FAMGUS VYKORT - VYKORTSSNURRAN

Vykortsområde #6

Sidan uppdaterad den 9 januari 2023

DXing
VC

QSL kort från Radio Luxembourg

Lyssnardatum: 2 oktober 1971
Frekvens: 1439 kHz

DXing

Måste givetvis erkänna att DXing inte riktigt hör till deltiologi ...
Men det var kul, och du fick QSL-kort som såg ut som vykort (och som ibland postbefordrades som vykort).
Jag höll på med detta från 1971 och in på 1990-talet.

I början så lyssnade jag enbart på kortvåg och mellanvåg och då på vanliga rundradiostationer.
Sen gjorde jag militärtjänst och fick lära mig telegrafi. Efter det så öppnades världen till vad som kallas Utility-DXing. Jag började alltså lyssna på kustradio (både vanlig kortvågsradio samt telegrafi). Jag lyssnade också på de stationer flyget har på kortvåg för kommunikation med flygplanen, ja all s. k. nyttotrafik på kortvåg.

När jag hade hört en station skrev jag en lyssnarrapport och skickade den till stationen. Hade jag tur så fick jag skriftlig bekräftelse på att jag verkligen hade hört den, ett QSL-kort eller ett vanligt brev.
En del av QSL-korten har jag fått per post, precis som ett vanligt vykort.

Många kvällar och nätter har jag spenderat vid radion. Radion har jag kvar, även om jag är osäker på hur mycket att denna radiokommunikation som finns kvar. Jag antar det mesta sköts via satellitkommunikation nu.

Till sist ...
Vem i min ålder har inte lyssnat på Radio Luxembourg på 60- och 70-talet för att få höra senaste pop-musiken!

Nästa vykortsområde
VC
VC
VC
VC
VC
Förmodligen fanns det möjlighet för SAS anställda att delta i en amatörradioförening under SAS paraply. Bl. a. så hade man gemensamma utseenden på sina QSL kort. Kortet ovan har jag köpt och ej fått då jag inte har varit radioamatör.
Svenska utslandssändningar via kortvåg ansvarade Radio Sweden för. Deras ansvar var att ge utlandet/omvärlden information om Sverige. Rundradio kan ju självklart också vara de FM sändningar vi har idag.
Ovan ett QSL från utlandssändningarna på 6065 kHz.
Det finns självklart ett behov inom flyget för att dels kunna kommunicera mellan flyg och markstationer. Också att kunna sända väderrapporter. Förr gjordes detta bl. a. via kortvågsradio. Ovan ett QSL från Sydney VOLMET som sände ut väderinfo för Australienska flygplatser.
Göteborgs Radio (anropssignal SAG) var en av flera svenska sjöradiostationer med ansvar för kommunikation till fartyg. Ovan ett QSL för trafik på kanalen 2182 kHz.
Det finns ett behov av att kunna sända ut tidsignaler och frekvensinformation men lång räckvidd. För detts finns det ett antal stationer runt världen. Ovan ett QSL från en i USA.


Klicka på symbolen för en slumpmässig sida