FAMGUS VYKORT - VYKORTSSNURRAN

Vykortsområde #3

Sidan uppdaterad den 9 januari 2023

Sundbyberg
VC

Vykortets titel: Sundbyberg.
Förlag: Ultraförlaget, Solna.
Foto: L. Hollstrand.
Nr: 1030.
Postgånget 8 november 1974.

Noteras kan att den grå byggnaden i bakgrunden och i mitten av bilden är Sundbybergs Stadshus. Eller var får man kanske säga då dagens stadshus ligger i Hallonbergen.

Huset med restaurang "Tre Travare" innehöll när vi flyttade hit nattcluben Garbro. Huset är nu rivet och ska ersättas med 6-våningshus med bostäder. Parkeringen innan restaurangen, som knappt kan anas,
är nu plats för huset vi bor i. På gatan, som heter Landsvägen, går Tvärbanan.l

Sundbyberg

Platsen, orten, där vi nu är bosatta. Själva tycker vi det är otroligt centralt. Vi har lätt tillgång till kommunala färdmedel som tunnelbana, bussar, tvärbana (spårvagn) samt tåg.

Sedan vi flyttade hit 2014 har börjat samla vykort från just Sundbyberg. Förmodligen inte den förste samlaren av just detta område ...

Det är alltid roligt att ströva omkring i Sundbyberg och upptäcka att vissa gamla miljöer faktiskt är bevarade, åtminstone vissa delar. Jag försöker med kamera fånga dessa miljöer och ställa dem mot just gamla vykort jag har i min samling. Igen, jag är inte den första som sysslar med detta. Just nytagna fotografier jämförda med gamla bilder har blivit modernt att syssla med.

Nästa vykortsområde
VC
VC
VC
VC
VC
På bilden ovan syns Sundbybergs kyrka. Många kyrkor i Sverige (och förmodligen världen) var landmärken. Låg många gånger högt och fritt för att kunna synas på långt håll.
Huset vi bor i kallas Landmärket, så heter också vår BRF.
Vykortet visar Marabou chokladfabrik som var verksamt i Sundbyberg från år 1919 fram till 1970-talet.
Mer om vykortschoklad får du via länken ovan.
Industribrunnen med skulpturen "Den lyckliga familjen" finns på torget i Sundbyberg. Ett verk av Carl Fagerberg. Relieferna på brunnens fyra sidor illustrerar industrier i Sundbyberg.
Helsning från SUNDBYBERG står på kortet ovan.
I början av förra seklet var detta ett vanligs sätt att höra av sig till varandra, dvs att skicka just vykortshälsningar!
En av anledningarna till att vi flyttade till Sundbyberg var utbudet på kommunala färdmedel. Många vykort handlar om just persontransporter.
På bilden ovan ser du en spårvagn på linje 15 som trafikerade Sundbyberg åren 1928-1959.


Klicka på symbolen för en slumpmässig sida