlabb, Ljungpipare, Lunnefågel, Lövsångare, Rödbena, Rödvingetrast, Silltrut, Skata, Skärpiplärka, Småskrake, Stenskvätta, Storlom, Stormfågel, Storskarv, Storspov, Strandskata, Sångsvan, Sädesärla, Sävsångare, Tobisgrissla, Tretåig mås, Vigg och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Ingen noterad ...

Dagens fyra bilder ...


Tretåig mås

Kustlabb

Atlantisk vitsidig delfin

Kaskelot

Klicka här för fler bilder från Norge

Måndag-Onsdag 27-29 juni 2016, samt Onsdag 6 juli 2016

Abisko

Början och slutet på vår Lofotenresa. Vi flög upp till Kiruna, hyrde bil och körde i stort sett upp till Abisko så att vi kunde äta lunch på turiststationen. Sedan började vi spana efter den Vitnackade svärta som synts i Torneträsk. Vi spanade både från fågelkullen (som man gick till från turiststationen) utöver deltat samt från hamnen vis Abisko östra. Men icke, vi fick inte syn på den. Vi såg däremot vanlig Svärta samt Sjöorrar. Vid Abiskojåkks kanyon ända uppe vid bron såg jag också en Forsärla, vilket var längesedan sist.

På tisdagen tog vi linbanan upp på Njuolla, fortsatte faktiskt ända upp på toppen vilket vi inte planerat. Ganska dött på fåglar däruppe. Vi hörde dock på linbandefärden upp en Ringtrast sjunga. Vi fick också se en på vingar strax innan vi skulle åka ner.

Den sista dagen på resan, på väg mot flyget i Kiruna, stanna vi till igen. Jag gick då i duggregn längs rallarstigen till den östra tunnelmynningen i förhoppning om att få se Nordsångaren. Jag hörde den sjunga runt mig ett antal gånger. Såg den möjligen också (var tyst, så det kan ha varit en Lövsångare som också sjöng i området). Noterar den INTE som sedd. Spanade in i det sista och sköt gång på gång upphämtningstiden framåt (hustrun satt inomhus i värmen på turiststationen).

Abisko är fantastiskt. I fjällen, med Torneträsk, verkligen ett rikt fågelliv. Man skulle dock behöva stanna en vecka för att verkligen ha tid att upptäcka allt.

Sedda fåglar
Alfågel, Backsvala, Bergfink, Björktrast, Bläsand, Drillsnäppa, Dvärgmås, Fiskmås, Forsärla, Gluttsnäppa, Gråsparv, Grönfink, Korp, Kråka, Kärrsnäppa, Lövsångare, Ringtrast, Rödbena, Rödstjärt, Rödvingetrast, Silvertärna, Sjöorre, Skata, Skrattmås, Småskrake, Stenskvätta, Storlom, Storskrake, Större strandpipare, Svärta, Sädesärla och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Nordsångare.

Dagarnas fyra bilder ...


Sjöorre

Bergfink

Rödstjärt

Rödvingetrast

Onsdag 22 juni 2016

Porträtt från Råstasjön

Hustrun och jag tog en snabbpromenad runt Råstasjön. Inget speciellt att notera. Blev en del "porträtt" tagna under promenaden.

Sedda fåglar
Gräsand, Knölsvan, Skrättmås, Skäggdopping, Sothöna och Vigg.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Sothöna

Knölsvan

Kanadagås

Vigg

Måndag 13 juni 2016

Hjälstaviken check

En tur till Hjälstaviken blev det idag. Kanonväder med klarblå himmel och en försmak av sommaren.

Parkerade vid Hårbyparkeringen och gick fram och tillbaka till fågeltornet. Stannade en stund där och spanade. Fick några bra bilder på Fiskgjuse med en fisk i klorna. Sedan är det alltid kul att se Skräntärna och Svartsnäppa.

Det absolut roligaste var dock när jag skulle sätta mig i bilen för att åka hem. Hörde då en Kärrsångare vid åkerkanten. Försökte att smyga mig närmare. Jag såg den men kom aldrig på fotograferingsavstånd då den var mycket vaksam.

Sedda fåglar
Brushane, Buskskvätta, Fiskgjuse, Fisktärna, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Gulärla, Kaja, Kricka, Kråka, Kärrsångare, Ladusvala, Ormvråk, Rödbena, Skata, Skrattmås, Skräntärna, Skäggdopping, Sothöna, Stare, Steglits, Stenskvätta, Storskarv, Svartsnäppa, Sävsparv, Tofsvipa, Tornseglare, Törnsångare och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Bofink.

Dagens tre bilder ...


Buskskvätta

Gulärla

Fiskgjuse

Tisdag 7 juni och Onsdag 8 juni 2016

2 dagar - 2 nya sångare

Den primitive fågeljägaren har slagit till igen ...

De senaste två dagarna har bjudit på två arter. Det här är historien. Artportalen är fantastiskt. Via den kan man ha koll på vad som setts var. Har under de drygt tio senaste dagarna sett att en Busksångare rapporterats både vid Kyrksjön i Bromma och vid Bällstaån vid Järfälla kyrka. Båda lokalerna är nya för mig men ligger på nära håll. Har dessutom sett att en Lundsångare hållit hus vid Årstadal. Vid den ravin som finns parallellt med Södertäljevägen, ett stenkast från sonens lägenhet.

Hade i måndags, på nationaldagen, förberett hustrun att jag ville till Årstadal. Nu tog utflykten med barnbarnen (som hade högsta prioritet) ganska lång tid så det blev inget besök den dagen. Försökte sedan igår tisdag att få syn på Busksångaren vid Bällstaån (Järfälla kyrka), men var förmodligen där för sent på förmiddagen. Stort tack ska dock gå till den dam från Järfälla Ornitologiska Förening som visade mig var den höll hus. Fick på tisdagen trösta mig med Svarthakedoppingarna och deras fyra ungar i dammen.

Så i morse klockan fem klev jag upp, klädde på mig och satte mig i bilen för färd till Järfälla kyrka. Busksångaren hördes på långt håll när jag kom dit runt halv sex. Fick ganska snabbt syn på den (och tog hyfsade bilder) och kunde sedan mest njuta av sången samtidigt som jag hoppades den skulle visa sig lite bättre. Åkte sedan hem och åt frukost tillsammans med hustrun.

Sedan kom det utlovade regnet ... När det väl tog slut runt halv elva satte jag mig på nytt i bilen och åkte till Lijeholmen. Tänkte parkera nere i Årstadal men det var p-förbud onsdagar 8-16 så det var tji att få en plats. Hittade efter en bra stund en plats på Nybodahöjden. Promenerade sedan längs Södertäljevägen mot Liljeholmen och dök in i skogen strax nedanför Skanskas infart till bygget. Hörde direkt Lundsångaren. Fick först syn på en fotograf på andra sidan ravinen, sedan fick jag koll på fågeln också. Blev ett antal bilder av den sångglade kamraten, den var nämligen inte tyst många stunder.

När jag granskade mina bilder hemma så såg jag att en Grå flugsnappare fastnat också, blev ett "gratis" årskryss.

Häftig dag!

Sedda fåglar Järfälla kyrka
Björktrast, Blåmes, Busksångare, Kaja, Koltrast, Ringduva, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Steglits, Svarthakedopping, Sädesärla, Talgoxe, Taltrast och Törnsångare.

Hörda fåglar Järfälla kyrka
Svarthätta och Trädgårdssångare.

Sedda fåglar Årstadal
Björktrast, Bofink, Grå flugsnappare och Lundsångare.

Dagens fyra bilder ...


Svarthakedopping m ungar

Busksångare

Lundsångare

Grå flugsnappare

Onsdag 1 juni 2016

Sound check på Sandemar

Var lite sugen på att återknyta bekantskapen med Kärrsångaren och Rosenfinken, vilka bägge är stationära på Sandemar. Kärrsångaren saknar jag helt bilder på till exempel. Så sagt och gjort ...

Dagen var varm. Gick i jeans och golf piké, kunde ha tagit kortbyxor. En bil innan mig på parkeringen men jag mötte inte en själ.

Rosenfinken mötte jag dock redan efter kurvan där jag förväntade mig Kärrsångaren. Såg (och fotade) förmodligen samma individ senare, en helt brunfärgad hona som dock sjöng den karakteristiska strofen. Kärrsångaren lyste med sin frånvaro. Eventuellt hörde jag några spridda strofer, och jag såg även en diskret brunfärgad sångare flyga bort på låg höjd. Men det var för osäkert för att jag ska kunna kalla det en observation.

Gick sedan ut till fågeltornet och sedan till i sakta mak till parkeringen. En promenad som jag avbröt för lyssnande ganska ofta. Men jag saknade det rätta tålamodet idag. Dock hördes relativt frekvent Härmsångare, Svarthätta och Trädgårdssångare utan att jag fick syn på dem.

En sisådär dag.

Sedda fåglar
Blåmes, Ejder, Enkelbeckasin, Fiskmås, Fisktärna, Grågås, Gräsand, Havsörn, Gulsparv, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Ladusvala, Lövsångare, Ringduva, Rosenfink, Rödbena, Rödvingetrast, Silltrut, Skräntärna, Sparvhök, Stare, Storskarv, Storskrake, Större hackspett, Större strandpipare, Sånglärka, Sädesärla, Talgoxe, Tofsvipa, Törnsångare, Vitkindad gås och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Härmsångare, Svarthätta och Trädgårdssångare.

Dagens fyra bilder ...


Enkelbeckasin

Havsörn

Rödvingetrast

Rosenfink

Söndag 29 maj 2016

Barnkammaren Råstasjön

Kände att jag behövde röra på mig strax inna lunch så här på Mors Dag. Det blev en runda runt Råstasjön.

Barnkammare kan man väl kalla Råstasjön just nu. Jag såg åtminstone Gräsand, Kanadagås, Sothöna och Skäggdopping med ungar. Ungarna var i varierande ålder även för samma art. Många Skrattmåsar fanns vid sjön. Några gånger var alla på vingarna samtidigt, det rörde sig överallt på himlen i dessa ögonblick.

Fortfarande mycket fågelsång. Hade hoppats på Näktergal, tyckte mig också höra några strofer med det var mycket ljud i luften så jag vet inte om det var ett önske-hörande. Inget nytt på denna runda dock!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Ladusvala, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Större hackspett, Sävsparv, Tornseglare och Vigg.

Hörda fåglar
Rödhake, Rödvingetrast, Rörsångare, Svarthätta, Svartvit flugsnappare, Sävsångare och Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Sothönans ungar

Gräsandens ungar

Björktrast

Skrattmåsar

Torsdag 26 maj 2016

Sångartävlan vid Fysingen

Vädermässigt en trist dag. Mulet, regn till och från och ganska blåsigt. Men så var det ju det där med sångarna runt Fysingen ...

Efter lunch gav jag mig iväg. SMHI hade prognosticerat uppehåll från den tiden, men nog kom det fukt från himlen. Första anhalten blev Hammarby kyrka som ligger vid den södra änden på Fysingen. Där hade det rapporterats en Flodsångare sedan ett par dagar. Jag stötte på en gammal bekant som stod och spanade så vi slog sällskap. Ganska omedelbart hördes sången från Flodsångaren. Förmodligen från ett syrénsnår på behörigt avstånd från gångstigen. Vi spenderade sedan runt 1½ timme i väntan och lyssnande efter den lille rackaren. Den började röra sig efter ca 30 minuter och vi såg den både väster och öster om gångvägen. Det dröjde dock en stund innan jag lyckades få en hyfsad bild på den. Ett nytt livskryss hade säkrats. Måste erkänna att jag blir mer och mer en jägare av nya arter, kul är det i alla fall.

Nästa anhalt blev Fysingen som jag känner den, dvs parkering vid badet nära Åholmen. Vid fågeltornet hade det hörts och setts en Trastsångare. Väl vid fågeltornet krävdes det ingen spaning av upptäcka den högröstade Trastsångaren. Han röjde sig själv väldigt tydligt nära nog i toppen av ett vasstrå. Fågeln var väsentligt större än Flodsångaren, och till skillnad mot den så satt denna individ still. Många foton blev det ...

Tog sedan en sväng till Ströms mad. Såg två Kärrsnäppor och en ensam Myrsnäppa (som jag länge tog för dvärgbeckasin). Mindre vatten nu. Många fåglar har ungar redan (Gässlingarna börjar bli stora, Tofsvipornas ungar såg jag ett antal av), andra låg och ruvade som Fisktärnorna.

Köade mig hem strax efter fyra.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brushane, Drillsnäppa, Fisktärna, Flodsångare, Grågås, Gräsand, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Ladusvala, Lövsångare, Myrsnäppa, Nötskrika, Rödbena, Rödhake, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Stare, Större strandpipare, Sädesärla, Sävsparv, Sävsångare, Talgoxe, Taltrast, Tofsvipa, Tornseglare, Trastsångare och Trädpiplärka.

Hörda fåglar
Näktergal, Svarthätta och Trädgårdssångare.

Dagens fyra bilder ...



Flodsångare


Trastsångare

Större strandpipare, Kärrsnäppa och Myrsnäppa


Drillsnäppa

Lördag 21 maj 2016

Visingsö

En långhelg på Västanå slott från fredag till söndag med kompisar innehöll bl.a. ett besök på Visingsö. Trots att man kört "förbi" på E4:an så hade vare sig jag eller hustrun varit där förut.

Vi hann köra från norr till söder. Stannade upp vid Erstadskärret i 30 minuter och avslutade med en promenad genom ekskogen som kronan planterade 1834 för att säkra timmer till flottans byggen. När ekarna var färdiga till storlek för skeppsbyggeri hade tiden runnit iväg ca 150 år och flottan var föga intresserad. Det var dock intressant att se ekar med långa höga stammar i den blandskog vi vandrade igenom. Fågelsång hördes överallt och det var en fröjd att gå där.

Dagen innebar ett nytt livskryss vid Erstadkärret (Småspov) och två nya årskryss i ekskogen (Grönsångare och Härmsångare).

Kul var det att "kryssa" ön Visingsö!

Sedda fåglar
Backsvala, Bofink, Dvärgmås, Fiskgjuse, Fiskmås, Gravand, Grågås, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönsångare, Hussvala, Härmsångare, Kaja, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kråka, Ladusvala, Lövsångare, Mosnäppa, Ringduva, Råka, Rödbena, Skata, Skedand, Skrattmås, Småskrake, Småspov, Snatterand, Sothöna, Storskarv, Strandskata, Större hackspett, Sädesärla, Tofsvipa, Tornseglare och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Svarthätta och Trädgårdssångare.

Dagens fyra bilder ...


Råkor

Grönsångare

Härmsångare

Större hackspett

Onsdag 18 maj 2016

Falkar vid Fysingen

Var väldigt osäker på om jag skulle ge mig ut idag eller ej. Har känt mig trött och hängig efter golfresan. I Artportalen rapporterades det dock en Aftonfalk vid Fysingen och eftersom detta är en ny art för mig så vägde det över till slut. Sagt och gjort, i bilen mot Fysingen!

Så här efteråt är jag bara glad över att jag åkte. En fantastisk förmiddag fick jag. Mycket folk på plats, Aftonfalken drog mycket publik. För visst fanns den kvar. Den sågs mycket bra från fågeltornet då den hela tiden utgick från ett solitärt träd norrut mot maden till. Lite för långs fotograferingsavstånd, men den sågs alldeles utmärkt i tuben. Och så vacker den var! Skiffergrå till svart med faluröd näbb och dito ben och undergump. Det gjorde utfall från trädet för att fånga sländor men återvände sedan till sin utkik.

Flyttade mig sedan till backen innan matningen i hopp om att få en bättre fotograferingsposition. Trädet hamnade då dock i motljus och var nästan på längre avstånd än från fågeltornet. Jag hade dock turen att falken tog en flygtur nästan rakt över huvudet på mig. Jag försökte följamed i de tvära kasten med kameran och snurrade i stort sett runt på ett ben i backen i mina försök att få bilder.

Efter närmare en timme vandrade jag bort till Ströms mad för att inte missa något annat. Såg bl.a. en Mosnäppa i vasskanten och en Gulärla längst bort vid kaféet. Tre Tornseglare flög runt i hastig fart vid kaféparkeringen så det kändes verkligen som att vara vid gränsen till sommar.

Återvände sedan fågeltornet, eller rättare sagt, jag stannade på spången där den viker av mot fågeltornet. Jag stod och följde Aftonfalken i luften då jag plötsligt såg två falkar i luften. En hona till hanen var min första tanke. Men jag jag såg snart på mina bilder att det var en Lärkfalk som flög in på scenen. Den stannade dock bara en kort stund och efter några överflygningar så försvann den lika snabbt igen. Stod sedan i tornet ca 20 minuter innan jag gav upp för dagen.

Häftig dag!

Sedda fåglar
Aftonfalk
, Drillsnäppa, Fasan, Fisktärna, Grågås, Grönbena, Gulärla, Hussvala, Kanadagås, Kaja, Kråka, Ladusvaka, Lärkfalk, Mindre strandpipare, Mosnäppa, Rödbena, Skata, Skrattmås, Stare, Sädesärla, Sävsparv, Sävsångare, Taltrast, Tofsvipa och Tornseglare.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Näktergal och Svarthätta.

Dagens fyra bilder ...


Sävsångare

Aftonfalk

Lärkfalk

Drillsnäppa

Onsdag 11 maj 2016 - Söndag 15 maj 2016

Den årliga golfresan till Skåne

Jag brukar alltid så här års åka med mina "gubb-kompisar" och spela golf i Skåne, Krämpan Cup. Den här gången släpade jag med "stor-kameran" även på golfrundorna. Det blev några birdies både på banan och i kameran ...

Spelade gjorde vi på Söderköping (nervägen), Tönnersjö, Wittsjö, Tomelilla och Torekov.

Kanonväder de tre första dagarna, något kyligare men med växlande molnighet på lördagen. Kyligt (!), mulet och frisk vind på Torekov på söndagen.
Inga nya livskryss men tre årskryss och några bra bilder blev det.

Sedda fåglar
Björktrast, Bofink, Ejder, Fiskmås, Fisktärna, Gransångare, Gravand, Grågås, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Gulärla, Havstrut, Hussvala, Hämpling, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kråka, Ladusvala, Lövsångare, Nötväcka, Pilfink, Ringduva, Råka, Rödbena, Rödglada, Rödstjärt, Skata, Skedand, Skrattmås, Småskrake, Sothöna, Stare, Steglits, Stenknäck, Stenskvätta, Storskarv, Strandskata, Större strandpipare, Svartvit flugsnappare, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Tofsvipa, Tornseglare, Trädpiplärka, Törnsångare, Vitkindad gås, Ängspiplärka och Ärtsångare.

Hörda fåglar
Gröngöling, Gärdsmyg, Gök och Svarthätta.

Dagens fyra bilder ...


Hämpling

Rödglada

Småskrake

Råka

Onsdag 4 maj 2016 - Söndag 8 maj 2016

Öland

En smula sommar på Öland.
Vi hade ett fantastisk väder, sommarlikt, under hela resan. Klarblå himmel, runt 20 grader eller strax över på eftermiddagarna.

Redan första kvällen blev vi överraskade strax innan Torslunda kyrka på Öland. Vi hade bar 5-10 minuter kvar då vi får syn på en Vit stork som står på ett ben på en belysningsstolpe längs vägen. Jag tror först att det är någon slag kontgjord installation, men då jag ser skaran av människor som betraktar storken stannade vi omedelbart. Jag gick försiktigt de ca 50 metrarna tillbaka och tog hela tiden bilder om storken skulle flyga ivåg. Men det stod ganska tryggt där den stod. Såg lite lite orolig ut när jag passerade rakt under för att prata med de som tittade. Den hade tydligen stått där i ca 30 minuter innan vi kom. Ringen sågs tydligt, nummer 1753. Har googlat lite på det svenska storkprojektet och storken har definitivt samma ring som de använder. Eftersom den hade det andra benet uppdraget såg vi aldrig färgmärkningsringarna som ska sitta där. Häftig start!

Vi bodde precis som förra året på Bo Pensionat i Vickleby. Lika trevligt nu som då. Hustrun och jag åkte ned redan på onsdag eftermiddag, våra kompisare kom efter på torsdagen. Skådade gjorde hustrun och jag hela torsdagen då vi besökte Beijershamn, Eckesludde, Ölands södra udde (både udden, södra lunden samt att vi tog stigen över Schäferiängarna ned till "Stenborgen" på stranden). Vi såg runt 70 arter bara denna dag!

På fredagen spelade vi en runda golf på Grönhögen Golf Links. Såg 26 arter under rundan, och det blev faktiskt ett årskryss för Backsvala.

På lördagen så skådae vi med våra kompisar. Vi besökte Möckelmossen, Stenåsabadet, Triberga mosse, Seby läge och Beijershamn. Vi försökte också med Albrunna men där var det omöjligt att få en parkering. Vi såg drygt 40 arter denna dag.

Summa summarum, 82 arter sedda, 2 nya livskryss (Fjällpipare och Vit stork) och 19 årskryss därtill. Vilken resa!

Sedda fåglar
Backsvala
, Björktrast, Blåhake, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Brushane, Buskskvätta, Ejder, Fiskmås, Fisktärna, Fjällpipare, Gluttsnäppa, Gransångare, Gravand, Grågås, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Grönfink, Gulsparv, Gulärla, Gärdsmyg, Halsbandsflugsnappare, Havsörn, Hussvala, Hämpling, Kaja, Kanadagås, Kentsk tärna, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Ladusvala, Ljungpipare, Lövsångare, Myrspov, Nötväcka, Ormvråk, Pilfink, Ringduva, Rödbena, Rödglada, Rödspov, Rödstjärt, Silvertärna, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Skärfläcka, Småskrake, Småtärna, Snatterand, Sothöna, Stare, Steglits, Stenskvätta, Storskarv, Strandskata, Större hackspett, Större strandpipare, Svartsnäppa, Svarttärna, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Taltrast, Tofsvipa, Trana, Trädpiplärka, Törnsångare, Vigg, Vit stork, Vitkindad gås, Ängspiplärka och Ärtsångare.

Hörda fåglar
Grönsångare, Gök, Rödvingetrast och Svarthätta.

Resans fyra bilder ...


Vit stork

Blåhake

Rödspov

Fjällpipare

Tisdag 3 maj 2016

Hjälstaviken med en synbar Vassångare ...

Hade bestämt mig sedan ett par dagar tillbaka att det var dags för Hjälstaviken innan vi åker till Öland. Dessutom hade ju både Vassångar och Svarttärna rapporterats ...

Jag åkte först till Parnassen och parkerade. Här blommade det. Vitsippor och Gulsippor överallt, och en och annan eftersläntrande Blåsippa. Jag gick igen om Parnassen ned till vattnet och spanade. En annan skådare var före mig men konstaterade snabbt att det fanns ingenting. Själv hittade jag ett Stjärtandspar vilket jag aldrig sett på denna sida. Det fanns även en Skedandshane samt lite gäss. Det gäller bara att hålla ögonen öppna.

Tog mig sedan fram till WWF spången. Såg där årets första Gulärla samt några Grönbenor. Vid bron över ån passerades jag raskt av ett Skäggmespar. Innan jag hade fått upp kameran var de borta. På andra sidan bron hade jag en "duell" med en Skäggmeshane. Han höll sig ca 1½ meter in i vassen. Satt aldrig stilla och förflyttade sig hela tiden framåt i spångens riktning. Jag ställde ifrån mig tuben och hoppades att få en bild med kameran. Men med autofokus och en massa vassstrån i vägen så gick det inte, jag fick ge upp.

På väg ut till gömslet så hörde jag Vassångaren. Efter en stunds väntan stående på en bänk så dök den upp i samma buske som för rxakt två år sedan då jag jag såg den senast i Hjälstaviken. Det sjöng också ett antal Sävsångare runt om i vassen. De var dock mycket svårare att fotografera än Vassångaren som satt still i sin busktopp. Jag var ute och kollade i gömslet men inget speciellt sågs. Tyckte mig dock höra Vassångaren på andra sidan vattnet, eller var det ytterligare ett ex? På vägen tillbaka stannade jag till igen för att se på Vassångaren. Denna gång dök den upp i vassen på betydligt närmare håll. Dock svårfotograferad med en hel del vasstrån i vägen. Sedan satte den sig i favoritbusken igen.

Det blev sedan bilförflyttning till Hårby för en promenad ut till fågeltornet. Det var knökfullt med folk. Uppenbarligen en organiserad utflykt av vad jag förstod på samtalen. Såg både Svarttärna och Dvärgmås om jag ska nämna några arter. Vidare en hel del änder, t.o.m. ett Årtapar. Fanns också vadare med Storspov som krydda på moset.

Vid 12-tiden hade min energi tagit slut trots en fika i fågeltornet. Vädret var kanon med strålande sol och värme och det kanske hjälpte till att ta slut på orken. Fem nya årskryss och totalt 52 arter sedda för dagen. Man kan inte vara annat än nöjd.

Sedda fåglar
Blåmes, Bofink, Brun kärrhök, Brunand, Brushane, Dvärgmås, Fiskmås, Fisktärna, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Gulärla, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Nötväcka, Pilfink, Rödbena, Rödhake, Skata, Skedand, Skogssnäppa, Skrattmås, Skäggdopping, Skäggmes, Snatterand, Sothöna, Stare, Stenskvätta, Storskarv, Storskrake, Storspov, Stjärtand, Större hackspett, Svarthakedopping, Svarttärna, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Sävsångare, Talgoxe, Tofsvipa, Trana, Trädpiplärka, Vassångare, Vitkindad gås och Årta.

Hörda fåglar
Gärdsmyg och Rördrom.

Dagens fyra bilder ...


Stjärtand

Gulärla

Vassångare

Årta

Måndag 2 maj 2016

Råstasjön runt igen

Det hade setts ett antal spännande arter vid Råstasjön, bl.a. Dvärgmås, Mindre strandpipare och Salskrake. Sen är jag ju alltid på jakt efter Mindre hackspett vilket jag inte sett på 10+ år. Därför blev det Råstasjön runt idag innan barnbarns hämtning.

Strålande dag och varmt. Hade bara den gröna vindjackan över en t-shirt.

Nu såg jag ju ingen av de uppräknade arterna men några roliga fotografier blev det. En Gräsand hade fått ungar (10 stycken - hur många överlever ...). Man kommer väldigt nära här så mitt 300 mm var kanske att ta i idag. Och hade jag inte haft problem med autofokusen så hade det blivit några kanonbilder på en Svarthätta som satt några meter ifrån mig och sjöng för full hals.

Härlig promenad som vanligt.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Fisktärna, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Pilfink, Ringduva, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Steglits, Storskrake, Svarthätta, Sädesärla, Talgoxe, Trädkrypare, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Bofink, Duvhök, Gärdsmyg och Rödhake.

Dagens fyra bilder ...


Gråhäger

Gräsandsunge

Nötskrika

Rörhöna

Söndag 1 maj 2016

Fysingen lockar ...

En eftermiddgastur, denna gång med kaffe och smörgåsar i ryggsäcken.

Det blev ju Fysingen igen. Som sist många vadare, men kanske framförallt väldigt många änder i sjön. Ute på klarvattnet sågs mängder av Bläsänder, Skedänder, Snatteränder, Vigg, Skäggdoppingar mm. Dessutom två Salskrake honor samt ett par Svarthakedoppingar. Vi hörde också Vassångaren otroligt tydligt men kunde igen inte få syn på rackaren.

Vi vandrade sedan till "Gubbhyllan" där vi fikade och fortsatte att spana. En reflektion är att Fysingen måste vara ett av de bättre ställena för en nybörjare med den artrikedom stället uppvisar. Från fikastället såg vi vadarna på maden perfekt, vi hade bl.a. en Svartsnäppa rakt utanför oss tillsammans med flera Rödbenor och Gluttsnäppor.

Vi promenerade sedan till "Söderströms bänk" utan att se några Dvärgbeckasiner och vände sedan åter mot parkeringen. Vassångaren var tyst när vi passerade och ett besök till Åholmen gav inget.

Vi var dock jätte-nöjda när vi vände åter hemåt.

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Brushane, Drillsnäppa, Enkelbeckasin, Fisktärna, Fjällvråk, Gluttsnäppa, Grågås, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Grönfink, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Lövsångare, Mindre strandpipare, Ormvråk, Ringduva, Rödbena, Salskrake, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Större strandpipare, Svarthakedopping, Svartsnäppa, Sångsvan, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Tofsvipa och Vigg.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Rödhake och Vassångare.

Dagens fyra bilder ...


Sävsparv

Fisktärna

Svartsnäppa

Gluttsnäppa

Lördag 30 april 2016

Promenad på Norra Järva

En promenad i strålande vårväder på Norra Järvafältet med hustrun och svärmor.

Vi parkerade som vanligt på Säby gårds parkeringen. Promenerade så till utsiktsplatesen över strandängen där vi spanade en stund. Inga nyheter. Det mest spännande var en Spillkråka som ropade i dungen bakom oss för att sedan flyga tvärs över vattnet mot fågeltornet till. Vi kunde även studera i tuben en Brun kärrhök som uppenbarligen samlade bomaterial i vassen på fågeltornsidan.

Vi fortsatte sedan vägen mot Översjön. Tog en manadarinpaus innan vi hade "Storskogsrakan". Jag passade då på att gå en sväng i skogen och kunde då notera årets första Lövsångare samt en Gärdsmyg i fart med att samla bomaterial.

Vi vägskälet mot Tånglöt konsulterade vi en karta mobilen och konstaterade då att vi borde kunna gå denna väg tillbaka mot Säby gård. Sagt och gjort, vi svängde av och mycket riktigt så kom vi tillbaka via vägen "bakom" matningen. Så nu vet vi det.

Vi kunde räkna in årets första Trädpiplärka som sjöng på ett par platser längs vägen. En hel del fjärilar och annat flygtyg var också i luften.

Skön promenad i lagom takt då både hustru och svärmor led något av dåliga ben!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Brun kärrhök, Fiskmås, Grågås, Gräsand, Gärdsmyg, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Ladusvala, Lövsångare, Ringduva, Rödhake, Skata, Skedand, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Spillkråka, Stare, Storskarv, Sångsvan, Sädesärla, Talgoxe, Tofsvipa och Trädpiplärka.

Hörda fåglar
Gulsparv, Steglits och Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Trädpiplärka

Gräsand

Påfågelöga

Mörk jordhumla

Tisdag 26 april 2016

Dvärgbeckasin på Fysingen

Drygt 1½ månad sedan jag besökte Fysingen. Nu har ju våren kommit igång på allvar. På Fysingen har det rapporterats Dvärgbeckasin, Svart rödstjärt och Vassångare. Dessutom har många vadare anlänt så det var med vissa förväntningar jag styrde kosan hit.

Parkerade som vanligt vid badet nära Åholmen. Så fort jag steg ur bilen hörde jag två Gärdsmygar, en på varje sida av bilen, som verkligen duellerade men sången som vapen. Elektriskt!

Vandrade spången bort till fågeltornet. Hörde ingen Vassångare. Uppe i tornet var jag helt ensam. Spanade över sjön och bort mot Ströms mad. Många fåglar i farten. Hörde (insåg jag efteråt) Vassångaren, dock väldigt svårt att avgöra från var ljudet kom. I Hjälstaviken för två år sedan satt den individen hela tiden väl exponerad högt upp i en buske. Det som var roligare var att jag lyckades hitta Ägretthägern med tuben på andra sidan sjön. Jag visste ungefär var det fanns och mycket riktigt, dem gick att skåda. Första gången här i Sverige jag ser den.

Fortsatte efter en stund bort mot Ströms mad. Såg en hel del vadare. Gluttsnäppa, Rödbena och Större strandpipare var nya årskryss. Dessutom fanns Mindre strandpipare på plats samt mängder av änder. Även här såg jag Grågäss med gässlingar. Nu är barnkamrarna öppna.

Gick vidare mot Ströms Café. Stötte där ihop med en anna skådare jag träffat flera gånger. Jag följde honom till "Söderströms bänk" dit jag aldrig varit förr. I själva verket kanske bara 100 m ifrån caféet. Där kunde vi se över en liten våtmark och jag hade turen att kunna hitta Dvärgbeckasinen där. Första gången jag såg denna art, blev dessutom instruktivt då den sågs bredvid Enkelbeckasiner. Däremot var den Svarta rödstjärten borta.

Tog mig sedan tillbaka till fågeltornet. Hörde då Vassångaren väldigt tydligt men det var helt omöjligt att få syn på den. Fortsatte sedan till Åholmen och parkeringen. Ägnade mig sedan tillsammans med en annan skådare åt att försöka hitta Mindre hackseptt. Vi hörde den trumma men fick inte syn på den.

Vände sedan hemåt efter ca tre timmar på plats - mycket nöjd!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Brushane, Drillsnäppa, Dvärgbeckasin, Enkelbeckasin, Fiskmås, Fisktärna, Gluttsnäppa, Gräsand, Grågås, Gråsparv, Gråtrut, Grönfink, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Ladusvala, Mindre strandpipare, Pilfink, Ringduva, Rödbena, Rödhake, Rödvingetrast, Skata, Skogssnäppa, Skrattmås, Skäggdopping, Stare, Steglits, Storskarv, Större strandpipare, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Taltrast, Tofsvipa, Trana, Vigg, Vitkindad gås och Ägretthäger.

Hörda fåglar
Gransångare, Gärdsmyg, Mindre hackspett, Rördrom, Svarthätta och Vassångare.

Dagens fyra bilder ...


Trana

Grågäss med gässlingar

Vitkindade gäss

Backsippa

Lördag 23 april 2016

Råstasjön - favorit i repris!

Vi skulle ha gäster till kvällen så det blev en tidig promenad runt Råstasjön så att hustrun förhoppningsvis skulle få uppleva det jag såg igår.
Och nästan lika bra blev det ...

Det började med att vi fick syn på två Havsörnar högt upp i luften när vi tagit oss alla trapporna upp till Prästgårdsgatan i Sundbyberg. Det var trutarnas skrin som vägledde oss att spana uppåt. En adult Havsörn och en ungfågel.

Vi stannade sedan till precis bortom hundrastgården vid golfängarna där det finns ett litet granbestånd. Har tidigare sett Kungsfågel här och hustrun tyckte sig höra de fina pipen igen. Vi fick faktiskt syn på dem och en av dem fick jag bild på dessutom. När vi kom till Råstasjön kunde vi snabbt konstatera att idag fanns det två Skedandspar i sjön. Lika livligt var det också idag. Massor av Skrattmåsar och många änder och Skäggdoppingar, även om vi inte fick syn på några Krickor.

Vid bron i NV höll ett Snatterand par till väldigt nära, så några bilder blev det då. Vid den andra bron vid utloppet i öster var det matning av fåglar på gång. Jag roade mig med att försöka fota Skrattmåsar i flykten. Inte helt lätt på nära håll med ett 300mm objektiv ...

Det är alltid lungnare på sydsidan av sjön när man passerat Skrattmåskolonin. Det blev ett foto av en Bofink. Hittade också ett litet bohål i ett träd som en Blåmes tittade ut igenom. Blev dock inte foton, hade inte tålamodet ...

Ingenting idag vid favoritstället bakom hundrastgården även om vi strax innan såg en Stenknäck. Har börjat lära mig lätet så att vi stannar upp och kollar lite extra.

Måste dock säga till sist att det är en fantastisk sjö vi har i närheten.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Brunand, Fisktärna, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Havsörn, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Kungsfågel, Ringduva, Rödhake, Rödvingetrast, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Stenknäck, Storskrake, Sädesärla, Talgoxe, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Större hackspett, Svarthätta och Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Kungsfågel

Rörhöna

Skrattmås

Bofink

Fredag 22 april 2016

Råstasjön en tidig fredag - vilken fart det var!

Fyra veckor drygt sedan sist, och vilken förändring det blivit. Massor av Skrattmåsar. Många änder, både Skedand och Kricka vilket jag aldrig sett i sjön tidigare. Gransångare fick jag syn på vilket jag heller aldrig noterat vid sjön tidigare.

Jag strosade i lugn takt runt sjön och knäppte massor av bilder. Hade ju egentligen städdag så lite stressad var jag att komma hem och få fart på städningen.
Vid golfängarna, precis bakom hundrastgården, fick jag i rask takt syn på först en Taltrast, sedan en Gärdsmyg som lyckades sjunga en strof trots byggmaterial i munnen. Även Taltrast är ny skådad art för området. Just området vid vägen bakom hundrastgården är "produktivt". Har tagit bra bilder även av Stenknäck samt Stjärtmes just här. Har alltid radarn på när jag passerar.

Summa summarum, två nya årskryss (Gransångare och Svarthätta), fyra nya kryss för Råstasjön (Skedand, Kricka, Gransångare och Taltrast). Många bra bilder.
En mycket trevlig dag!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Brunand, Fisktärna, Gransångare, Gråhäger, Gräsand, Gärdsmyg, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Nötskrika, Nötväcka, Ringduva, Rödhake, Rödvingetrast, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stenknäck, Storskrake, Svarthätta, Sädesärla, Talgoxe, Taltrast, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Gröngöling

Dagens fyra bilder ...


Skedand

Större hackspett

Taltrast

Gärdsmyg

Onsdag 20 april 2016

Norra Järvafältet i kyliga nordanvindar

Klarblå himmel på morgonen. Siktet var redan inställt på Säby strandäng på Norra Järvafältet.

Men kallt var det i den kyliga vinden. Redan vid det första stoppet, vid ladan med utsikt över strandängen, kom mössan och handskarna på. Rakt motljus, vilket gjorde det ganska klurigt att skåda. Många skådare var på plats. En före mig, men i rask takt dök tre till upp. Jag spanade efter den Mindre strandpipare man sett, men inget just då. Efter en knapp timme tröttnade jag och förflyttade mig till andra sidan ängen där jag brukar stå. Fick snabbt sällskap av två andra skådare. Inget speciellt noterades här heller så jag gav upp efter en knapp timme här också.

Promenerade sedan fram och tillbaka till Översjön. En promenad jag kunde vara utan. Tung utrustning och en bitande vind. Vid Översjön blåste det rakt nordlig vind och jag såg knappt något alls i sjön. En Knölsvan på håll tyckte jag mig skymta. På återvägen så hade jag åtminstone vinden i ryggen.

Väl tillbaka vid strandängen så stannade jag till igen, dels för att vila mig, dels för att spana av en sista gång efter strandpiparna. Denna gång hade jag turen med mig och såg två stycken Mindre strandpipare på hyfsat nära håll. Jag såg ju arten i måndags också vid Hjälstaviken vilket känns kul.

Hem kom jag lagom till lunch vid tolv-tiden helt genomblåst och ganska kylslagen.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Brunand, Enkelbeckasin, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Kricka, Kråka, Mindre strandpipare, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Rörhöna, Skrattmås, Skedand, Snatterand, Sothöna, Stare, Steglits, Storlom, Sångsvan, Sädesärla, Talgoxe, Tofsvipa och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Kungsfågel, Nötväcka och Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Bläsand, hane och hona

Sångsvan

Mindre strandpipare

Kaja

Måndag 18 april 2016

Härfågeln i Husby

Härfågeln i Husby (Vendelsjön) har synts i nästan en vecka. Lika lång tid har jag diskuterat med mig själv om jag ska åka dit eller ej. Jag trivs egentligen bäst med att bara "gå ut" för att se vad jag kan upptäcka. Jag har inte karakteriserat mig som artjägare. Men vad sjutton, tävlingsinstikten eller vad det nu är gjorde att jag körde upp till Husby nu på morgonen, och Härfågeln fanns kvar! Det var dessutom kul att stöta på sin namne. Har sett fotografen Leif Gustavssons bilder på Artportalen ett flertal gånger, fantastiska bilder f.ö., och nu stötte vi ihop i Husby.

Härfågeln fanns längs vägen jag kom på. Jag såg först ett antal fotografer, sedan fågeln. Jag passerade i knapp styrfart, parkerade bilen och tog mig snabbt tillbaka där fotograferna stod. Fågeln var helt orädd och man kunde gå på fem meters avstånd utan problem. Efter en kort stund tog fågeln till vingarna och flög in i en trädgård. Jag stod också en stund vid forsen (vid kvarnen). Man hade sett en Kungsfiskare tidigare på morgonen. Även en Forsärla har rapporterats där. Jag hade dock inte tålamod att stå mer än ca 15 minuter. Passade dock på att samtala med min namne.

For därefter tillbaka söderut till Hjälstaviken. Vinden friskade i och det blåste rejält i byarna. På vägen ut mot fågeltornet fick jag syn på en strandpipare i en liten vattensamling på långt håll. Nästan samtidigt passerade ett gäng skådare som ivrigt hjälpte till i artbestämningen. Vind och värmedaller gjorde det omöjligt att från vår position att artbestämma fågeln. En av de andra skådare tog sig då väsentligt närmare och kom tillbaka med beskedet Mindre Strandpipare. Första gången för mig här i Hjälstaviken. Stannade till även lite längre bra. Bättre ljus gjorde att jag kunde se den gula ringen runt ögat så även jag kunde med säkerhet säga arten.

Ute i tornet fikade jag i blåsten samtidigt som jag spanade. Både Dvärgmås och Fisktärna hade kommit jämfört med för en vecka sedan. Jag var ganska genomblåst så att jag blev inte för länge i tornet. Stannade på vägen hem till i Stora Parnassen. Både Blå-, Gul- och Vitsippor blommade. På den översvämmade maden simmade ett flertal andarter och kärrhöken uppvisningsflög över vassarna.

Hemma igen vid tre-tiden.

Sedda fåglar Husby
Björktrast, Blåmes, Gulsparv, Havsörn, Härfågel, Kaja och Sädesärla.

Sedda fåglar Hjälstaviken
Bläsand, Brun kärrhök, Brunand, Dvärgmås, Fasan, Fiskgjuse, Fiskmås, Fisktärna, Grågås, Gråtrut, Gräsand, Havsörn, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Korp, Kricka, Kråka, Mindre strandpipare, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Stjärtand, Storskarv, Storskrake, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Tofsvipa, Trana, Trädkrypare, Vigg, Vitkindad gås och Ängspiplärka.

Hörda fåglar Hjälstaviken
Storspov (spelandes ett par gånger).

Dagens fyra bilder ...


Härfågel

Dvärgmås och Skrattmås

Kricka

Skedand

Lördag 16 april 2016

Tåkern

Med goda vänner så gjorde vi en heldagsutflykt till Tåkern, första besöket för oss alla fyra. Det regnade under i stort sett hela bilfärden, men slutade precis när vi kom fram. Dagen var mulen med med mycket svag vind. Det var inte mer än ca 7 grader i luften när vi kom fram, men eftersom vi var i rörelse i stort sett hela tiden frös vi aldrig.

Vi hade kört till Glänåstornet med sitt Naturrum. En mycket välordnad anläggning. Mycket folk var på plats men de flesta höll sig i närheten av Naturrum. Vi skådade en stund från tornet med gick sedan en vandringsled på ca 4 km som var väl spångad hela vägen. Leden ledde ut över Svanshals ängar, vidare till Svanshals udde och sedan samma väg tillbaka. Man kunde göra en avstickare in i vassen (fortfarande spångat) för att på så sätt komma fåglarna nära.

Ett nytt årskryss blev det, Rödvingetrast. Det var ute på Svanshals udde när vi lämnat vassarna och helt plötsligt var i en öppen plats/glänta som var full av fågelsång. Det var som att gå in i en zoologisk butik. Rödhakar, Gärdsmygar, Bofinkar och Rödvingetrastar sjöng och samtalade för fullt. Vi fick en hastig skymt av en Rödvingetrast. Det måste ha varit massor där men de höll sig förvånansvärt väl dolda.

Ute bland vassarna så tutade ett flertal Rördrommar. Vi kom dem riktigt nära utan att få syn på dem. Sävsparvar fanns rikligt så väl som Bruna kärrhökar. På två ställen fick vi också hastiga skymtar av Skäggmesar. Deras läten hördes ljudligt men tyvärr så höll de till långt nere i vassarna och inte exponerat som en fotograf vill ha det.

Vi fick nästan 4 timmar på plats innan kosan styrdes hemåt igen.

Sedda fåglar
Bofink, Brun kärrhök, Enkelbeckasin, Fiskgjuse, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Havsörn, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Ormvråk, Rödvingetrast, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Skäggmes, Snatterand, Sothöna, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Tofsvipa, Trana, Vigg och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Rödhake och Rördrom.

Dagens fyra bilder ...


Sävsparv

Grågås

Brun kärrhök

Sädesärla

Torsdag 14 april 2016

Tyresta by - fågeltornet

Efter veckohandlingen på morgonen så velade jag lite hur resten av dagen skulle disponeras. Skulle jag vara hemma, skulle jag kolla av Balingsta-Bottnen eller rentutav åka till Vendel för att se om Härfågeln fanns kvar? Svaret blev Tyresta! Och varför, ja, det var nog lockelsen att se om det fanns någon Trädlärka på plats.

Det fanns ingen Trädlärka i Tyresta. Jag gick från parkeringen till fågeltornet. På Tyrestas skyltar står att promenaden ackompangeras av Trädlärkans drillar, men icke. Det var med ganska noll-ställda förväntningar jag således tog mig till tornet. Men jag blev glatt överraskad. Två par Svarthakedoppingar fick jag snabbt syn på. Efter en stund så såg en lite rund krabat på vattenspegeln, och visst var det en Smådopping. En tuff en dessutom som gjorde livet surt för Svarthakarna. Den försökte helt sonika att jaga bort dem med en teknik som så smått påminde om body-surfing.

I övrigt var det mycket fajter om revir och honor. Ett par Kniphannar slogs ordentligt om en hona. Svarthakarna (när de inte var störda av Smådoppingen) försökte jaga bort varandra. Krickorna höll sig faktiskt lugna. Det fanns ett större antal i våtmarken. Som vanligt fanns ett par av Tranor på plats. En herre jag mötte berättade att de förra året fick en unge på vingar.

Enda nackdelen på dagen till slut var kylan. Tornet låg i skuggan och en envist kylande vind blåste. Efter 1½ timme fick jag nog och vände belåten hemåt till kaffet.

Sedda fåglar
Gråsparv, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kricka, Rödhake, Skogssnäppa, Smådopping, Spillkråka, Stenskvätta, Svarthakedopping, Sädesärla, Tofsvipa, Trana och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Blåmes, Bofink, Enkelbeckasin, Gröngöling och Kråka.

Dagens fyra bilder ...


Svarthakedopping

Smådopping

Trana

Kricka

Onsdag 13 april 2016

Uppländska favoriter i repris

Jag var inte helt nöjd med mina bilder från i måndags på Gråhaken och den Amerikanska Krickan så jag satte av idag med detta som huvuduppgift, dvs att vara fotograf.

När jag kom till Dalkarlskärret var jag helt ensam (ca 8:30). En Gråhake låg då på vattenspegeln på ganska långt avstånd. Jag stannade på plats i nästan 2 timmar. Båda Gråhakarna visade sig, ingen så där jättenära. Bilderna blev dock bättre i och med att jag fotograferade utan förlängare, dvs direkt med mitt 300mm objektiv. Då man sitter stilla en längre stund så visar sig desto fler arter under den perioden. Inget direkt nytt och spännande, men det blev en hel del ända. Grågässen var livliga kan man väl också konstatera. Många jakter fram och tillbaka över kärret. Finns säkert ett tjugotal gäss här.

Ca kvart över 10 kände jag mig färdig och fortsatte till Viks slott. Stannade bilen en gång på vägen då en Ormvråk hade satt sig på en busshållplatsskylt. Innan jag hann ut med kameran tog den dock till vingar och slog sig ner i ett mindre träd högst upp. Tyvärr dock på ganska långt håll.

Framme vid Vik var jag igen ensam på plattformen. Tyvärr fick jag inte syn på den Amerikanska Krickan denna gång. Många Krickor fanns där men den eftersökta lyste med sin frånvaro. Dock fanns det en hel del arter att se. Ett flertal Stenknäckar flög runt i parkområdet. Det blev även ett årskryss av Ängspiplärka.

Hem for jag strax innan 12, denna gång nöjd med dagen.

Sedda fåglar Dalkarlskärret
Blåmes, Bofink, Enkelbeckasin, Grågås, Gråhakedopping, Gräsand, Grönfink, Knipa, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Nötskrika, Rörhöna, Skogssnäppa, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Sädesärla, Taltrast och Tofsvipa.

Sedda fåglar Viks slott
Björktrast, Bofink, Brun kärrhök, Enkelbeckasin, Fiskgjuse, Fiskmås, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Nötväcka, Ringduva, Rödhake, Skrattmås, Skäggdopping, Stare, Steglits, Stenknäck, Större hackspett, Sädesärla, Sävsparv, Tofsvipa, Trädkrypare och Ängspiplärka.

Dagens fyra bilder ...


Dalkarlskärret
Gråhakedopping

Dalkarlskärret
Grågås

Viks slott
Krickor

Viks slott
Nötväcka

Tisdag 12 april 2016

Säby strandäng om morgonen

Klarblå himmel när jag vaknade. Hade en lunchdate klockan tolv men suget ut var så starkt att jag åkte till Såby gård och promenerade fram till strandängen. Var där strax efter åtta. Ljuset var starkt och lite mot så förhållandena för fotografering var tuffa.

Jag såg samma andarter som i söndags förutom Skedand. T.o.m. Storlommen kom och fiskade bland vassruggarna (samma ställe där jag såg den senast). Inga närobsar av rovfåglar, endast en Ormvråk på håll över 30m kärret.

Härligt att vara ute, men inga nyheter att rapportera.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brunand, Enkelbeckasin, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Ormvråk, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Skata, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Stare, Steglits, Storlom, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe och Tofsvipa.

Hörda fåglar
Inga.

Dagens fyra bilder ...


Bläsänder

Enkelbeckasin

Stare

Gråsparv

Måndag 11 april 2016

Uppland runt

En Uppländsk heldag i strålande väder. Hade beslutat mig igår för att se om jag kunde se tre olika fåglar. En Forsärla rapporterad i Vattholma, Gråhakedoppingarna i Dalkarlskärret och den Amerikanska krickan vid Viks slott. Lyckades med två av tre.

Åkte tidigt hemifrån och kom till Vattholma strax efter nio. Tyvärr fanns det ingen Forsärla på plats så jag lämnade platsen efter dryga 20 minuter. Fick dock se ett Strömstare par vid forsen. Idylliskt är ett bra ord av beskriva platsen med.

Det andra stoppet var Dalkarlskärret. Körde mot Herrskog och det gick bra. Dels verkade det väldigt trevligt runt Herrskogs herrgård, dels fick jag se Gråhakarna dryga 1.5 km längre fram vid Dalkarlskärret. Hade satt på förlängaren så jag tog bilder med 600 mm objektiv. Som vanligt med förlängaren tycker jag att det är svårt att få skärpa i bilderna trots att jag använder stativ. Själva lokalen har man "förbättrat" sedan tidigare år genom att ta bort mängder av vass. Detta berättade personer på plats för mig. Dock var meningarna delade om det var en förbättring eller en försämring. Gråhakarna är tydligen årsvissa här och fick fram en unge förra året. För kanske ta mig tillbaka längre fram i vår.

Det tredje stoppet gjordes vid Viks slott. En stor parkering och sedan en plattform vid strandängen. Ett annat par som skådade efter den Amerikanska krickan fanns på plats. Efter ett kortare span med tuben fick vi se den, men på relativt långt håll. Så helt plötsligt så var det en Kricka som flög närmare, den amerikanska.Kunde åtminstone fotografera den nu även om bilderna inte blev bra.

Sista stoppet blev Hjälstaviken där jag också lunch-fikade i fågeltornet. Blev bra utdelning här med fyra nya årskryss. Massor av Bläsgäss fanns runtom i viken. En hel del änder. Ett Årtapar samt ett flertal Stjärtänder. Såg väl alla änder förutom Skedand. En Fiskgjuse fiskade utanför fågeltornet, så några hyfsade bilder fick jag. Det roligaste var den Smådopping som jag fick hjälp med att hitta. Den var svårsedd och ville ogärna lämna den skyddande vassen.

Efter nästan 6 timmar på utflykt så vände jag hemåt innan den värsta eftermiddagsrusningen.

Sedda fåglar Vattholma bruk
Gräsand, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Skata, Skrattmås, Sothöna, Strömstare och Sädesärla.

Sedda fåglar Dalkarlskärret
Brunand, Grågås, Gråhakedopping, Gräsand, Knipa, Kricka, Rörhöna, Skogssnäppa, Skrattmås, Sothöna, Sångsvan, Sädesärla och Tofsvipa.

Sedda fåglar Viks slott
Amerikansk kricka, Blåmes, Fiskmås, Grågås, Knölsvan, Kricka, Rödhake, Steglits, Storskarv, Talgoxe och Tofsvipa.

Sedda fåglar Hjälstaviken
Bläsand, Bläsgås, Brun kärrhök, Fasan, Fiskgjuse, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knipa, Kricka, Kråka, Skrattmås, Skäggdopping, Smådopping, Snatterand, Sothöna, Stenskvätta, Stjärtand, Storskarv, Storskrake, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Tofsvipa, Trana, Vigg, Vitkindad gås och Årta.

Dagens fyra bilder ...


Vattholma bruk
Strömstare

Dalkarlskärret
Gråhakedopping

Viks slott
Amerikansk kricka

Hjälstaviken
Vitkindade gäss

Söndag 10 april 2016

Säby gård - Rocksta t.o.r.

En eftermiddagspromenad med ambitionen att gå runt Säbysjön. Nu kom vi bara till Rocksta innan hustruns knän sa stopp. Men den stund vi var ute gav ändå massor av obsar. Vi stannade först till kort vid matningen, sedan vid Säby strandäng innan vi tog vägen/stigen mot Översjön. Vi vek sedan av till Rocksta där man kommer till Säbysjön igen. Vi tog där en längre rast vid Friluftsfrämjandets stuga innan vi beslutade att gå tillbaka.

Jag har sagt det förr och säger det igen, fantastiska marker. Kommer att bli många inlägg om Norra Järva de kommande månaderna.

Sedda fåglar
Bergfink, Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Fiskgjuse, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Nötväcka, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Skedand, Skarattmås, Skata, Snatterand, Sothöna, Spillkråka, Stare, Steglits, Stenknäck, Storlom, Större hackspett, Sångsvan, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Tofsvipa, Trana, Vigg.

Hörda fåglar
Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Steglits

Större hackspett

Spillkråka

Stenknäck

Lördag 9 april 2016

Nackareservatet

Den årliga vandringen med kompisar i Nackareservatet. Förra året i februari, året innan i maj, denna gång således i april. Växlande molnighet och hyfsat varmt i luften.

Vi promenerade under ett par timmar och passerade bl.a. Dammtorpssjön, Söderbysjön och Björkhagens golfbana. En hel del fågelröster hördes och relativt många fåglar sågs. Inga nyheter för året dock.

Det märks dock att våren är i luften.

Kvällen avslutades med en god middag i Hammarby Sjöstad.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Fiskmås, Grågåss, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kungsfågel, Ormvråk, Ringduva, Rödhake, Rörhöna, Skäggdopping, Sothöna, Sparvhök, Steglits, Storskrake, Större hackspett, Sädesärla och Talgoxe.

Hörda fåglar
Gärdsmyg.

Dagens fyra bilder ...


Rödhake

Nötskrika

Grönfink

Gråsparvar

Tisdag 5 april 2016

Styrantornet vid Östra Styran

Till Styran har jag sedan länge tänkt åka. Nu förenklades beslutet eftersom det rapporterats en Svarthakad buskskvätta där.

Det regnade när jag vakande men SMHI prognosen sa att det skulle vara uppehåll i Ösmo så jag åkte iväg. Regn var det när jag kom fram, så SMHI prognosen var inget att lita på. Dock slutade det regna ganska snabbt så det bliv ingen fara. Solen lyste t.o.m. när jag gav mig av hemåt strax efter halv tolv.

Ett jätte-fågeltorn mötte mig när jag gick ner mot sjön. Tre våningar högt, de första två helt inbyggda, endast på det tredje och högsta etaget stod man utomhus. Två skådare var på plats när jag kom upp, de kunde snabbt peka ut den Svarthakade buskskvättan åt mig så det krysset blev säkrat. Fick dessutom se de tre Stjärtänderna man hade rapporterat. Oerhört vackra fåglar! En annan höjdpunkt var den Skräntärna som kom överflygande och gjorde ett par svängar över vattenytorna, den kom inom bra fotograferingsavstånd. Vi hade också besök av tre olika Havsörnar. Såg också den Bruna kärrhöken väldigt tydligt över vassarna.

Många fåglar sträckte över våra huvuden. Finkflockar, trastflockar, två tornfalkar i tät följd samt några plogar Storskarvar. Saknade egentligen bara Skedänder.
Totalt blev det 42 arter om jag räknar den tutande Rördromen som hördes tydligt men aldrig sågs.

Jag avslutade vistelsen genom att tillsammans med en annan skådare gå en bit vid sidan av tornet i förhoppning om av få se den Svarthakade buskskvättan på lite närmare håll. Dock inte hade vi inte turen med oss. Den enda bilden av den som jag fick hem finns här nedan.

Mysigt ställe som jag gärna återkommer till.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bläsgås, Brun kärrhök, Enkelbeckasin, Fjällvråk, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Havstrut, Havsörn, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Ringduva, Skata, Skogssnäppa, Skrattmås, Skräntärna, Sothöna, Stare, Stenknäck, Stjärtand, Storlom, Storskarv, Storskrake, Större hackspett, Svarthakad buskskvätta, Sånglärka, Sångsvan, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Tofsvipa, Tornfalk, Trana och Vigg.

Hörda fåglar
Rördrom.

Dagens fyra bilder ...


Skräntärna

Havsörn

Sångsvan

Svarthakad buskskvätta

Måndag 4 april 2016

Säby strandäng - vilken mångfald

Dags att se vad Säbysjön hade att bjuda på. Enligt Artportalen hade man sett massor där. Valde att parkera vid Säby gård för att sedan gå via matningen ut på udden så att jag skulle få en så bra över blick som möjligt av hela strandängen.

Så mycket fågel sett! Nytt kryssrekord för året med 43 arter, varav 10 stycken var årskryss för 2016. De flesta simänderna fanns på plats förutom Stjärtand och Årta, Storlom, hökar, vråkar och gjusar. Jag kunde dessutom på ganska nära håll studera en Gröngöling som höll på att hacka ur ett bohål. Sist men inte minst årets första Sädesärla. Få vadare dock om man ska klaga på något, endast Enkelbeckasin och Tofsvipa. Stod nog stilla på samma plats i närmare två timmar. Blev lite kallt, hade inga handskar på mig och inget kaffe med mig.

Innan hemfärd gick jag upp en liten bit i skogen bakom matningen för att få syn på en Taltrast som flöjtade vackert.

Blir jättespännande att se hur detta ställe utvecklas under året.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brunand, Brun kärrhök, Enkelbeckasin, Fiskgjuse, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Gröngöling, Gulsparv, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Ormvråk, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Sparvhök, Stare, Steglits, Stenknäck, Storlom, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Taltrast, Tofsvipa och Vigg.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Storlom

Bläsand

Gröngöling

Taltrast

Söndag 27 mars - Söndag 2 april 2016

Fjällnäs veckan

En vecka fylld av skidåkning på fjället, god mat, skön relax och nya bekantskaper.

På fågelfronten så blev det mest spännande en Snösparv vi såg på fredagen på ca 1000 meters höjd når vi gick på den lilla toppen "Lill-Ruten". Sparven sågs på nedvägen ca 10 meter under toppen. Jag hann faktiskt plocka fram kameran ur ryggsäcken och få ett hyfsat foto. I övrigt såg vi Dalripor i stort sett varje dag vi var ute. Vi såg också en Strömstare vid Hamraån från bilen när vi passerade förbi. Mer spännande än så blev det inte.

Sedda fåglar på uppresan 27 mars
Gröngöling, Havsörn, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kråka, Nötskrika, Ormvråk, Ringduva, Skata, Skrattmås, Sånglärka, Tofsvipa och Trana.

Sedda fåglar på plats 28 mars-1 april
Blåmes, Dalripa, Korp, Kråka, Skata, Snösparv och Strömstare.

Sedda fåglar på hemresan 2 april
Blåmes, Grågås, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Korp, Kråka, Ormvråk, Skata, Skrattmås och Sångsvan.

Veckans fyra bilder ...


Snösparv

Spår i snön

Trädsvamp

Vy mot Norge

Torsdag 24 mars 2016

Löt- och Råstasjöarna igen

Kunde inte låta bli att ta om rundan från i måndags. Strålande väder och nästan lika många arter som då (26).

Promenerade runt som vanligt, förbi simhallen ner till Lötsjön och sedan via Golfängarna till Råstasjön som jag rundade innan det bar av hemåt. Inga Kungsfåglar hördes idag. Ingen Vattenrall var framme. Däremot så såg jag en Trädkrypare vid Vattenrallstället som jag kom nära.

Skrattmåskoloning blir livligare och livligare. Nu såg det dessutom preparerat ut på "vassön", dvs vassen var slagen, så att boandet hade börjat.

På hemväg såg jag en Gärdsmyg vid stället där jag tidigare sett både Stenknäck och Stjärtmes. Var dock inte tillräckligt snabb med kameran innan den försvann.

En skön runda om än inte lika häftig som den förra.

Sedda fåglar
Blåmes, Brunand, Duvhök, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Gärdsmyg, Kanadagås, Koltrast, Knölsvan, Kråka, Nötväcka, Pilfink, Ringduva, Skata, Skrattmås, Sothöna, Steglits, Storskrake, Större hackspett, Talgoxe, Tofsvipa, Trädkrypare och Vigg.

Hörda fåglar
Gärdsmyg.

Dagens fyra bilder ...


Blåmes

Trädkrypare

Koltrast

Skrattmås

Måndag 21 mars 2016

En månad sedan sist ... Dags för Löt- och Råstasjöarna

Gick ut utan några som helst förväntningar. Orkade inte sätta mig i bilen men behövde röra på mig så det blev de två sjöarna runt som så många gånger förr. Men vilken dag det blev ...

En ny art för året och två nya arter för sjöarna blev rundans facit. Dessutom många bra bilder, det blev lite svårt att välja vilka fyra som fick komma med.

En summering. Runt Lötsjön var det inte så mycket att hurra för. Skrattmåsarna hade kommit, åtminstone en handfull. Isen låg kvar på större delen av sjön så de höll hus på iskanten. Fick några bra närbilder på Vigg men de kvalade inte in nedan.

Väl ute på Golfängarna så såg jag en Duvhök som med lugna vingslag försvann bortåt Hallonbergen ivrigt uppvaktad av en Kråka. Lite längre fram hörde jag en annan Duvhök ropa från skogspartiet upp mot Filmstaden. Träffade på Hasse Ivarsson och han berättade att de häckar där någonstans. Vid lilla skogspartiet mellan hundrastgården och Råstasjö så hörde och såg jag Kungsfågel. Tyvärr var ljuset inte lämpligt där så det blev inga bra bilder. Hörde även en Trädkrypare sjunga (har lärt mig lätet, det sitter!).

Även i Råstasjön så fanns merparten av isen kvar. Vid den lilla bron innan matningen var ett större vattenområde öppet och där låg bl.a. ca 10 stycken sovande Brunänder. Första obsen för året! Vid matningen var det full fart. Mest Blåmesar, Talgoxar och Koltrastar. Men enstaka Bofinkar, Grönfinkar och Rödhakar fick jag syn på. Strax efter matningen hörde jag ett ovant läte. Kikaren kunde avslöja en Stenknäck. Igen så var ljuset inte med mig utan bilderna blev snarast svart-vita. En Vattenrall var framme ända vid vägen så det blev ytterligare ett antal bilder av den arten, vissa riktig bra. När jag var på väg att lämna platsen så såg jag närmast i ögonvrån en fågel med väldigt lång stjärt. Snabbt kunde jag konstatera Stjärtmes. Den var väldigt rörlig och flög från träd till träd, tyvärr snart ganska högt upp. Det blev några bilder, men ingen riktigt bra (mer om Stjärtmes strax).

När jag lämnat Råstasjön och igen gick vägen vid Golfängarna stannade jag vid baksidan till hundrastgården ungefär där jag sett Stenknäcken tidigare. Helt plötsligt så hade jag en Stjärtmes framför mig i diket. Hann få ett par hyfsat bra bilder innan den försvann. Parallellt med detta så såg också en Trädkrypare som klängde uppför en stam strax intill. När Stjärtmesen försvann så kunde jag koncentrera mig på Trädkryparen istället. Fick min bästa bild hittills på den.

Som sagt vilken dag det blev. 30 observerade arter vilket är årsbästa, dessutom så hörde jag en sjungande Gärdsmyg. Vilken "bakgård" man har!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Brunand, Duvhök, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Kanadagås, Koltrast, Knipa, Knölsvan, Kråka, Kungsfågel, Nötskrika, Rödhake, Skata, Skrattmås, Sothöna, Stenknäck, Stjärtmes, Storskrake, Större hackspett, Talgoxe, Trädkrypare, Vattenrall och Vigg.

Hörda fåglar
Gärdsmyg.

Dagens fyra bilder ...


Brunand

Storskrake

Stjärtmes

Trädkrypare

Torsdag 17 mars 2016

Tyresta nationalpark - Fornborgsslingan

Till Tyresta igen. Denna gång efter en veckohandling på morgonen, och denna gång utrustad med kaffe och smörgåsar. Varmt idag igen med sol och ca 10 grader. Lämnade denna gång jacka, mössa och handskar hemma. Nytt var att jag åkte nästa fram till Åva gård och gick in i nationalparken söderifrån. Siktet var inställt på Fornborgsslingan.

Lättgånget med bred men ganska lerig väg upp till Stensjön där man fick bestämma med- eller motsols på slingan. Jag valde medsolsvarvet och gick således väster om Stensjön till en början. En hel del fågelläten hördes, allt dock bekant. Försökte igen att få till några skarpa bilder på Kungsfågeln, men ack så svårt det är.

Ganska snart kom jag in på brandområdet och i och med det så tystnade fågelsången. Märkbart tyst på det brunna området. Korpar hördes ropa på håll, och jag skrämde upp en Koltrast en gång. Annars i princip dött. Såg dock årets första Nyckelpiga som "solade" på en stenhäll.

Lunch tog jag vid Fornborgen. Man behöver avvika från stigen och klättra en bit upp, inget svårare dock. Där uppe hade jag en magnifik utsikt över sjön. Såg också det Fiskgjusbo som killen igår pratade om. Får komma tillbaka senare i år och kolla läget.

Den fortsatta leden hade många partier spångat så det var hyfsat lättgånget. Man kommer in i brandområdet också på tillbakavägen, där går stigen lite mer i kringel-krok av förståeliga skäl. Hörde här en Spillkråka ropa precis i gränsen till den friska skogen.

När jag kommit tillbaka till sjön Lanan ("där påsen knöts ihop") så kollade jag extra längs bäcken efter Strömstaren då jag fått tips om den fanns här. Och minsann, jag fick syn på den. Kröp ner i sluttningen mot bäcken för att komma lite närmare och väntade på att den skulle "positionera" sig. Fick några bra bilder till slut.

Har gått ca 7 km idag så det känns i benen. Men inte så mycket fågel tyvärr.

Sedda fåglar
Blåmes, Gråtrut, Koltrast, Korp, Kungsfågel, Nötväcka, Strömstare, Sångsvan, Talgoxe och Tofsmes.

Hörda fåglar
Grönsiska, Spillkråka och Trädkrypare.

Dagens fyra bilder ...


Strömstare

Svampar på träd

Fornborgen

Sjuprickig nyckelpiga

Onsdag 16 mars 2016

Tyresta nationalpark - Bylsjöslingan

Dimman låg tät vid halv sju på morgonen men lättade snabbt då solen steg. I stort sett klarblå himmel när jag kom fram till Tyresta by strax efter åtta. Det kändes hyfsat varmt i luften så jag beslutade mig för att lämna överdragsjacka, vantar och mössa i bilen (jag saknade dem heller inte under rundan). Hade bestämmt mig för att gå Bylsjöslingan för att försöka komma upp till brandområdet.

Började dock först att lyssna efter Trädlärkan som någon rapporterat för ett par dagar sedan i Tyresta by. Men det var tyst. Ingen lärka överhuvudtaget hördes. Så jag började promenera. I stort sett ensam i skogen. Efter en stund så hörde jag en sång som jag inte kände igen. Jag såg dock en Trädkrypare i närheten, trots detta tog det en stund innan jag kopplade ihop sången med fågeln. Men jag har kollat hemma, så nu har jag lärt mig något nytt.

Många Tofsmesar och Kungsfåglar hördes. De är ju inte helt lätta att fotografera eftersom de är så rörliga. Jag stannade ett antal gånger, och fick åtminstone en bild med lite liv och färg i sig.

Efter ett par kilometer så kom till stigförgreningen som leder upp till Stensjön. Jag tog av och gick fram till brandområdet och slog mig ner en stund. En ganska annorlunda vy bredde ut sig med mängder av döda träd, men däremellan så har det börjat växa igen. Men det var väldigt få fågelröster som hördes. Efter en kvart vände jag åter.

När jag kom ner till stigförgreningen igen såg jag först en hund som satt still. Upptäckte sedan en kille med en kamera som ivrigt pekade mot ett träd. Jag hörde hackandet, och där satt en Tretåig hackspett (hona) på en trädstam. Det blen näösta ett femtiotal bilder, en del riktigt bra. Har sett på Artportalen att någon sett denna art här, men för mig var det en riktigt glad överraskning.

Sedda fåglar
Blåmes, Gråsparv, Grönfink, Grönsiska, Havsörn, Koltrast, Korp, Kråka, Kungsfågel, Nötväcka, Ringduva, Skata, Större hackspett, Talgoxe, Tretåig hackspett och Trädkrypare.

Hörda fåglar
Domherre och Tofsmes.

Dagens fyra bilder ...


Tretåig hackspett

Kungsfågel

Brandområdet i Tyresta

Trädstilleben

Måndag 14 mars 2016

På span efter havsfåglar från Torö

Har tänkt länge på att åka tillbaka till Torö. Sista var vi ju där i mellandagarna och jagade Vattenpiplärka. Nu har jag sett att det rapporterats både Alfågel, Bergand, Tobisgrissla och Tordmule. Något skulle jag kanske kunna se.

Dagen var lite gråmulen men det blåste knappt någonting så det var definitivt inte alltför kyligt. Jag började på Reveln där vi var sist. Ganska snabbt fick jag syn på en Gravand, årets första. Spanade sedan av havet med tuben och kunde efter en stund räkna in de första Alfåglarna. De var dock långt bortom fotograferingsavstånd. Dock mest Knipor och Storskrakar.

Efter en dryg timma så beslutade jag mig för att besöka Örudden. In i bilen och sedan ett par minuters körning till nästa p-plats. Till stranden kom man via en smal gång mellan två stängsel, allt för att inte störa de boende. Stranden var härlig, definitivt mer havskänsla än på Reveln. Även här tubspanade jag. Långt ute kunde jag notera årets första Ejdrar och flera större flockar med Alfågel. Igen helt omöjligt att fotografera.

Jag får vara nöjd trots allt med utfallet. På hemvägen från bilen som såg jag minst fyra Ormvråkar och sedan vid Västerhaninge (strax efter Fors GK) så såg jag en långvingad, långstjärtad hök med en vit fyrkant på övergumpen. Blå kärrhök. Var tvungen att kolla hemma om de kunde ha anlänt redan. Enligt boken finns det en del som övervintrar och jag såg sedan på artportalen att de börjar rapporteras nu. Dessutom ett flertal Ringduvor när jag började närma mig stan.

Sedda fåglar
Alfågel, Ejder, Gravand, Grågås, Gräsand, Havstrut, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Korp, Kråka, Kungsfågel, Storskarv, Storskrake, Talgoxe och Tofsmes.

Från bilen sågs: Blå kärrhök, Ormvråk och Ringduva.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Gravand och Knölsvanar

Havstrutar - Kniphona i förgrunden

Kanadagås och Grågås

Västra Rökö och Rököhällen

Söndag 13 mars 2016

Säby gård - Översjön t.o.r.

Mulet väder idag och runt 5 grader, det svänger fort. Idag tog vi närområdet, dvs Norra Järvafältet. Vi parkerade vid Såby gård och promenerade sedan fram och tillbaka till Översjön, till större delen en helt ny promenad för oss.

Vi stannade dock först till vid matningen strax intill Säby gård. Vilken trafik av fåglar det var. Inga speciella arter, men det var en mängd fåglar. Det var så att man inte helt kunde hänga med i vad som fanns vid de olika "matserveringarna".

Vägen till Översjön bjöd på en varierande natur. Näst intill gammelskog på vissa ställen, öppna hagmarker och även åkrar. Det finns mycket att upptäcka för mig. Jag behöver inte nödvändigtvis åka iväg några längre sträckor, det här är 10 minuter hemifrån.

En bit in i promenaden fick vi syn på en Varfågel i en grantopp. Den satt f.ö. kvar när vi passerade 30 minuter senare på hemvägen. Strax innan Översjön var det fullt liv i träden bredvid vägen. Tog bilder av Nötväcka, Trädkrypare och Tofsmes. Hade jag varit snabbare så hade jag även haft en bild av Kungsfågel då den satt fint exponerad på en gren i några sekunder.

Alla sjöarna är fortfarande isbelagda. En eller ett par veckor till kommer att göra susen för fågelnumerären. Hit kommer jag att återvända!

Sedda fåglar
Blåmes, Grågås, Gråsparv, Grönfink, Kanadagås, Koltrast, Korp, Kungsfågel, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Skata, Steglits, Större hackspett, Sångsvan, Talgoxe, Tofsmes, Trädkrypare och Varfågel.

Hörda fåglar
Grönsiska.

Dagens fyra bilder ...


Pilfink

Nötväcka

Varfågel

Tofsmes

Lördag 12 mars 2016

Angarnsjöängen runt

En strålande vårdag. Nästan klarblå himmel, svag vind och i solen säkert 10 grader eller mer. Men natten var kall så i skuggiga partier var det fortfarande is på marken.

Det blev Angarn idag. På dagen nästan ett år sedan sist. Det blev bara ett besök förra året av olika skäl. Vi gick sjöängsslingan på nästan 7 km medsols. Vi hade lunchfikat med oss i ryggsäckar så i behagligt tempo och med två kaffepauser så tog det oss 4 timmar att gå runt.

Egentligen inget speciellt på fågelfronten. Fyra gåsarter. Hustrun kunde kunde följa en Havsörn länge i tuben. Vi letade också upp matningen i Skesta hage men det var väldigt artfattigt. Men skönt och gott i solen var det!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bläsgås, Grågås, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Havsörn, Kaja, Kanadagås, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Skata, Skogsduva, Sånglärka, Sångsvan, Sädgås, Talgoxe och Tofsvipa.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Sädgäss

Grågås

Gråtrut

Kråka

Torsdag 10 mars 2016

Tji Prutgås!

Åkte till Hjälstaviken och Hårbyparkeringen. Sista chansningen för att få se Prutgåsen. Nu var den inte rapporterad i Artportalen igår så mina förhoppningar var nedskruvade. Och tyvärr, ingen Prutgås idag heller. Många skådare på plats och vi spanade förgäves.

Fick se fem gåsarter ändå, vilket är mycket bra. Även en Spetsbergsgås, framförallt tack vare en annan skådare som hittade den i mångden av gäss.

På vägen hem stannade jag till vid Parnassen. En vemodigt tutande Gröngöling jagade jag ett tag utan att få syn på den. Istället kom jag ganska nära en Entita. Gick sedan över spången fram till bron och spanade efter Skäggmesar. Men det var helt tyst.

Prutgås får jag ta en annan gång. Kollade Artportalen på kvällen. En Prutgås var då rapporterad vid Vendelsjön norr om Uppsala. Förmodligen samma individ.
Lycka till på färden norrut!

Sedda fåglar
Bläsgås, Entita, Grågås, Gräsand, Havsörn, Kaja, Kanadagås, Kråka, Nötväcka, Skata, Spetsbergsgås, Steglits, Sånglärka, Sångsvan, Sädgås, Talgoxe och Tofsvipa.

Hörda fåglar
Blåmes, Gröngöling och Korp.

Dagens fyra bilder ...


Grågäss

Bl. a. Spetsbergsgås

Bläsgäss

Entita

Tisdag 8 mars 2016

15 minuter fel mest hela dagen ...

Titeln på dagen syftar på att jag missade två nya arter för mig med 15 minuters marginal på två ställen.

Men för att ta det från början. Jag åkte på morgonen till Hjälstaviken för att jag tänkte på syn på Prutgåsen. Hade i bakhuvudet att jag skulle köra till Fysingen för att titta efter Ägretthägern efteråt för att sedan hinna hem till en något sen lunch.

Vid Hjälstasviken stod jag och spanade och spanade. Det var två andra par jag pratade med som också sökte gåsen, men vi lyckades aldrig få syn på den. Det var dock bra ändå. Sånglärka och Tofsvipa sågs första gången för året, och jag fick även syn på några Bläsgäss i gåsflockarna. Precis innan jag gav upp i jakten på Prutgåsen kom en man jag pratade en stund med. Inte han heller hade lyckats se den, men ... (mer följer)

Själv så åkte jag vidare till Fysingen fast besluten att åtmintone se Ägretten. Det tar tid att köra från Hjälstaviken via Sigtuna till Fysingen, närmare 40 minuter. Jag gick direkt till det som kallas Åholmen där Ägretthägern synts. Det stod 4 skådare på plats när jag kom, de hade stått i närmare en timme utan att se något. Efter en stund droppade de av. Jag fick sällskap en stund av en man och hans hund och vi stod och pratade fågelskådning. Han gavs sig efter ett tag och det fyllde på med nya skådare. Efter en timma gav jag upp. Var ganska kall och stel. De skådare som kommit hade sett Tranor nere vid Ströms mad så jag gav mig iväg dit istället.

Tranorna såg jag tillsammans med Starar, så jag kom upp i fem nya arter för året. På vägen tillbaka så får jag först syn på en av medskådarna från Åholmne. Ägretthägern visade sig strax efter att du hade gått meddelade han (surt tänkte jag, och surare skulle det bli). Vid bilen så dök killen från Hjälstaviken upp. 15 minuter efter att jag stuckit kom Prutgåsen inflygande. De hade kunnat studera den länge och i lugn och ro!

Vad lär man sig av det här. Tja, naturen är nyckfull och du kan aldrig beställa en obs. Tids nog lär jag väl se bägge arterna. Det gäller bara att utrusta sig med tålamod och se till att man kommer ut.

Sedda fåglar Hjälstaviken
Bläsgås, Grågås, Kaja, Kanadagås, Kråka, Ormvråk, Skata, Sånglärka, Sångsvan, Sädgås och Tofsvipa.

Sedda fåglar Fysingen
Björktrast, Blåmes, Domherre, Grågås, Grönfink, Grönsiska, Havsörn, Stare, Steglits, Storskrake, Sädgås, Talgoxe och Trana.

Dagens fyra bilder ...


Sångsvanar

Storskrake

Grågäss

Domherre

Söndag 6 mars 2016

Bergand på Stockholms ström

Dagens huvudmål var ett besök på Fotografiska Museet. Men jag hade kameran med ...

Så vi fortsatte efter besöket med en promenad genom Gamla Stan bort mot Strömmen. I bakhuvudet fanns den Bergand som jag sett rapporterad ett par veckor. Jag hittade den till sist utanför Nationalmuseum, då hade hustrun gett upp och promenerat till klädbutikerna i centrum. I övrigt så var det liv och rörelse bland fåglarna. Såg de första Skrattmåsarna och Storskarvarna för året dessutom. Det var ganska kyligt i luften så jag gav upp själv efter ett antal tagna bilder på Berganden.

Sedda fåglar
Bergand
, Grågås, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Kaja, Knipa, Knölsvan, Kråka, Skrattmås, Sothöna, Storskarv, Sångsvan, Tamduva och Vigg.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Bergand

Sångsvan & Knölsvan

Skrattmås

Tamduva

Lördag 5 mars 2016

Ny vinkling på Norra Järvafältet

En kul runda i ett tråkigt väder. Vi åkte bort till Säby gård. Men i stället för att gå rumt Säbysjöns södra ände och fortsätta till 30 meters kärret så gick vi upp längs den västra sidan på sjön. Vi hittade också den matning som brukar refereras till som "Matningen N Säby gård".

Man kommer mycket nära det vassområde i Säbysjön som finns precis vid Säby gård. Nu var sjön fortfarande isbelagd, men när isen försvinner om några veckor så ska jag ta mig hit igen. Det tar ju inte mycket mer än ca 10 minuter med bil hit.

Nu strövade vi över ängarna en bit bort innan vi gick upp i en skog lockade av ett rovfågelläte. Vi fick till sist syn på den Duvhök som ropade. Men den var snabb att ta till vingarna så det blev inga bilder. Vi promenerade sedan tillbaka till matningen där en hel del fåglar rapporterats. Vi såg väl inget speciellt men en del roliga bilder kunde tas. Såg sedan på kvällen på Artportalen att Stjärtmesar setts där strax efter att vi lämnat.

Vi lär komma tillbaka.

Sedda fåglar
Blåmes, Duvhök, Grågås, Gråsparv, Grönfink, Gulsparv, Kaja, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Skata, Skogsduva, Steglits, Större hackspett, Talgoxe och Trädkrypare.

Hörda fåglar
Domherre, Grönsiska, Kungsfågel, Spillkråka och Tofsmes.

Dagens fyra bilder ...


Större hackspett

Trädkrypare

Steglits

Gråsparvar

Torsdag 3 mars 2016

Gåsspaning vid Hjälstaviken

Det finns en Prutgås rapporterad vid Hjälstaviken. Kunde inte låta bli att åka hit och kolla. Vädret var inget vidare med dis och regn i luften. Jag ställde bilen på Hårby-parkeringen. Sedan ställde jag upp tuben utanför bilen och började spana av fälten mot Lingbokullen. Mycket gäss fanns set, men jag hittade inte Prutgåsen. Gick sedan mot fågeltornet och efter ca 100 m (trädridåns slut) spanade jag av gässen en gång till, lika nedslående resultat. Gick sedan kanske 100 m till i riktning mot fågeltornet, emn inget att se så jag vände. Kollade en sista gång från parkeringen - men nada.

Åkte sedan till Parnassen och parkerade bilen. Blev en promenad över spångarna till matningen och till gömslet. Det mest spännande var en Duvhök vid matningen. Borde ha reagerat på en gång, men jag var mest förvånad över att det var så få fåglar som åt där och reflekterade inte över att de kanske tog skydd för något. Hade således inte kameran redo när jag väl insåg var jag hade framför mig ... Inga Skäggmesar såg jag heller.

Vid parkeringen kom jag i samspråk med en man som berättade om att Prutgåsen hade setts på åkrarna söder om Hårby. Sagt och gjort, jag åkte tillbaka och började spana. Nu hade vädret försämrats rejält med en dimma som sakta bredde ut sig. Det var synnerligen svår-obsat så efter en stund så gav jag upp.

Hade sedan i åtanke att åka till Fysingen. Så jag körde över Sigtuna fram till E4:an vid Märsta. Det var dock lika dimmigt där så jag åkte hem i stället.

Sedda fåglar
Blåmes, Duvhök, Entita, Grågås, Gräsand, Kaja, Kanadagås, Koltrast, Kråka, Större hackspett, Talgoxe, Skata, Sångsvan och Sädgås.

Hörda fåglar
Domherre och Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Sädgäss

Sädgäss

Diverse gäss

Dis över Hjälstaviken

Lördag 27 februari 2016

Solsken över Sandemar

Vi vaknade till en klarblå himmel. Utflykt skulle det bli och valet föll på Sandemar. En hel del bilar på parkeringen när vi kom ut vid 10-tiden. Vi började promenera bort mot fågeltornet. Just där man kommer fram till bäcken hörde vi fågelröster från skogen på andra sidan bäcken. Fick ganska snabbt syn på en vit boll, en Stjärtmes. Vi tog oss över bäcken på isen och stod länge och väl och spanade, men fick aldrig syn på den/dem igen.

Vi fortsatte i stället bort till fågeltornet. Kom dit samtidigt med två andra par som var i sällskap. Vi spanade en stund därifrån ut mot vattnet. Mest Storskrake och Knipor därute. En Havsörn fick vi syn på, fast det var långt håll. Vi såg också en större flock sjöfåglar som låg bortanför bryggan vid Sandemars slott. Sagt och gjort, vi sökte oss bort mot bryggan något vi aldrig gjort förut. Framme vid slottet fanns "Privat" skyltar uppsatta. Vi kom aldrig upp på bryggan, men hittade en kulle från vilken vi hade en god uppsikt. Kunde då snabbt konstatera att flocken hade lyft. Lite surt ...

Vi fortsatte då tillbaka och satte kurs på Svärdsnäsviken. Väl framme kunde vi raskt konstatera att den var isbelagd. Vi tog oss då ut på Höggarn och kunde spana ut över fjärden. Vi såg några Salskrakar men vare sig Alfågel eller Bergand. Vi fikade på den vanliga udden innan vi tog oss tillbaka till parkeringen.

Suveränt väder men ganska magert på fågelfronten.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Entita, Grågås, Gulsparv, Havstrut, Havsörn, Kaja, Knipa, Knölsvan, Korp, Kråka, Kungsfågel, Salskrake, Skogsduva, Spillkråka, Storskrake, Stjärtmes, Större hackspett och Sångsvan.

Hörda fåglar
Gröngling, Nötväcka och Steglits.

Dagens två bilder ...


Skäret

Större hackspett

Onsdag 24 februari 2016

Strålande vårdag runt Alhagen

Sista testet för hustrun. Grejar hon dagen så jobbar hon imorgon. Testet förlade vi till Alhagen. Vackert väder och knappt någon vind alls.

Innan vi började gå så kollade vi av matningen noga. Mycket fågel men inget speciellt. Vi tog sedan rundan mot Utloppet, fortsatte sedan via bävrarnas revir till Skålpussen, sedan bort till Inloppet och så tillbaka.

Ganska snart fick jag syn på en Varfågel på håll. Hustrun hittade en Gröngöling som ropade högt upp i ett träd. Sen var det slut på det roliga under promenaden. Ja, förutom bra väder alltså.

När vi kom tillbaka till parkeringen så satte vi oss på bänkarna framför matningen och tittade på fågelströmmen. Och så helt plötsligt så fanns Bergfinken där. Bilder blev det också. Ibland så lönar det sig att vara vara stilla och låta fåglarna komma!

Sedda fåglar
Bergfink, Blåmes, Entita, Grågås, Gräsand, Grönfink, Gröngöling, Gulsparv, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Kungsörn, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Skata, Sångsvan, Talgoxe och Varfågel.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Blåmes

Knipa

Bergfink

Bäverspår

Tisdag 23 februari 2016

Uppklarnande över Fysingen

Test två för hustrun. Första utflyktem på länge. Vi tog den till ett lätt promenerat område, Fysingen. En bil på parkeringen när vi kom. Vi började med att gå till höger vid badplatsen för att se om det fanns någon Ägretthäger på plats. Har rapporterats här under en period, dock ganska svårsedd. Vi såg inget heller. Däremot hörde och såg vi Domherrar lite varstans.

Vi promenerade sedan längs spången bort mot matningarna och kafeet. Vi vände vid den observationsplats som finns ca 100 meter inna kafeet. Vid matningen vid Ljugarbänken hörde vi av några passerande herrar att det setts Snösiska. Vi stod där ett bra tag och jag tog slera bilder av vad jag d trodde var en Snösiska. Har sedan lagt upp bilderna på SOF:s frågesida och mötts med en viss tvekan. Har sett på Artportalen att ett annat par (som vi förmodligen mötte) har rapporterat Snösiska. Jag väljer dock att lämna det som en Gråsiska.

Hustru passerade detta korta test med godkänt - så morgondagen gör vi till ett längre test.

Sedda fåglar
Blåmes, Domherre, Entita, Grågås, Gråhäger, Gråsiska, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Koltrast, Korp, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Skata och Talgoxe.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Domherre

Gråsiska

Grönsiska

Pilfink

Måndag 22 februari 2016

Stärkande promenad runt Råstasjön

Första testet för oss båda egentligen. Vi har legat däckade i influensa med ganska hög feber. Nu var vi feberfria med hade ganska skakiga ben. Som pensionär har man ju inget arbete att bekymra sig över, men hustrun som arbetar måste komma i form.

Växlande molnighet under promenaden som bara var runt Råstasjön. Vi fick sen en Trädkrypare för första gången och både Vattenrallen och Gärdsmygen visade sig på nära håll borta vid "rören". Is fortfarande på sjön så det begränsar sjöfåglarna.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Gärdsmyg, Kanadagås, Koltrast, Nötskrika, Rödhake, Skata, Sothöna, Steglits, Storskrake, Talgoxe, Trädkrypare, Vattenrall och Vigg.

Hörda fåglar
Grönsiska och Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Björktrast

Trädkrypare

Vattenrall

Gärdsmyg

Söndag 7 februari 2016

Tidig vårdag runt sjöarna

Hustrun och jag tog den sedvanliga promenaden runt Löt- och Råstasjöarna. Kameran togs med med 300 objektivet påsatt (utan förlängare). Bra kvalitet på bilderna även denna gång!

Vädret var ljuvligt, lite vårkänsla faktiskt där vi promenerade i solen. Mössan åkte av och det var inga problem att gå barhänt. Som vanligt var det många kameror som var ute och promenerade.

Inga speciella fåglar. Vi kunde dock notera en generellt högre ljudvolym hos fåglarna. Det kvittrades både här och där i solskenet. På hemvägen vid hundrastgården vid Golfängarna var det två Gärdsmygar som duellerade sångvägen. Det var som om de hävdade revir. Trots ivriga försök var det omöjligt att få syn på dem.

En kanondag helt enkelt!

Sedda fåglar
Blåmes, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Skata, Sothöna, Storskrake, Större hackspett, Talgoxe, Vattenrall och Vigg.

Hörda fåglar
Grönfink, Grönsiska och Gärdsmyg.

Dagens fyra bilder ...


Vigg

Knölsvan

Gråtrut

Storskrake

Fredag 5 februari 2016

Äntligen Stenknäck i sökaren ...

Fint väder på min städdag. Jag gjorde helt sonika en paus i städarbetet och gick en runda runt Råstasjön. Ville också testa en idé jag haft om att ta bort teleförlängaren och bara fotografera med mitt 300 mm tele. Har alltid haft en förlängare påkopplad, antingen till min 70-200 zoom eller 300 telet, och har ej varit helt nöjd med den skärpa jag fått. Brukar inte heller bära runt 300 objektivet vid promenaderna runt Råstasjön utan nöjt mig med det lättar 70-200 objektivet.

Nåväl, nu gjorde jag testen och blev mycket positivt överraskad. En helt annan skärpa i bilderna. Dessutom är ju objektivet väldigt ljusstarkt i sig, något jag delvis tappar med en förlängare. Nu blir det fotografering utan förlängare ett tag innan jag utvärderar helt och fullt.

På fågelfronten kom höjdpunkterna inom 2 minuter på hemvägen. Först en flygande duvhök, där jag bara hann slänga upp kameran och ta några bilder. Lite för lång slutartid dock vilket gav lite rörelseoskärpa. Pulsen hann bara gå ner några slag förrän jag stod inför en Stenknäck. Först dold i ett träd, sedan då jag närmade mig för att få en renare vy, flyttade den sig till en mer exponerat läge tack och lov. Blev några riktigt bra bilder.

Ytterligare en rolig händelse var att titta på en matning där en drös Gräsänder, några Sothönor och en ensam Kanadagås stod och ivrigt väntade på brödsmular en matande herre. Det var som att skåda en tennismatch. Sträckta halsar vända mot mannen, när brödsmulorna flög genom luften så vändes halsarna omedelbart för att följa smulorna, för att därefter hastigt sänkas i jakten efter den åtråvärda varan. Fascinerande att beskåda!

Hemmararbetet vid datorn har varit väldigt kul denna gång med ett material som jag upplever håller en högre kvalitet än vanligt!

Sedda fåglar
Blåmes, Duvhök, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Kaja, Kanadagås, Koltrast, Nötskrika, Rörhöna, Skata, Sothöna, Stenknäck, Talgoxe och Vigg.

Hörda fåglar
Inga noterade.

Dagens fyra bilder ...


Gräsänder

Blåmes

Duvhök

Stenknäck

Söndag 24 januari 2016

Gråspetten vid Hjälstaviken

Hade sett på Artportalen att man rapporterat Gråspett vid matningen i Hjälstaviken. Efter lite eftertanke så åkte vi iväg. Dagen var ganska gråmulen och runt nollan så det var inget lockande väder. Väl framme var det bara att hitta en lucka i ledet. Många var skådarna på plats, säkert ca 15 stycken stod där förväntansfullt och väntade. Vi kom ca 11:45. Sist man hade sett Gråspetten var ca 9:30 då den flög bort mot Stora Parnassen.

Det var bara att vänta, och vänta, och vänta ...

Och så kvart i ett så var den bara där. Var den kom ifrån vet jag inte, men det satte sig ganska snabbt på en hängande avlång "påse" med nötter. Där satt den i can 10 minuter och åt. Sedan flög den upp i ett träd strax bakom matningen, för att minuten senare sätt kurs mot Stora Parnassen igen. På dessa 10 minuter tog jag nästan 250 bilder av Gråspetten. Det blev ett digert hemarbete.

Den här typen av fågelskådning kanske inte passar oss helt. Bara stå och vänta och sedan plötsligt en kort stund få se den efterspanade fågeln. Men visst var det spännande och en liten adrenalinkick när den kom.

I övrigt var det ganska dött. Vi såg en Trädkrypare på marken vid matningen vilket var kul. Vi såg som hastigast en Sparvhökshanne som snabbt flög förbi. Hustrun såg en rovis vi hade en del diskussion om. Några skådare hävdade med bestämdhet Kungsörn. Själv har jag noterat Ormvråk. Enligt mitt tycke hade den inte den storlek en örn ska ha och den kändes väldigt vråklik. Vi hade också en bud på Fjällvråk, men jag tycker den var för mörk för det. Såg dessutom inget vitt på övergumpen.

Från matningen gick vi långa spången och sedan förbi bron vid Svannäs. Inga Skäggmesar eller Kungsfiskare dock.

Sedda fåglar
Blåmes, Gråspett, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Havsörn, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Ormvråk, Rödhake, Sparvhök, Större hackspett, Talgoxe och Trädkrypare.

Hörda fåglar
Domherre.

Dagens fyra bilder ...


Gråspett och Blåmes

Större hackspett

Trädkrypare

Koltrast

Fredag 22 januari 2016

Ingen Skäggmes idag heller!

Gick ut en runda idag trots att det är min städdag. Någon hade igår igen rapporterat Skäggmes vid Råstasjön, dock inte angivit var. Jag gick ner mot den östra sidan direkt, inget att ses. Tog även en runda runt vassön, inget där heller. Börjar bli luttrad över att komma vid fel tidpunkt.

Lunkade tillbaka via "rören" där en Vattenrall var precis vid vägen. Dessutom både Rödhake och Gärdsmyg villigt poserande. Blev ett antal bilder. Stannade också till vid matningen med inget speciellt.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Domherre, Fiskmås, Gråsparv, Gräsand, Gråhäger, Grönfink, Gärdsmyg, Kanadagås, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Rödhake, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vattenrall.

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Vattenrall

Rödhake

Gärdsmyg

Den lille tiggaren ...

Onsdag 20 januari 2016

Strålande vinterdag vid Hjälstaviken

Vilken förmiddag det har varit. Strålande sol och så där vintrigt bitande kallt. Bara minus 5 hemma men hela minus 12 när jag kom till Hjälstaviken. Men vilka vyer. Tjock rimfrost täckte träd, buskar och vass och jag hade sol mest hela tiden.

Tog en liten runda i kylan vilket innebar att jag parkerade vid den första parkeringen och gick fram till matningen. Stod där en stund mol allen och spanade. Inget spännande sågs. Fortsatte sedan ut till gömslet, inga fåglar eftersom isen låg tjock, men vilka vyer i vintersolen.

Fortsatte sedan via spången mot Stora Parnassen. Mötte en annan skådare som hade sett Skäggmes precis där vassen började sett från Parnasshållet. Jag fortssatte rakt dit och ställde mig sonika på en bänk som finns vid "mötesplatsen". Jag fick snabbt syn på en ensam Skäggmes hane som dessutom började flyga rakt emot mig. Det här kan bli bra bilder hann jag börja tänka. Men så dök fågeln ner i vassen ca 10 meter framför mig och sen såg jag den inget mer. Inga andra Skäggmesar visade sig heller så kylan fick mig att fortsätta.

Precis vid Parnassen, i trädkronorna fanns en flock Domherrar. Jag hörde deras läten och såg sedan säkert 10 stycken som for omkring ganska högt upp och åt något från träden.

Tog mig sedan ut till vägen längs ett staket för att se om jag kunde få syn på Kungsfiskare, men icke. Däremot såg jag en Sävsparv som klängde omkring i vassen. Sen kom en mink fram på isen och visade sig precis i öppningen i dammluckorna. Kul men annorlunda obs.

Kunde också se en Ormvråk som patrullerade på andra sidan vägen. Eftersom den slog sig ner i ett träd i närheten lyckade jag få några bilder på den sittande. Vråkar tenderar det annars mest att bli flygbilder på.

Sen bar det av till parkeringen efter en energigivande förmiddag!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Domherre, Fasan, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Kaja, Koltrast, Korp, Kråka, Nötväcka, Ormvråk, Rödhake, Sidensvans, Skata, Skäggmes, Sävsparv och Talgoxe.

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Domherre

Ormvråk

Mink

Vintervy - Hjälstaviken

Tisdag 19 januari 2016

Rödhakesång vid Råstasjön

Gick en runda runt Lötsjön och Råstasjön. Ville väl bara försäkra mig om jag inte missar Skäggmesarna ...

Självklart fanns det inga Skäggmesar. Inge speciellt annat heller sågs. Stannade till en längre stund vid "rören" och fotograferade. Bägge Vattenrallarna visade sig, dessutom både Rödhake och Gärdsmyg förvånansvärt orädda. Rödhaken sjöng dessutom en stump.

En hel folk ute fast det är vardag. Man stannar till och pratar bort en stund ganska ofta faktiskt. Att man går med kikare och kamera är en signal på naturintresse och då många delar detta intresse blir det en del samtal under rundorna.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Gärdsmyg, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötväcka, Nötskrika, Rödhake, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vattenrall.

Hörda fåglar
Kråka.

Dagens fyra bilder ...


Blåmes

Rödhake

Gärdsmyg

Vattenrall

Måndag 18 januari 2016

Skäggmesarna vid Råstasjön, en dag försent ...

För sent igår (dvs efter mörkrets inbrott) såg jag att man rapporterat Skäggmesar vid Råstasjön 15-17 januari. Så vad gör man då den 18:e. Jo, klär sig varmt, tar det största objektivet med stativ och beger sig ner till Råstasjön. Väl inser man att det är en dag försent, dvs inte ett spår av några Skäggmesar. Jag var inte ensam som letade, flera skådare med kameror var på plats. Träffade även på ett par som sett fåglarna igår. Väldigt nära stigen vid utloppet i öster, jajaj, de kommer kanske igen. Jag måste helt enkelt ha bättre koll på vad som setts ...

Var ute i nästan 3 timmar. Två varv runt Råstasjön och nästan ett varv runt Lötsjön blev det. Sedan var fötterna som isbitar. Kallt är det ute fortfarande, runt 7-8 minusgrader och halvklart. Det roligaste på rundan idag var de två Hägrar som hade slagit sig ner i en gran. Såg lite lustigt ut, snudd på felplacerat.

Har fortfarande problem med att få skärpa i mina bilder. Ska söka lite på nätet för att försöka förstå varför.

Känner mig lite besviken efter rundan idag ...

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Fiskmås, Gräsand, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötväcka, Nötskrika, Rödhake, Skata, Sothöna, Storskrake, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Kråka.

Dagens fyra bilder ...


Nötskrika

Gråhäger

Grågås

Gråtrut

Lördag 16 januari 2016

Kungsfiskare igen, denna gång så fick hustrun se den!

Klart och soligt men bitande kallt. Termometern visade minus 14 i morse. Vi klädde på oss därefter och har klarat oss bra. Det enda är att händerna blir extremt kalla vid fotografering. Jag måste hitta ett sätt att skydda fingrarna sådana här kalla dagar ...

Vi åkte till Tyresö slott igen då hustrun ville få se Kungsfiskaren. Många långa teleobjektiv på plats, i stort sett alla var positionerade på andra sidan vandarhemsbron. Vi ställde oss sonika där också. Vi hade faktiskt som hastigast skymtat Kungsfiskaren när vi kom, den satt i stort sett framför fotograferna, innan den flög uppströms. Vi fick stå och vänta i säkert 20-25 minuterna innan den kom tillbaka. Hustrun tror jag var den första som såg den. Kamerorna smattrade och så gjorde vår. Experimenterade denna gång med inställningar och använde ibland minsta bländaren och lång tid, och visst blir bilderna mer levande då.

Efter denna fotoexplosion så gick vi en tur via matningen och Kattuggleträdet (ingen hemma alternativt sovande) ner mot bron över till Notholmen innan vi vände. Ganska lite fåglar i farten. Vi gick samma väg tillbaka men ingne ytterliager observation.

När vi kom tillbaka till vandrarhemsbron så smattrade makerorna igen. Kungsfiskaren var på plats. Så det blev ett antal ytterligare foton. Sen var det dags att åka hem. Mina fingar var helt blåfrusna och det blev en smärtsam process i bilen när de vaknade till liv igen.

Många bilder på Kungsfiskare blev det ... Nu får det bli en annan lokal nästa gång!

Sedda fåglar
Blåmes, Gulsparv, Koltrast, Kungsfiskare, Nötväcka, Pilfink och Talgoxe.

Hörda fåglar
Grönsiska och Skata.

Dagens fyra bilder ...


Kungsfiskare

Pilfink

Nötväcka

Vintervy - Tyresö slottspark

Lördag 9 januari 2016

Strömstaren fanns vid Alhagen

Den tredje punkten på foto-önskelistan från i torsdags fixade jag idag, dvs Strömstaren.

Men vi tar det från början. Var väldigt sugen på Alhagen idag. Det har ju rapporterats Kungsfiskare, Strömstare, Smådopping mm där. Så sagt och gjort. Vi åkte ivag så vi var där strax innan 11. Mulen dag, knappt någon vind och minus 5 grader. Vi stannade till en kortis vid matningen strax intill parkeringen. Ingenting speciellt sågs, så vi fortsatte på en gång mot utloppet där både Kungsfiskare och Strömstare synts till. Själva hittade vi Strömstaren långs ner vid utloppet, på iskanten satt den. Jag lyckades komma riktigt nära så jag fick det foto jag ville. Men händerna var som isklumpar efter den aktiviteten.

Vi fortsatte sedan tillbaka till bron strax bortanför stugan, dvs den väg man tar till parkering och den väg vi kom. Där stod ett antal skådare och spejade efter Kungsfiskaren som tidigare på morgonen setts just vid denna bro. Vi gav upp efter ca 10 minuter och fortsatte istället upp till inloppet.

Det var en bra bit att promenera. Var inloppet var, var ingen självklarhet. Vi tog hjälp av en kille som kom och tillsamman letade vi oss bakvägen till en utsiktpunkt som gav oss möjlighet att spana av den lilla vattenyta som fanns. Men endast Gräsänder var vad vi såg. Vi såg dock 5-6 Sävsparvar som åt av vassen. Blev lite förvånad då jag trodde dessa var på varmare breddgrader. Vi såg också en vråk men den hann lyfta inna vi kunde studera den i detalj. Den såg ganska ljus ut ...

På vägen tillbaka såg vi en lustigt färgad Gräsand. La ut en bild på SOF's frågespalt och fick svaret: "Denna individ är leucistisk och saknar det svarta-gråa pigmentet eumelanin, medan feomelaninet finns kvar". Fågeln ser du här nedan.

Vi tog en kortare rast vid en bänk och drack den medtagna glöggen (alkoholfri) och mumsade i oss varsin hembakt lussebulle. Tyvärr inget mer att rapportera även om vi stannade till vid Segersängs avfarten för att titta efter den Hökuggla som rapporterats.

Hem kom vi inte förrän strax innan 15, blev en sen fika men det var det värt!

Sedda fåglar
Blåmes, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Koltrast, Nötskrika, Pilfink, Rödhake, Skata, Strömstare, Sångsvan, Sävsparv och Talgoxe.
Fjäll- eller Ormvråk.

Hörda fåglar
Gröngöling och Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Strömstare

Sävsparv

Sångsvan

Gräsand

Torsdag 7 januari 2016

Kungsfiskare och Kattuggla vid Tyresö slott

Första arbetsdagen efter helgerna för hustrun. Själv åkte pensionären tillbaka till Tyresö slott. Tre saker på önskelistan ur fotosynpunkt: Kattuggla, Kungsfiskare och Strömstare. Kom hem med två av tre, inte illa ...

Dagen var kall och klar. Minus 13 när jag klev upp. Parkerade på kyrkoparkeringen som sist. Idag var jag inte först, 3 bilar stod redan parkerade. Kungsfiskaren hade ju rapporterats runt bron till Prinsvillan (vandrarhemmet). På vardera sidan om ån stod skådare/fotografer redan på plats. Själv gick jag över bron och sedan ett trettiotal meter uppströms. Strömstaren visade sig omgående. Hade jag varit lite snabbare med kameran var den på perfekt fotoavstånd, men den hann ta till vingar innan jag blev klar.

Det var kallt att stå stilla. Efter ca 30 minuter gick jag tillbaka till bron där två skådare verkade aktiva. Och mycket riktigt, de hade fått syn på Kungsfiskaren. Den satt en bit bort, inte helt idealiskt ur fotosynpunkt, men det var en Kungsfiskare. För att hålla värmen så fortsatte jag bort till "boträdet" för Kattugglorna (fick tips om platsen av andra skådare). När jag och en annan kille kom dit så satt en uggla i bohålet, delvis skymd av en gren och delvis nedkrupen i hålet. Vi hann väl beskåda den i ca 30 sekunder innan den valde att krypa ner helt och hållet i hålet. Nu vet jag var den håller till, så det blir ett återbesök senare i vår.

Tillbaka till ursprungsplatsen uppströms bron. Stod och huttrade när Kungsfiskare swichade förbi. Såg den som ett blått streck mellan trädstammarna och sedan var den borta. Efter en stund gick jag tillbaka till bron. Tur var väl det, för där hade samma skådare som sist fått syn på Kungsfiskaren igen. Nu såg vi den bättre, fortfarande på avstånd men klart bättre än sist. Vi fick se hur den fångade två fiskare innan den försvann igen.

Nu var jag i det närmaste djupfryst. Jag tog en sväng till bort till Kattugglans träd men den var försvunnen (eller nedkrupen i boet). Kollade som hastigast av fågelmatningen innan jag beslutade mig att det fick räcka. Det blev verkligen en kanondag.

Sedda fåglar
Blåmes, Gräsand, Gulsparv, Kattuggla, Koltrast, Kungsfiskare, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Strömstare, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Kungsfiskare

Kungsfiskare

Kattuggla

Gräsand

Tisdag 5 januari 2016

Två oblyga Vattenrallar vid Råstasjön trotsade kylan!

På förmiddagen kände jag inte alls för att gå utanför dörren. Grådisigt ute och lätt snöfall. Kallt dessutom, minus 6 vilket vi inte varit vana vid denna vinter. Framåt ett så började solen att orka igenom. Hustrun kom in efter diverse shopping och förklarade att det var skönt ute. Så jag övertalades till en tur, neddragen från den vanliga sjörundan till att omfatta enbart Råstasjön.

Det var kallt. Fingrarna kändes stundtals djupfrysta, men det var en hel del fågel ute. Vid golfängarna klängde ett gäng Gråsiskor runt i toppen av en al. Hade själv gått förbi trädet med hustrun var uppmärksam.

Vid Råstasjön stod Gråhägrarna som fastfrusna. Många var de som vanligt men de såg ut att ha kallt. Vid matningen var det livat. Vi såg i stort sett samma arter som på nyårsdagen. Bara Domherren och Nötskrikan saknades. Istället såg vi Nötväckan. Men både Bofin och Rödhake sågs.

Borta vid rören såg vi direkt en Vattenrall. Otroligt nära. Avståndet kan inte ha varit mer än 2 meter. Många kort blev det trots det ganska skumma ljuset. När vi skulle gå så såg vi ytterligare en Vattenrall, ungefär där vi såg en förra året, dvs ca 5 meter längre fram på vägen. Lika oblyg var denna krabat. Fram med kameran igen. Dessutom kom den första tillbaka. Vi kunde i princip se bägge på en gång, bägge lika nära oss, totalt orädda.

Resten av rundan avklarades ganska snabbt eftyersom vi hade blivit ganska kalla av att stå stilla.

Tur att vi gick ut. Kallt men givande!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vattenrall.

Hörda fåglar
Sidensvans.

Dagens fyra bilder ...


Gråsiskor

Gråhäger

Gulsparvar

Vattenrall

Söndag 3 januari 2016

Tyresö slott - en nykomling ...

I morse var vi ganska osäkra om vart dagsturen skulle gå. Var lite sugen på Nyfors för att få se Strömstaren. Nu var vädret ganska mulet och grått, alltså inga ideala fotoförutsättningar så tankarna gick till en mera öppen plats. Till slut beslutade vi oss för Tyresö sloot där vi aldrig varit förut. Dessutom hade ju både Kungsfiskare och Strömstare setts där.

Väl på plats så följde vi Follbrinksströmmen motströms åt sjön Fatburen till, där borde det finnas Strömstarar. Och det gjorde det. Vi såg både Strömstare och en Gärdsmyg vid forsen. Strömstaren såg vi igen på väg därifrån. Bilderna mina blev inte helt lyckade, hade lite på kort slutartid. Men det kommer väl mer chanser. Vi mötte också tre ungdomar i tjugoårsåldern som sökte så många obsar som möjligt av fåglar, växterTräd och insekter. Det var tydligen någon tävling under 2016 att se så mångar arter som möjligt. De hade bara idag närmare 90 obsar!

Resten av promenaden gjordes i slottsparken med en avstickare ut på Notholmen där det finns en ett café. Vi hade ju fika med oss vi fikade nere på gästbryggan istället. Ingen Kungsfiskare fick vi se men nu vet jag hur lokalen ser ut. Det fanns också en fågelmatning där ungdomarna sett Stenknäck men så lyckliga var vi inte.

En kul runda med ett ställe väl värt att återkomma till.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Gråhäger, Gräsand, Gulsparv, Gärdsmyg, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Strömstare, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Grönsiska.

Dagens fyra bilder ...


Strömstare

Gulsparv

Större hackspett

Talgoxe

Fredag 1 januari 2016

Årets första dag - liv och rörelse runt Råstasjön

Det blev en runda runt Löt- och Råstasjöarna denna småkyliga och gråa dag. Mer liv på fågelfronten än vad jag väntat mig. När rundan var slut hade vi sett 25 arter, inte illa denna årets första dag. Många fåglar fanns vid Råstasjöns matning. Vi såg både Bofink och Rödhake där vilka inte direkt brukar anses vara vinterfåglar.

Roligt var också att få se Vattenrallen igen. När vi kom bort till "rören" satt två herrar där på stolar och ytterligare två stod brevid. När vi kom fram så pekade de genast ut Vattenrallen som var framme nästan vid vägen i sitt födosökande. Sen blev den skrämd att högljudda rop från ett barn och försvann som ett skållat troll ut mot vassen. Herrarna på stolarna berättade att när de kom så hade Vattenrallen befunnit sig på insidan av vägen och kommit ilande tväts över densamma när de kom. De hade varit här varje år i minst 10 års tid för att se fågeln. Förmodligen är det ett "barnbarn" till den första de nu tittar på.

Inga Snatteränder eller Skäggdoppingar sågs (sågs så sent som för en månad sedan av oss).

På tillbakavågen vid Golfängarna såg och hörde vi en mängd siskor från trädtopparna. Det var en del större fåglar med i topparna så jag tog några bilder för att kunna kolla hemma. Vi kunde på bilderna bekräfta våra anataganden från platsen att det var både en Domherre hona och en Steglits med i trädtoppen.

En innehållsrik men något kall runda på ca 2 timmar.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Domherre, Grågås, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Sothöna, Steglits, Större hackspett, Talgoxe, Vattenrall och Vigg.

Hörda fåglar
---

Dagens fyra bilder ...


Hägrar

Vattenrall

Koltrast

Domherre m. fl.