Naturdagbok 2015

Tisdag 29 december 2015

En ljuvlig vinterdag på Sandemar

Årets sista utflykt gick till Sandemar. Vinterväglag, så vi gick med broddar på. Stundtals ganska isigt längs stigen. Inte speciellt mycket fåglar i farten. Hade förväntat mig en del fågel i Svärdsnäsviken, men den låg islagd.

Istället började vi vid fågeltornet. En hel del sångsvanar låg i vattnet, förutom Knipor var det allt vi såg. Vi fortsatte sedan ut på Höggarn till udden längst ut. På väg dit såg vi en Varfågel på hyfsat nära håll. Ute på udden spanade jag förgäves efter Alfågel. Vet att det har setts här men jag har hittills aldrig lyckats få se dem. Vi passade på att fika innan vi gick tillbaka.

I skogen på hemvägen hördes Kungsfågel på ett flertal ställen. Vi hade också en Korp flygande över oss, tyvärr hade jag inte kameran klar. Vid lilla bron (vägvalet Fågeltornet/Höggarn) fick vi syn på en Gärdsmyg som första fanns nere på isen men sedan flyttade upp sig till spjälorna på broräcket. Där satt den en lång stund och liksom posserade medans kameran gick varm. Många bra bilder blev.

En kylig dag ute på ett artfattigt Sandemar.

Sedda fåglar
Blåmes, Fiskmås, Gärdsmyg, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kråka, Kungsfågel, Sångsvan och Varfågel.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Sångsvanar

Sångsvanar

Varfågel

Gärdsmyg

Måndag 28 december 2015

Vintern har kommit!

Det blev en kortare utflykt idag. Vi parkerade bilen vid Säby gård och gick sedan via fågelmatningen ut till fågeltornet vid Säbysjön, bort till 30 meters kärret. Solen sken men tyvärr gick vi i skuggan för det mesta. Nu har det blivit vinter med en temperatur runt nollan och lite snö på marken.

Jag tror inte vi såg någon fågel förrän vid matningen. Vi stod där ett bra tag men iget speciellt visade sig. Vi fortsatte sedan ut till fågeltornet. Hela Säbysjön låg islagd. En hel del läckra mönster hade bildats på isen så det blev någar kort.

Vi gick sedan genom skogen bort till 30 meters kärret. Inga fåglar, förutom en del nötväckor som hördes. Vi stannade inte till vid kärret utan fortsatte sedan tillbaka till bilen.

I stort sett dött på fågelfronten, men skönt att få frisk luft.

Sedda fåglar
Blåmes, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Nötskrika

Magisk is på Säbysjön

Nypon I

Nypon II

Lördag 26 december 2015

Att vara eller inte vara en Vattenpiplärka ...

En utflykt med ett bestämt mål, vi skulle se Vattenpiplärkan på Torö. En inte helt enkel uppgift visade det sig ...

Det tog en stund att köra dit. Det var en helt ny lokal för oss men inga direkta problem att hitta dit. Trångt var det på den lilla p-platsen men vi lyckades tränga oss in. Vi följde sedan en stig in i naturreservatet. Vi såg efter en kort stund var skådarna höll till. Efter att ha försökt ta oss dit den direkt vägen (som fick avbrytas pga vatten) hittade vi fram till sist genom att gå runt.

Det tog en stund innan vi såg några piplärkor överhuvudtaget. Sedan när vi såg dem var det i stort sett omöjligt att i fält kunna identifiera vad som var vad. Det är rapporterat en flock på ca 16 individer bestående av Ängspiplärkor, Skärpiplärkor och så denna ensamma Vattenpiplärka. Jag tog uppemot 100 bilder för att sedan granska därhemma. Det som hustrun och jag tyckte var det mest tänkbara alternativet la jag upp på SOF's frågeforum. Svaret kom kort och lakoniskt, Ängspiplärka. Så jag vet fortfarande inte om vi såg Vattenpiplärkan eller ej.

I övrigt så var det inte speciellt mycket fågel att skriva om. Svartmes och Kungsfågel i skogen på vägen mot bilen. Däremot så såg vi en Fjällvråk precis när vi skulle köra på på väg 73 mot Stockholm. SOm tur var fanns en parkeringsficka precis där så jag stannade, hoppade ut, fick fram kameran och tog en serie bilder. Hade tyvätt en alldeles för lång tid inställd (vilket jag upptäckte för sent) så bilderna blev tyvärr lite oskarpa. Rolig obs dock!

Intressant utflykt som visar hur svår artbestämning kan vara i fält för oss amatörer.

Sedda fåglar
Fjällvråk, Knipa, Knölsvan, Kungsfågel, Silltrut, Storskrake, Svartmes, Tofsmes och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Kitesurfare

Ängspiplärka

Svartmes

Fjällvråk

Fredag 25 december 2015

Juldagspromenaden!

En runda för att skaka ner julmaten från julaftonsmiddagen. Vi gick som vanligt upp vid vattentornet, ner till Lötsjön via Simhallen. Sedan rundade vi Lötsjön och Råstasjön innan vi tog oss hem igen. Tog ca två timmar att ta sig runt med stopp för fotografering.

En hel del fågel fick vi se. Roligast var nog Domherreparet vid Råstasjöns matning. De vågade sig aldrig ner till själva matplatsen men jag fick några bilder av hannen när den satt och spanade i ett träd.

I övrigt att notera var en oblyg Knölsvan som i allra högsta grad pockade på mat från en herre som stod och matade fåglarna vid den östligaste delen av Råstasjön.

En hel del fågel, och så kände man sig nyttig också ...

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Domherre, Fiskmås, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Gulsparv, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Skata, Snatterand, Sothöna, Storskrake, Talgoxe, Tamduva och Vigg.

Hörda fåglar
Inget.

Dagens fyra bilder ...


Koltrast

Domherre

Ficktjuvar?

Grågås x Kanadagås

Onsdag 2 december 2015

Ännu en fin dag i Tyresta!

Klar himmel när jag steg upp men nollgradigt. Fyra lager togs på för jag räknade med att stå still en stund. Jag hade nämligen sedan länge bestämmt mig för att åka tillbaka till Tyresta igen.

Väl ute så provade jag att promenera Urskogsstigen. En väldigt trevlig bekantskap. Hit skulle man mycket väl kunna tänka sig en utflykt med barnbarnen. Idag så var det dock knäpptyst i skogen, åtminstone upplevde jag det från början. Ytterst få ljud. Hörde en ensam överflygande grönsiska, hörde några korsnäbbar men det var i stort sett allt. På ett ställe dock stod jag stilla en längre stund för jag hörde kungsfåglarna försiktiga "sisande". Försökte även att fotografera dem, men de är ganska raska de små liven. Ljuset var inte heller det bästa så det blir inga bilder att presentera. Såg även en trädkrypare på detta ställe. Hörde även en större hackspett bearbeta en trädstam någonstans i närheten.

När jag kom tillbaka till parkeringen så hade "fågelskörden" varit så dålig att jag jag tog mig till fågelmatningen i hopp om något spännande. Och jag hade tur. I en hög gran precis bredvid matningen höll 4-5 mindre korsnäbbar till och kalasade på granfrön. Kottarna dunsade i backen med jämna mellanrum. Fick ett antal riktigt bra bilder. Medan jag stod där så kom det helt plötsligt en svartmes som hoppade omkring på backen och plockade rester från fågelbordet. Första gången jag lyckade fotografera den arten.

Stod också och samtalade med en annan ivrig fotograf och fick några nya tips på lokaler, bl.a. för strömstare. Finns två lokaler här i närheten. Nyfors i Tyresta eller vid Åva infarten till Tyresta. Blir att åka dit, förhoppningsvis i nästa vecka om vädret är bra.

Idag blev det en mycket lyckad utflykt. Var inte hemma förrän strax innan ett. Em rask lunch och sedan dagd att hämta barnbarn.

Sedda fåglar
Blåmes, Grönfink, Gråsparv, Gräsand, Koltrast, Kungsfågel, Mindre korsnäbb, Nötväcka, Nötskrika, Större hackspett, Svartmes, Talgoxe och Trädkrypare

Hörda fåglar
Grönsiska.

Dagens fyra bilder ...


Svartmes

Grönfink

Nötskrika

Mindre korsnäbb

Måndag 23 november 2015

Nästan vinter i Tyresta!

Första gången i år som jag åker till Tyresta. Bättre sent än aldrig. Lite annan miljö än vad jag är van vid. Här breder storskogen ut sig!

En bil till på parkeringen när jag kom. Minusgrader, halvmulet men förmodligen någon typ av dimmolm då de lättade under förmiddagen. Ingen vind. Perfekt helt enkelt. Började att gå till den iordningställda våtmarken. Lite annorlunda nu när man går på fruset underlag. Alla vattenspeglarna var tillfrysta. En ensam större hackspett hälsade mig, annars ganska tyst. Såg en varfågel på håll, hörde några domherrar som lockade, det var allt.

Fortsatte sedan till matningen. Stod där en stund och det blev några trevliga bilder. Fyra arter där: Talgoxar, blåmesar, nötväckor och koltrastar. En större hackspett var snabbt nere en gång, såg dessutom en nötskrika på håll.

Beslutade mig sedan för att gå "barnvagnsslingan". Var sugen att få se och kanske fotografera tofsmesar. Jag såg sedan både tofsmes, svartmes samt kungsfågel under rundan. Men dels klänger de ganska högt upp och så är de aldrig stilla så några fotografier blev det inte denna gång. Svartmesen var den första gången det här året som jag såg den. Kul!

Däremot när jag kom tillbaka till parkeringen så såg jag fem stycken fåglar komma flygande som slog sig ner först högt uppe i en gran, sedan i en björk för attsedan flytta sig tillbaka till granen. Mindre korsnäbbar, 2 hanar och 3 honor. Behövde fotokolla hemma för att artbestämma. Näbben längre än bredare, ganska slank kroppsbyggnad blev mina "bevis".

Var ute i ca 2½ timme som gav mersmak. Åker hit igen för att nästa gånga förhoppningsvis fotografera mesar.

Sedda fåglar
Blåmes, Koltrast, Kråka, Kungsfågel, Mindre korsnäbb, Nötväcka, Nötskrika, Skata, Större hackspett, Svartmes, Talgoxe, Tofsmes och Varfågel.

Hörda fåglar
Domherre.

Dagens fyra bilder ...


Talgoxe

Koltrast

Blåmes

Mindre korsnäbb

Fredag 20 november 2015

Lötsjön & Råstasjön

Det blev den "vanliga" rundan som pensionär. Upp via Espladen och förbi vattentornet och simhallen innan jag nådde ner till Lötsjön. Lite kyligare i luften. En tunn is hade lagt sig både på Lötsjön och Råstasjön. Dock inget speciellt i fågelväg. Passade på och "räknade" Snatteränderna som låg iden östra delen av Råstasjön. En snabb uppskattning alndar på ca 100 individer. Brå många fler än vad jag såg förra hösten eller också så tittade jag åt fel håll då ...

Mycket folk ute i rörelse en fredag. Många barnvagnar, flanörer och motionärer. En s.k. "skönt-att-vara-ute-dag".

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Steglits, Storskrake och Vigg.

Hörda fåglar
Grönsiska.

Dagens fyra bilder ...


Ekorre

Storskrake

Steglits

Gråhäger

Tisdag 10 november 2015

Fysingen med förhoppning om Kungsfiskare

Först ute, åtminstone på parkeringen. En kylig men klar morgon. Upptäckte detta i allra högsta grad när jag satte fötterna på spången, is! Jag gick med myrsteg, hade väldigt hala sportskor på fötterna, och ville ogärna dratta på ändan. Hade två stativ med mig, ett för tuben och ett för kameran.

Väl framme vid tornet så visade det sig att jag inte var först. Det stod en man där som jag pratade lite kort med innan han gav sig av. Han hade sett Kungsfiskaren men inte på ett par dagar. Däremot så hade han sett en Sjöorre på morgonen. Den fick jag aldrig senare syn på. Men väl en svarthakedopping i vinterdräkt. Tittade ett bra tag på den och jämförde med bilder i fågelboken. Tyvärr alldeles för långt avstånd för att fotografera på.

Efter någon timme fick jag sällskap av ett äldre par som också de kände väl till Fysingen. Medan vi stod där så fick vi syn på tre Havsörnen som starx över vattenytan flög med god fart på andra sidan sjön. Paret berättade att Havsörnen hade en boplats där någonstans som de inte använt på något år. Tydligen så finns ett havsörnspar som boar varje år, på lite olika ställen runt sjön, Vi fick sedan syn på en av de tre Havsörnarna sittande högt uppe i en björk. Igen på alldeles för långt håll för kameran.

Stod sedan själv kvar en stund i en from förhoppning om en Kungsfiskare men ack nej!

Tog mig sedan bort mot den s.k. maden. Fick några bra bilder på en Domherre hona längs med spången. Har hört dem hela morgonen och det var kul med en bar bild också. Ganska fågeldött i övrigt. Inga Krickor överhuvudtaget, förra gången var det hundratals. Däremot såg jag en Varfågel.

Hemma igen vid 12:30 tiden efter en skön dag med Domherren som topp!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Domherre, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Havsörn, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Rödhake, Skata, Skogsduva, Skäggdopping, Sothöna, Svarthakedopping, Talgoxe, Tofsvipa, Varfågel och Vigg.

Hörda fåglar
Entita, Gärdsmyg och Större hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Knipa

Rödhake

Domherre

Tofsvipa

Torsdag 5 november 2015

En vanlig dag på jobbet ...

En mulen höstdag och den vanliga "pensionärsrundan" runt Löt- och Råstasjöarna. Egentligen bara två saker att komma ihåg.

Dels en Häger, tror för första gången i Lötsjön, som stod uppställd precis blickstilla bland buskar som hade en del höstlöv kvar. Sen såg jag för andra gången en Duvhök som satt på en ställning på taket till ett av 5-6 våningshusen i den östra delen av Råstasjön. Tror det är en ungfågel.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Duvhök, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönsiska, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Steglits, Storskrake, Talgoxe och Vigg.

Hörda fåglar
Nötväcka och Större hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Storskrake

Gråhäger

Steglits

Duvhök

Söndag 1 november 2015

Fjällvråkar vid Fysingen

En helgutflykt tillsammans till ett disigt Fysingen. Vi tillbringade en god stund i fågeltornet och spanade av sjön. Ett antal Salskrakar, några Snatteränder, några Brunänder och så ett större antal Knipor och Sothöns. Vi spanade också av gässen på sjön men det var bara Grågäss och kanske ett tiotal Sädgäss.

Efter någon timme fortsatte vi bort mot Ströms mad för att se vad som rörde sig. Vi såg en ensam Trana borta på åkrarna och efter en stund så fick vi syn på två rovisar. Efter en stund så hade vi dem hyfsat nära och kunde artbestämma dem till Fjällvråkar. Väldigt kul i och med att detta var första gången i Stockholms trakten vi såg dem. Vi såg också en Havsörn som möjligen tog något på vattenytan utanför fågeltornet. Hade vi stått kvar hade det kunnat bli bra bilder.

Efter 3 timmar bar det av hemåt till helgfikat!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Entita, Fjällvråk, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Havsörn, Kaja, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Nötväcka, Salskrake, Skata, Skogsduva, Snatterand, Sothöna, Sädgås, Talgoxe, Trana och Vigg.

Hörda fåglar
Gärdsmyg.

Dagens fyra bilder ...


Nötväcka

Salskrake

Kricka

Fjällvråk

Tisdag till Torsdag 27-29 oktober 2015

3x Löt- och Råstasjöarna

Har klumpat ihop tre dagars promenader till ett inlägg.

Promenerade själv den första dagen, tillsammans med hustrun de övriga två dagarna. Härliga höstfärger ute i gula till bruna toner. Tyckte mig höra Sidensvansar en av dagarna, lite osäkert men sjätte sinnet brukar ha rätt. Vi såg också en flygande duvhök som sedan satte sig till ro på taket till ett av höghusen i den östra ändan av Råstasjön. I övrigt de vanliga arterna.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Duvhök, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Steglits, Storskrake, Större hackspett, Talgoxe, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Nötväcka och Sidensvans.

Dagens fyra bilder ...


Snatterand

Skäggdopping

Höst

Höst

Måndag 19 oktober 2015

The same procedure as yesterday ...

Återvände idag ensam till sjöarna runt. I princip samma arter som igår sågs. Några nya bilder blev det i alla fall.

Sedda fåglar
Bläsand, Brunand, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Storskrake, Talgoxe, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Mindre hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Gråhäger

Stjärtand? Nej, Snatteränder!

Blåmes

Knölsvan

Söndag 18 oktober 2015

Löt- och Råstasjöarna runt

En återkommande söndagspromenad!

Solen flödade och det var runt 10 grader varmt. Vi gick runt bägge sjöarna och en hel del bilder togs. För första gången kunde vi notera Bläsand i Råstasjön. Bläsand i den bruntonade eklipsdräkten som vi nu lärt känna under hösten. Fortfarande många Snatteränder i Råstasjön. Om jag kommer ihåg rätt så är det väsentligt fler än under förra hösten.

Hem kom vi med ett antal nya spännande närbilder!

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsand, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönsiska, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Pilfink, Rödhake, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Talgoxe, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Större hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Gråsparv

Knölsvan

Gräsand

Bläsand

Tisdag 13 oktober 2015

Fysingen - äntligen Stjärtmesar!

Tidigt ute och ensam på parkeringen. Helt stilla. Sjön var nästan spegelblank. Inte så många olika arter i sjön,men jag stod nog närmare 1½ timme i tornet och spanade. Gick sedan nästan ända fram till Ströms Café. Det finns en liten observationsplattform byggd ca 100 meter innan caféet. Där stannade. Massor av Krickor låg ute i maden och provianterade.

När jag stått där en stund så hörde jag läten som jag inte kände igen. Jag vände mig om och i buskagen på andra sidan vägen ca 20 meter bort klängde en större flock Stjärtmesar runt (större=ca 10 st). Jag ryckte loss kameran från stativet och närmade mig så fort men samtidigt försiktigt jag kunde. Hann ta tre kort innan flocken tog till vingarna och försvann. Kul obs. Det var många år sedan jag såg Stjärtmesar sist!

I övrigt så fanns ett antal Bläsänder i maden och ute på sjön så kunde jag se att antal Snatteränder.
Men Stjärtmesarna var den stora behållningen.

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsand, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Grönsiska, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Pilfink, Rödhake, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Talgoxe, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Större hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Skäggdopping

Storskarv

Krickor

Stjärtmes

Tisdag 6 oktober 2015

Alhagen - titta upp och titta ner!

Nästa pensionärsutflykt, denna gång till Alhagen. Träffade där på en karl som arbetat på Varuvägen medan jag var där. Kände igen hans namn men vi hade nog inget direkt med varandra att göra. Däremot hade vi ett antal gemensamma bekannta. Vi hade sällskap en stund i början. Han var ofta i Alhagen då han bodde i Nynäshamn och hade ganska god koll på lokalen.

Innan vi skiljdes han vi se en Varfågel. Jag fortsatte vidare upp mot Skålpussen och Inloppet. Såg ett par Bläsänder i vinterdräkt så jag kunde studera fjäderdräkten i lugn och ro för framtida bruk. Tyckte där att min handkikare var lite konstig och upptäckte plötsligt till min häpnad att jag tappat ena okularet. Det blev till att gå tillbaka och nogsamt spana i backen istället för upp i luften. Hade tur att hitta det i gräset ungefär där jag trodde att jag möjligtvis kunde ha tappat det.

Fortsatte sedan ner till Utloppet innan jag tog mig till parkeringen för hemfärd.

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsand, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Gröngöling, Gärdsmyg, Knölsvan, Nötskrika, Skata, Sothöna, Sångsvan och Varfågel.

Hörda fåglar
Koltrast, Kungsfågel, Steglits, Större hackspett och Talgoxe.

Dagens fyra bilder ...


Varfågel

Sångsvan

Bläsand

Knölsvan

Söndag 4 oktober 2015

Söndagspromenad runt Löt- och Råstasjön

En söndagspromenad runt sjöarna i skönt väder. Vi gick upp via Vattentornet och Simhallen till Lötsjön som vi rundade innan vi fortsatte via Golfängarna bort till Råstasjön som även den rundades.

Årets första Kricka för sjöarna sågs sovande i Lötsjön. Många Snatteränder fanns i Råstasjön så ytterligare några bilder lades till handlingarna.
I övrigt inget märkvärdigt.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Kricka, Kråka, Nötskrika, Pilfink, Rörhöna, Skata, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Grönfink, Större hackspett och Talgoxe.

Dagens fyra bilder ...


Kricka

Snatterand

Skata

Rörhöna

Torsdag 1 oktober 2015

Yes, hemskt mycket gäss!

Så var jag pensionär då. Detta har varit första dagen i det nya livet och halva den tillbringade jag vid Hjälstaviken.

Var först på plats vid Hårbyparkeringen strax innan 8 på morgonen. Starx efter mig rullade en karl in som var nyfiken på vad jag såg och hur ofta jag var där. Han hade uppenbarligen varit behjälplig i ordningställandet av platsen. Kunde ge god feedback. Det kom en bil till och jag fick sällskap ut till tornet. På vägen ut kunde vi notera Stjärtand (äntligen). Väl uppe i tornet kunde vi snart se både Havsörn och en Blå kärrhök. Ganska lite gäss till att börja med.

Med vid 9:30 så började gässen komma inflygande från morgonfrukosten på åkrarna. Mängder av gäss, vi pratat flera tusen. Mäktigt var det. I flockarna lyckades vi denna gång hitta både Bläsgås samt Spetsbergsgås, vilket vi gick bet på i helgen som var.

Mycket fågel totalt sett på denna första pensionärsdag.

Sedda fåglar
Blå kärrhök, Bläsand, Bläsgås, Brun kärrhök, Brushane, Enkelbeckasin, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Gulsparv, Havsörn, Kaja, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Nötskrika, Ringduva, Skata, Skedand, Skogsduva, Spetsbergsgås, Stare, Steglits, Stjärtand, Storskarv, Sånglärka, Sädgås, Sävsparv, Tofsvipa, Trana, Vitkindad gås och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Havsörn

Vitkindad gås

Gäss

Mera gäss ...

Söndag 27 september 2015

Skäggmesar i mängd vid Hjälstaviken

Så fick vi äntligen se Skäggmesarna. Jag hade sett dem rapporterade i större mängder den senaste veckan så vi tänkte nu eller aldrig. Net blev nu, för de fanns vid WWF spången i mängd. Otroligt vackra fåglar. Tyvärr fick jag inga bilder av fåglarna klängande i vassen utan endast när de var på spången.

Vi åkte också bort till Hårbyparkering och promnerade fram och tillbaka till fågeltornet. Vi fick se en Blå kärrhök för första gången. Den vita övergumpen lyste tydligt i höstsolen. Mycket gäss fanns på plats också. Vi lyckades bara se Grågås, Sädgås och Vitkindad gås. Fanns säkert även Spetsbergsgäss men då ska man ha tålamodet att spana av flockarna. I övrigt inget speciellt.

Sedda fåglar
Blå kärrhök, Bläsand, Brun kärrhök, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gräsand, Kaja, Kricka, Kråka, Nötskrika, Ormvråk, Ringduva, Skata, Skäggmes, Steglits, Storskarv, Sädgås, Talgoxe, Tofsvipa, Trana och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Skäggmes - hane

Skäggmes - hona

Blå kärrhök

Blandade gäss

Onsdag-Söndag 2-6 september 2015

Golfresan till Skåne

Den kar veckan var den sedvanliga Krämpan Cup veckan. Brukar alltid ta med fotoutrustningen då en del kan skådas nere i Rammsjöstrand där vi bor.

Redan på torsdagen på ranchen vid Torekovs GK hade vi en annorlunda naturupplevelse. På en av slagmattorna låg en död Stare. På en annan en medtagen Tornfalk. Vet ej om falken jagat staren som flugit in i en av glasskivorna som skiljer utslagsmattorna åt och helt sonika brutit nacken. Falken kan sedan själv ha kraschat in i glaset med överlevt själva smällen. Jag kunde gå väldigt nära den och fotografera med min lilla kamera. Den flyttade sig hela tiden men inte med mer än ca 5 meter åt gången innan den till sist tog till vingarna ordentligt och försvann.

På söndagen precis innan vi skulle åka iväg för den sista rundan som en Havsörn och makligt flög förbi pecis nere vid vattenbrynet. En riktigt häftig upplevelse. I övrigt inget speciellt denna gång.

Sedda fåglar
Drillsnäppa, Ejder, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Havstrut, Havsörn, Knölsvan, Stare, Storskarv, Storskrake, Tofsvipa och Tornfalk.

Hörda fåglar
Nada.

Veckans fyra bilder ...


Sorgmantel

Tornfalk

Fjäderdräkt (Stare)

Storskarv

Söndag 2 augusti 2015

Balingsta-Bottnen mellan släktträffarna

En hastig visit till Bottnen mellan besök hos mamma på demesnvården och släktträff hos brorsan i Huddinge.

I ärlighetens namn såg vi inte speciellt mycket, ganska dött ute. Det blev några bra bilder på en ung törnskata samt på en Sävsångare.

Sedda fåglar
Grönfink, Ladusvala, Sävsångare och Törnskata.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Blodröd ängstrollslända (hona)

Grönfink

Sävsångare

Törnskata (juv)

Tisdag-Fredag 28-31 juli 2015

Ven - mitt emellan Sverige och Danmark

Så var det dags för den sista etappen i "Syd-Sverige" runt som vi ägnat oss åt den sista veckan. Vi bilade från Karlskrona vid åtta-tiden för att ta oss till Landskrona. Där skulle vi ta färjan över till Ven och där skulle vår bil stå parkerad under vistelsen. Våra kompisar kom strax efter oss så vi kunde t.o.m. ta en tidigare färja över.

Väl på Ven så utnyttjades den lokala busstrafiken för att ta oss till boendet på Spirit of Hven. ler bilder från denna ö-vistelse finns via länken längre ner.

I summeringen till naturlivet kan sägas att en ny art observerades och det var Turkduva. I övrigt inget anmärkningsvärt. Skulle vara de Ladusvalor som ivgit försökte mura upp ett bo ovanför huvudet på oss när vi satt på stugans altan. Ön var dock fantastiskt vacker att promenera runt. Och så blev det ju lite golfspel. Fyra rundor på S:t Ibbs 9 håls slinga.

Sedda fåglar
Backsvala, Björktrast, Brun kärrhök, Ejder, Fasan, Fiskmås, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Hussvala, Hämpling, Kaja, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Ladusvala, Ormvråk, Pilfink, Ringduva, Sparvhök, Storskarv, Strandskata, Sädesärla, Tofsvipa, Tornseglare och Turkduva.

Hörda fåglar
---

Resans fyra bilder ...


Slåttergräsfjäril

Ladusvala

Turkduva

Strandskata

Lördag-Måndag 25-27 juli 2015

Blekinge

Från Öland till våra vänner i Karlskrona. Mycket god mat och trevligt umgänge som vanligt. Dessutom en golfrunda. Följ länken nedan för fler bilder.

Ur en naturperspektiv så spenderade jag och hustrun måndagen på först Utlängan sedan Torhamns udde.

Utlängan var en helt ny upplevelse för oss. Vi tog bil ut till Yttre Park inte långt ifrån Torhamn. Där bordade vi 9:30 M/F Wittus för färd ut till Stenshamn, den mindre av öarna. Framme var vi på en halvtimma. Vi gick tämligen omgående vidare på den väg som är byggd till ön Utlängan och tog oss ända ut till fyren där vi åt vår medhavda lunch. Det var nästan ingen vind men den sol vi trott skulle lysa fanns bakom moln. Moln som blev mörkare och kom närmre så vi tog helt sonika 13:40 båten tillbaka.

Vad såg vi då. Jo det fanns allehanda vadare på stranden vid fyren. Vi kunde närstudera Sandlöpare, vidare fanns Kärrsnäppor och Kustsnäppor. Alla arterna svalor kunde beskådas. Vi hade Hämplingar på väldigt nära håll och en hel del andra mindre arter. I väntan på båten så had evi en Kentsk tärna som fiskade i hamnen. Inga rovfåglar dock och inget annat speciellt heller. Men en otroligt mysig miljö.

När vi kom tillbaka till Yttre Parke så hängde regnet i luften. Vi beslutades oss ändå för att åka ut till Torhamns udde och tur var väl det. Vi fick se både Kustpipare och Myrspov vilka båda två är nya arter för oss. En hel del andra vadararter var det också. Helt klart mycket fler fåglar än på Utlängan.

Sedda fåglar
Backsvala, Ejder, Fisktärna, Gräsand, Grönfink, Gröngöling, Gulsparv, Havstrut, Hussvala, Hämpling, Kanadagås, Kentsk tärna, Knölsvan, Kustpipare, Kustsnäppa, Kärrsnäppa, Ladusvala, Myrsnäppa, Myrspov, Nötväcka, Sandlöpare, Silvertärna, Skrattmås, Skäggdopping, Spovsnäppa, Steglits, Storskarv, Storskrake, Större strandpipare, Tofvipa, Tornseglare, Törnskata, Törnsångare och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
---

Resans fyra bilder ...


Hämpling

Törnsångare

Kentsk tärna

Myrspov

Tisdag-Fredag 21-24 juli 2015

Öland

Bilder från den Ölandsresa hustrun och jag gjorde tillsammans med svärmor tisdag-lördag 21-25 juli.

Bodde gjorde vi previs som i april på Bo Pensionat i Vickleby där vi åt och sov gott alla fyra nätterna. Direkt när vi kom ner vid ett-tiden åkte vi till Ottenby och den södra udden. Mycket folk på plats. Förvånansvärt många barnfamiljer. Många utan direkt fågelskådarambitioner utan mer vanliga turister. Vi såg inte speciellt många olika arter på den södra udden. Dock passade vi på att fråga var de hade sett Biätarna. Vi fick de efterfrågade anvisningarna och så började det regna ... Dock efter att paus på en second hand butik så upphörde regnet och vi kunde ta oss ut i den södra lunden till det nya fågeltornet vid Schäferiängarna. Efter en stunds spanade så vi då syn på Biätarna, åtminstone tre olika såg vi. Jätte-roligt!

Den andra dagen var vi nere tidigt i Beijershamn som blev en klar favorit. Vi har nog aldrig sett så mycket vadare på en gång. Det "kryllade" av Kärrsnäppor, måste ha varit tusentals. Vi såg även Spovsnäppor samt Kustsnäppor i stora antal. Så nära vi kom dem, den var första parkett! Dagen i övrigt spenderades på Solliden och Borgholms slottsruin. På hemvägen till Vickleby åkte vi den östra kustvägen och stannade till vid naturreservatet Möckelmossen. Inte mycket liv.

Torsdagen, som var vår tredje dag, började igen tidigt nere i Beijershamn. Inte lika mycket fågel denna gång, men Sandlöpare kunde adderas som ny art. Vi fortsatte sedan mot den norra udden. Ett stopp gjordes vid naturreservatet Horns Kungsgård. Vid Hornsjön kunde vi se både Skräntärna och Fiskgjuse. På väg tillbaka till bilen såg vi en Ängshök vilket för oss var en ny art. Många fjärilar fanns också att beskåda. Av en annan besökare fick vi tipset att köra den lilla grusvägen längs kusten vidare norrut, vilket vi gjorde. Härlig utsikt mot Blå Jungfrun hade vi. Efter lunch fortsatte vi hela vägen upp till norra udden, där hustrun och jag klättrade upp till toppen av fyren Långe Erik. På hemvägen bad för de modiga i havet längs Böda kusten.

Fredagen som var vår sista utflyktsdag på resan tillbringade vi på den södra delen av ön. Vi började i Eckelsudde där vi såg sälar på håll och fåglar på närmare håll.
Bl. a. en Svarttärna förutom de vanliga vadarna. Vi fortsatte sedan en bit söderut för att vid Södra Möckleby börja tvära över alvaret. Vi stannade till vid naturreservatet Stormaren men den var nog fel säsong. Den lilla sjön var helt igenväxt och vi såg sparsamt med fåglar. Vi fortsatte i ställer till den östra sidan där vi besökte Gräsgårds hamn och sedan Seby läge. Vi det senare fick vi syn på en Roskarl, årets första. Lunch tog vi sedan på restaurangen vid SOFs bokhandel i Stenåsa. På bokhandeln shoppades det en del böcker samt ett nytt stativhuvud till kameran. Fattigare men lyckligare kan man väl sammanfatta det med!
På sen eftermiddagem blen det sen stopp vid Vickleby Alvar samt återigen Beijershamn.

På lördagen släppte vi av svärmor på flygplatsen i Kalmar för flyg hem till Stockholm medan vi fortsatte rean till Karlskrona för besök hos kompisar. Att SAS sedan ställde in flyget och svärmor tvingades övernatta i Kalmar till nästa dag är en annan historia ...

Öland är dock fantastiskt. Vi lär åka dit igen.

Sedda fåglar
Biätare, Bofink, Brun kärrhök, Brushane, Buskskvätta, Drillsnäppa, Ejder, Fiskgjuse, Fiskmås, Fisktärna, Gluttsnäppa, Gravand, Grå flugsnappare, Gråhäger, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Grönfink, Gulsparv, Gulärla, Gärdsmyg, Havstrut, Hussvala, Hämpling, Kaja, Kanadagås, Kentsk tärna, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kråka, Kustsnäppa, Kärrsnäppa, Ladusvala, Ljungpipare, Nötväcka, Pilfink, Ringduva, Roskarl, Råka, Rödbena, Rödglada, Rödhake. Silvertärna, Skata, Skrattmås, Skräntärna, Småsnäppa, Sothöna, Sparvhök, Spovsnäppa, Stare, Steglits, Stenskvätta, Storskarv, Storskrake, Storspov, Strandskata, Större strandpipare, Svarttärna, Sädesärla, Talgoxe, Tofsvipa, Tornseglare, Trana, Törnskata, Törnsångare, Vitkindad gås, Ängshök och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
---

Resans fyra bilder ...


Biätare

Kustsnäppa

Kärrsnäppa och Spovsnäppa

Sandlöpare

Söndag 19 juli 2015

Lissmasjön & Balingsta-Bottnen med rovfåglar i fokus

Lissmasjön tyckte jag skulle vara ett intressant ställe att besöka. Var jag inte visste var att vid den tänkta parkering kör de "baklucke-loppis" varje söndag under sommaren. Massor av folk på plats och det var bara att glömma allt vad parkering hette vid just det stället. Vi fortsatte istället in på Lissmavägen och hittade en bar parkering lite längre bort.

Det första vi får syn på gnaska högt över våra huvuden är en hök med byte i klorna. Så här i efterhand är jag ganska säker på att det var en Sparvhök med tanke på den långa stjärten. Vi fortsatte sedan fram till fågeltornet. Det blåste en del och var faktiskt ganska kyligt ute. Det enda värt att nämna var en Brun kärrhök och flög spanande över vassen.

Vi tröttnade faktiskt ganska snart och beslutade oss för att i stället åka till Bottnen som vi upptäckte för en knapp vecka sedan.

Vid Bottnen var det lite mer liv. Ett antal rovisar var i luften och kameran användes flitigt. På plats trodde vi att det mesta var unga Ormvråkar, men jag la ut en bild på SOF's frågesida och tur var väl det. På bilden jag skickade in var det en ung Duvhök samt en Bivråk. Då vi desuutom är såg en Tornfalk som hastigast och sedan en Ormvråk strax över våra huvuden så blev detta en verkligt rovfågelsdag, något vi inte hade några föraningar om i morse.

Sedda fåglar Lissmasjön
Brun kärrkök, Kanadagås, Skrattmås, Sothöna, Sparvhök, Talgoxe och Tornseglare.

Sedda fåglar Bottnen
Bivråk, Blåmes, Duvhök, Fiskmås, Fisktärna, Grågås, Grönfink, Gulsparv, Ladusvala, Ormvråk, Pilfink, Ringduva, Skata, Skrattmås, Sångsvan, Sädesärla, Tornfalk och Tornseglare.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Sparvhök

Duvhök och Bivråk

Ormvråk

Brun kärrhök

Fredag 17 juli 2015

Ljusterö med barnbarn

En kortare notering från Ljusterö. Vi åkte upp och hälsade på dottern och familj som var ute på hennes svärföräldrars hus. Framförallt var vi där för barnbarnens skull men det blev några fotografier trots allt.

Sedda fåglar
Storskarv, Talltita och Talgoxe.

Hörda fåglar
Nada.

Dagens fyra bilder ...


Rovfjäril

Åkerhumla

Talltita

Talgoxe

Tisdag 14 juli 2015

Ågestasjön, ända in i Bottnen ...

Det var längesedan vi besökte Ågestasjön, första gången det här året. Den här gången blev en bonus då vi fick tips om en ny lokal som vi besökte, Balingsta-Bottnen.

Vi parkerade som vanligt och gick sedan guidade av mitt minne över ängarna och försökte sedan följa sjöstranden. Inte helt smart. Ganska lerigt och framförallt mycket mygg och knott. När vi väl kom ner i sjön var det näst intill igenvuxen. Ytan var full av alger i enda röra. Väldigt lite fågel syntes så vi fortsatte ganska snart. På ett ställe såg vi en större fjäril som flög högt bland trädkronorna. Nu hade vi sådan tur att den kom ner för att dricka vatten från en av pölarna. Så det blev både bilder och identifiering, en aspfjäril. Senare på dagen längs med en av grusvägarna fick vi syn på en stor pärlemorfjäril som vi hemma artbestämt till Silverstreckad pärlemorfjäril.

Vi var på väg mot fågeltornet då vi upphölls av en mindre flock Steglitser som kalasade på tistlar. Det blev fotografering självklart. Samtidigt kom en dam förbi på cykel. Hon stannade och blev väldigt glad över Steglitserna. Hon berättade om en fin lokal åt Balingsta hållet till som hon sa hette Bottnen. Hon brukade alltid komma mycket nära Brun kärrhök där. Framförallt var det en fin vårlokal där ängarna var översvämmade av vatten. Det ska tydligen finnas en hel del änder där då. Sagt och gjort. Vi styrde om kosan och promenerade dit.

Det tog en stund, men väl där vi vi se den Bruna kärrhöken som hon lovade. Området verkade väldigt lättillgängligt och vi kunde framkalla bilden av hur det såg ut på vårarna. I ärlighetens namn så var vi nog där för sent på säsongen. Kul dock med ett nytt ställe!

Sedda fåglar Ågestasjön
Blåmes, Brun kärrhök, Fisktärna, Grågås, Gräsand, Grönfink, Gröngöling, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Korp, Ladusvala, Ormvråk, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Sothöna, Sparvhök, Steglits, Sädesärla, Talgoxe, Taltrast, Tornseglare, Törnsångare och Ängspiplärka.

Sedda fåglar Bottnen
Brun kärrhök, Ladusvala, Pilfink, Sädesärla, Tornseglare och Törnsångare.

Hörda fåglar
Lövsångare och Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Aspfjäril

Silverstreckad pärlemorfjäril

Rödhake (juv)

Steglits

Lördag 11 juli 2015

Fysingen - det krälar och kryper ...

Parkerade som vanligt där spången börjar och gick sedan till fågeltornet och därefter till Ströms Café för att sedan återvända till bilen.

Mycket liv var det på själva spången idag. Vi såg en Kärrspindel med en gigantisk äggsäck. Vi såg ett flertal Skogsödlor och ett större antal snokar (ganska små). Alla ville gärna ligga på spången och lapa sol men försvann så fort vi kom i närheten. Det rasslade mest överallt!

På fågelfronten var det intressant att notera att det fanns Skräntärnor även här, 6 stycken till och med. Har ju trott att Skräntärnan framförallt var en kustfågel. Nu har vi sett den både här och i Hjälstaviken. Annars var det väl inget speciellt. Ägnade mig åt närstudier av Ladusvalor borta min Ströms Café. Vid ladugårdsbyggnaderna häcker de och nu fanns det ett antal ungfåglar ute.

En annan kul obs var Svartsnäppan. Vi har sett även den nästan varje år nu mer. Förra året både på Sandemar och i Hjälstaviken. I år hittillls i Hjälstaviken för en vecka sedan och nu idag.

Som kuriosa kan nämnas att inflygningen till Arlanda gick över våra huvuden. Blev ett antal flygkortsbilder också ...

Sedda fåglar
Björktrast, Bofink, Brun kärrhök, Fiskgjuse, Fiskmås, Fisktärna, Grå flugsnappare, Grågås, Kaja, Knölsvan, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Ladusvala, Nötväcka, Pilfink, Rödbena, Skata, Skrattmås, Skräntärna, Skäggdopping, Sothöna, Stare, Svartsnäppa, Sädesärla, Tofsvipa och Tornseglare.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Lövsångare, Steglits, Svarthätta och Trädgårdssångare.

Dagens fyra bilder ...


Kärrspindel

Skogsödla

Ladusvala

Skräntärna

Måndag-Torsdag 6-9 juli 2015

Höga kusten

En resa planerad på kort varsel. Ja, resan var ju planerad av våra kompisar. Det var mer att vi bestämde oss för att hänga med ganska sent. Eftersom min pappa kom från Dynäs, strax norr om Karmfors var det lite lockande att hänga med. Jag har inte varit uppe i de här trakterna sedan min farfars begravning 1986.

Naturdelen var framförallt koncentrerad en dag runt en vandring i Skuleskogens nationalpark. En fantastisk natur. Från riktig storskog till öppen klippmark högts upp på bergen med en himmelsvid utsikt ut över havet. Det var också här vi fick syn på en Sparvuggla, min första obs av arten överhuvudtaget! Jag såg inte Sparvugglan direkt utan uppmärksammades först utav mesarnas högljudda varnande. När jag då gick ifrån stigen ett par meter för att titta på den varanande mesen för jag syn på ugglan i stället. Den satt så bra till att vi alla fyra kunde titta på den. Minuterna innan vi nästan trampat på en huggorm så upplevelserna duggade tätt.

På vägen tillbaka till parkeringen så hade vi "sällskap" av sparvugglan de första hundra meterna. Vi hade turen att kunna få se en par av Mindre Korsnäbben samt en Trädpiplärka. I övrigt så var det ganska dött faktiskt.

Mer om resan (och fler bilder) finns via länken nedan.

Sedda fåglar
Kanadagås, Mindre korsnäbb, Skrattmås, Sparvuggla och Trädpiplärka.

Hörda fåglar
---

Resans fyra bilder ...


Vitgräsfjäril

Huggorm

Sparvuggla

Skrattmås

Klicka här för fler bilder från Höga Kusten

Söndag 5 juli 2015

Hjälstaviken

Dags igen för Hjälstaviken, nu duggar det tätt med exkusionerna!

Denna gång åkte jag ensam. Parkerade först vid Parnassen för att promenera ut till Gömslet. Åkte sedan bil bort till Hårbyparkeringen för att ta mig fram och tillbaka till fågeltornet.

Spenderade en hel del tid i Gömslet och fotograferade en Fiskgjuse som kom riktigt nära i sitt fiskafänge. Tyvärr dök den aldrig i närheten så de bilderna får tas vid ett senare tillfälle. Hade sällskap av en annan skådare/fotograf som även hjälpte mig en del med kamerainställningarna.

Från fågeltornet kunde jag se Skräntärna (första obsen för mig av den arten i Hjälstaviken; faktiskt första obsen på bra många år). Ingen Stjärtand eller Årta denna gång heller. I övrigt inget speciellt att notera.

Sedda fåglar
Brun kärrhök, Brushane, Buskskvätta, Duvhök, Enkelbeckasin, Fasan, Fiskgjuse, Fiskmås, Fisktärna, Gluttsnäppa, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Gulärla, Hussvala, Kanadagås, Knipa, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Ladusvala, Pilfink, Rödbena, Skrattmås, Skräntärna, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Steglits, Storskarv, Svartsnäppa, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Tofsvipa, Tornseglare, Trana, Törnskata, Vigg och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Gulsparv, Svarthätta, Sävsångare, Trädgårdssångare och Törnsångare.

Dagens fyra bilder ...


Fiskgjuse

Sävsparv

Pilfink

Sånglärka

Lördag 4 juli 2015

Sandemar - äntligen semester!

Första semesterdagen och vi passade på att åka ut till Sandemar.

Som "vanligt" hann vi knappt kliva ur bilen förrän den första Havsörnen syntes ovan våra huvuden. Nu för tiden är det nästan en självklarhet att se Havsörn när vi åker hit. Det är verkligen kul att arten återhämtat sig så efter de svåra åren tidigare.

Vi promenerade ut till fågeltornet och stod där och spanade en stund efter vadare. Denna gång fanns Gluttsnäppa, Kärrsnäppa och Grönbena på plats. Måste nämna också att på vägen ut till fågeltornet såg vi att antal Törsnåsngare, både vuxna individer och riktiga unga fåglar. Riktigt kul att kunna betrakta dem från hyfsat nära håll.

Vi fortsatte sedan ut till Höggarnsudden och fikade ute på klipporna. Vi passade på att kolla av Svärdsnäsviken men det fanns mest Storskarv där.

På hemvägen "snubblade" vi nästan på en groda som blev vederbörligen dokumenterad.

En härlig början på semestern!

Sedda fåglar
Bofink, Brushane, Drillsnäppa, Ejder, Fiskmås, Fisktärna, Gluttsnäppa, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Havsörn, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Kricka, Kråka, Kärrsnäppa, Ladusvala, Ljungpipare, Rödbena, Skrattmås, Skäggdopping, Storskarv, Storskrake, Strandskata, Sädesärla, Tofsvipa, Trädgårdssångare, Törnskata, Törnsångare, Vigg och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Gulsparv, Lövsångare, Svarthätta, Sånglärka och Tofsmes.

Dagens fyra bilder ...


Törnsångare (juv)

Storskarv

Fisktärna

Vanlig groda

Lördag 27 juni 2015

Hjälstaviken

Dags för första sommarbesöket vid Hjälstaviken. Vi var här senast för 3 måndare sedan så det har hänt en hel del i naturen.

Vi parkerade vid Stora Parnassen. Direkt så hörde vi en mycket märklig fågelsång från snåren intill parkeringen. Vi lyckade få syn på fågeln med kunde inte placera lätet. Några bilder togs och vi sköt upp ev identifiering till hemmasoffan. Nu stötte vi på två karlar på WWF spången och beskrev för dem vad vi upplevt. Den ena kände till fågeln. Det var en Trädgårdssångare med "talfel", dvs en atypiskt sång. Tydligen inte helt ovanligt, finns flera dokumenterade fall. Så vårt mysterium löstes innan vi kom hem.

Efter en vända till gömslet vände vi åter ock började så att promenera från Parnassen till Fågeltornet. Mycket fågel såg vi under promenade och flera närbilder kunde tas av ett antal arter, bl.a. Buskskvätta, Hämpling och Törnskata.

Från fågeltornet kunde vi till vår glädje se Dvärgmåsar, vilket inte hör till vanligheterna. Dock brukar vi kunna se dem just vid Hjälstaviken. Av rovfåglar har vi kunnat se både Brun kärrhök, Havsörn och Ormvråk. Hade gärna sett Stjärtand och Årta med inget.

En utflykt på ca 3-4 timmar i skönt sommarväder!

Sedda fåglar
Björktrast, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Buskskvätta, Dvärgmås, Entita, Fiskgjuse, Fisktärna, Grå flugsnappare, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Gulärla, Havsörn, Hämpling, Kaja, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kricka, Kråka, Ladusvala, Nötväcka, Ormvråk, Pilfink, Rödbena, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Stenskvätta, Storskarv, Sånglärka, Sångsvan, Sädesärla, Sävsparv, Sävsångare, Talgoxe, Tofsvipa, Tornseglare, Trana, Törnskata och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Enkelbeckasin, Gulsparv, Näktergal, Rödhake, Svarthätta, Trädgårdssångare och Trädpiplärka.

Dagens fyra bilder ...


Sädesärla

Gulärla

Buskskvätta

Törnskata

Lördag 13 juni 2015

Alhagen

En utflykt som hustrun och jag gjorde med två av barnbarnen till Alhagen (med föräldrarna). Eftersom vi var först på plats blev det lite fågelskådningen innan barnen kom. När väl alla var samlade gick stigen mot Utloppet för att sedan kunna ta stigen förbi bäverdammen för att kunna visa bävrarnas framfart. Inga bävrar sågs, men det hade vi ej förväntat oss.

Fika blev det vid den iordningställda rastplatsen ovanför Skålpussen. Mat smakar alltid bättre utomhus! I Skålpussen kunde vi se säkert 4-5 snokar som simmade runt i vattnet (eller snarare bland de illgröna algsamlingarna). Varför det var så många förstår vi inte med det var ganska kul att se. Vi kunde också se en Sångsvanefamilj med sex ungar. Dessutom fanns en Svarthakedoppings par som födosökte där. Över huvudet på oss höll en Kniphona en flyguppvisning. Det hände helt enkelt saker hela tiden.

Efter knappt två timmar tog vi oss tillbaka till p-platsen för hemfärd. En kul dag i strålande väder.

Sedda fåglar
Blåmes, Bofink, Brun kärrhök, Drillsnäppa, Fiskmås, Gråhäger, Gräsand, Kaja, Knipa, Knölsvan, Korp, Kricka, Kråka, Ladusvala, Skrattmås, Skäggdopping, Sothöna, Stare, Storskarv, Storskrake, Svarthakedopping, Sångsvan, Sädesärla, Sävsparv, Sävsångare och Trädpiplärka.

Hörda fåglar
Gulsparv, Svarthätta, Svartvit flugsnappare och Trädgårdssångare.

Dagens fyra bilder ...


Sångsvan

Sävsångare

Knipa

Snok

Lördag 6 juni 2015

Fågeldagis i Råstasjön

En promenad på nationaldagen i näst intill sommarväder. Ett rullande tivoli (stort med massor av attraktioner) hade slagit sig ner på golfängarna, så vi var helt klart inte ensamma på vägen ner mot sjöarna. Tyckte mig även se en duvhök fara fram på låg höjd på jakt efter en duva. Vi lämnade dock stojet och fortsatte till Råstasjön.

Många fåglar med ungar nu. Kandagässen, Sothönsen, Knölsvanen var några vi såg. Vi hörde och såg Näktergalen för första gången. Den höll till i snåren mot Friends Arenan. Tyvärr blev det bara suddiga kort då fokus hamnade på några grenar framför fågeln, kul obs dock.

Vi stötte också på ett Snatterandspar som låg och vilade på gräset vilket innebar bra närbilder. Nya obsar för oss vid Råstasjön blev också Fiskmås, Gråsparv och Tornseglare.

En skön runda i sakta mak på ca 2 timmar.

Sedda fåglar
Björktrast, Bofink, Fiskmås, Grågås, Gråsparv, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Näktergal, Nötväcka, Pilfink, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Sädesärla, Talgoxe, Tamduva, Tornseglare, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Steglits, Större hackspett, Svarthätta, Svartvit flugsnappare, Sävsparv och Rör- alternativt Sävsångare.

Dagens fyra bilder ...


Sothöneunge

Snatterand

Kanadagässlingar

Fiskmås

Torsdag 14 maj - Måndag 25 maj 2015

Lofoten, Björnön och Svalbard

En av de mäktigaste resorna vi gjort!

Vi tillbringade 11 nätter på fartyget MV Quest som tog oss från Bodö, via ett antal stopp på Lofoten under två dagar, via Björnön, upp till Svalbard där vi kryssade utefter ögruppens västra sida upp till fjordarna i norr, därefter tilbaka till Longyearbyen där resan avslutades.

Vi har sett otroligt mycket. Vackra vyer med snöklädda berg, glaciärer som går hela vägen ner till havet. Massor av fågel, isbjörn vid ett tillfälle, valrossar ett flertal gånger, sälar, polarräv, späckhuggare (åtminstone fenorna), vikval samt inte minst en blåval.

Det kommer aldrig gå att via bilder återge det vi sett, men ett tappert försök görs. Följ länken nedan och njut!

Sedda fåglar Lofoten
Björktrast, Ejder, Fiskmås, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Havssula, Havstrut, Havsörn, Korp, Kråka, Lunnefågel, Rödvingetrast, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skärpiplärka, Stare, Stormfågel, Strandskata, Sädesärla, Tordmule, Tretåig mås och Vitkindad gås

Sedda fåglar Björnön
Alkekung, Bredstjärtad labb, Ejder, Havssula, Havstrut, Kricka, Lunnefågel, Praktejder, Rödvingetrast, Sillgrissla, Skärsnäppa, Snösparv, Spetsbergsgrissla, Storlabb, Stormfågel, Sädgås, Tobisgrissla, Tretåig mås, Vitkindad gås och Vittrut.

Sedda fåglar Svalbard
Alkekung, Ejder, Havstrut, Lunnefågel, Praktejder, Sillgrissla, Sjöorre, Skärsnäppa, Smålom, Snösparv, Spetsbergsgrissla, Spetsbergsgås, Storlabb, Stormfågel, Svalbardsripa, Tobisgrissla, Tretåig mås, Vitkindad gås och Vittrut.

Hörda fåglar Lofoten
Gransångare, Rödstjärt och Talgoxe.

Resans fyra bilder ...


Isbjörn

Lunnefågel

Praktejder

Valross

Lördag 9 maj 2015

Ormar i vattnet i Råstasjön?

Vackert och varmt väder. Var inte helt kurant, blev trött under promenaden och gick med tunga steg hemåt.

Något nytt blir det varje gång vi går runt Råstasjön. Denna gång såg vi Sävsparven för första gången och så hörde vi Rör- eller Sävsångare. Har lite svårt att skilja på deras röster. Fågelbarnkammaren hade utökats med tretton stycken små Kanadagässlingar, gula som små kycklingar. Kanadagässen verkade rent allmänt hormonstinna, åtminståne de som vi förmodade var hanarna. Flera slagsmål. Vi såg också någon form av parningsceremonier där bägge fåglarna la ner halsarna så att de såg närmast ormlika ut.

Det vi förvånas över varje gång är avsaknaden av rovfåglar. Antingen är vi där vid fel tidpunkt eller också så finns det en anledning till att vi inte ser några. Den anledningen har vi ännu inte kommit på!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Fisktärna, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötväcka, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Storskrake, Större hackspett, Svarthätta, Svartvit flugsnappare, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Tamduva och Vigg.

Hörda fåglar
Bofink, Lövsångare och Rör- alternativt Sävsångare.

Dagens fyra bilder ...


Kanadagäss

Kanadagässling

Pilfink

Svartvit flugsnappare

Söndag 3 maj 2015

Råstasjön och Lötsjön i sakta mak

Det blev en promenad efter fikat efter förrättat värv som barnvakter. Hustrun hängde med runt Råstasjön men hoppade Lötsjön då omplantering av balkongblommorna kallade (del 2).

Den mystiska sångaren från i förrgår har vi nu artbestämmt till Svarthätta. Vi såg ett flertal exemplar och den som sjöng höll sig inte till den vanliga trudelutten, vilket i och för sig rättade ut ett frågetecken för oss. Vi spanade också förgäves efter några Dvärgmåsar, ett näst intill hopplöst företag men tanke på mängden Skrattmåsar. Efter att ha klarat av Råstasjön, precis efter vägpassagen, stötte vi på en Rödvingetrast som letade mat bland fjolårslöven. Helt ogenerat höll den på ca 2 meter från oss. Blev en del bra bilder.

Vid Lötsjön fick jag några bra bra närbilder på både Gråtruten och Silltruten. Fick även syn på den första Lövsångaren för året.

Inga specilla arter idag. Men en ljuvlig eftermiddag med nära på sommartemperaturer. Massor av folk ute och promenerade runt sjöarna. Detta är att gå ner i varv!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Fisktärna, Grågås, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Lövsångare, Ringduva, Rödvingetrast, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Sothöna, Stare, Storskrake, Svarthätta, Sädesärla, Talgoxe, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Bofink, Nötväcka, Rödhake, Större hackspett och Svartvit flugsnappare.

Dagens fyra bilder ...


Silltrut

Gråtrut

Lövsångare

Stare

Lördag 2 maj 2015

Alhagen - något stressat ...

1½ timmas körning och lika lång skådartid. Man kan undra om det är rätt prioritering av fritiden. Nu lockade Alhagen så då blev det så. Hustrun var hemma och planterade om balkongblommor. Vi hade dessutom en deadline då vi skulle vara barnvakter åt två av barnbarnen.

Nere vid Alhagen så gick jag en ny runda. Passerade förbi Starrkärr men sökte mig sedan mot Utloppet via vägen vi gick förra gången. Redan i Starrträsk kunde jag konstatera att det fanns ett par Svarthakar där. Kul, det var ett tag sedan sist. I övrigt så låg det mest Knipor, Gräsänder, Grågäss och Sothönor där. Nere vid Utloppet fanns det skyltar om Strömstaren som troligen är en regelbunden vintergäst. Vi får kolla upp det när det blir dags. Utloppet går till en havsvik där jag i tuben kunde se massor av Ejdrar, Knipor samt några enstaka Storskrakepar. Man kan säkert gå längre ut eller ta sig upp på berget för en bättre utsikt men denna gång så tillät inte tiden detta.

Jag följde sedan stigen mot Skålpussen. Fick syn på en Brun kärrhök som satt och poserade i en torraka, men innan jag ens hann få upp kikaren (än mindre kameran) tog den till vingar. I kanten till kärret syntes färska spår av bäver men en hel del avgnagda stammar. Tror att jag även såg en bäverhydda. Tyvärr tänkte jag inte på att fotografera fyndet. Vore kul att ta med barnbarnen hit på en kvällsutflykt till sommaren och se om vi kan få syn på en bäver.

Vid Skålpussen sågs inget märkvärdigt. Ett par Knipor och två par Krickor. Såg även årets första Sävsparv. Hördes gjorde det desta mer. Gransångare och Lövsångare om vartannat. En Gärdsmyg samt även en Göktyra som vemodigt lockade. Dock ingen tid för att följa upp. Från Skålpussen följde jag stigen via bäcken tillbaka till parkeringen.

En skön om än något jäktig promenad. Klarade mig utan regn, vilket kom när jag satt i bilen på väg hem!

Sedda fåglar
Björktrast, Brun kärrhök, Ejder, Grågås, Gräsand, Gulsparv, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Ladusvala, Nötväcka, Ormvråk, Pilfink, Skäggdopping, Sothöna, Stare, Steglits, Storskarv, Storskrake, Större hackspett, Svarthakedopping, Sångsvan, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe och Tofsvipa.

Hörda fåglar
Blåmes, Bofink, Gransångare, Gärdsmyg, Göktyta, Koltrast, Kungsfågel, Lövsångare, Rödhake, Svartvit flugsnappare, Taltrast, Trana och Trädpiplärka.

Dagens fyra bilder ...


Svarthakedopping

Större hackspett

Kricka

Nötväcka

Fredag 1 maj 2015

Råstasjön i duggregn

VI tog en runda runt Råstasjön vid 12-tiden efter lite diskuterande. Vi skulle få gäster till kvällen så det var inte självklart. Regnet hängde i luften och till och från så regnade det lätt.

Vi gick ner till golfängarna först då jag läst om en observation av Fjällgås. Massor av Vitkindade gäss såg vi men inte ett spår av någon Fjällgås. Vi fortsatte sedan till Råstasjön som vi sedan rundade motsols. Fågellivet var påtagligt, många röster hördes, och i vattnet var det fullt liv. Vi har inte varit här på 6 veckor och en notabel sak var att vi inte såg en enda Gråhäger. Normalt sett med våra ögon så har det alltid funnits Gråhägrar här, men eftersom vi ännu ej hunnit med en årscykel så kan vi inte ännu årsvariationerna.

Det fanns dock en hel del annat att titta på. Gräsänderna hade fått ungar så mycket smått fanns att beskåda. Bra bilder fick jag av Snatterand och Brunand som inte brukar vara lätta att komma nära. Vi såg även en Rödvingetrast som jagade föda på marken i några buskar.

Vit matningen hörde vi en sång som vi aldrig lyckades bestämma, än mindre se fågeln som sjöng. Det var lite Svarthättelikt men ändå ingen Svarthätta. Får försöka återkomma för att lösa det mysteriet.

Vid den östra ändan av sjön hade mängder av Skrattmåsar börjat häcka. Måsta var vara närmare tusentalet Skrattmåsar vid sjön. Läste nu på kvällen att man även sett Dvärgmås här. Fanns kanske även när vi promenerade runt men vår radar var ej påslagen för detta.

Kort och gott, en jätte-rolig runda!

Sedda fåglar
Björktrast, Bofink, Brunand, Fisktärna, Grågås, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Ringduva, Rödvingetrast, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Storskrake, Svartvit flugsnappare, Sädesärla, Talgoxe, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Blåmes, Enkelbeckasin, Lövsångare, Nötväcka, Rödhake, Större hackspett och Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Snatterand

Brunand

Rödvingetrast

Gräsand

Fredag 24 april - Söndag 26 april 2015

Öland

Dags för nästa 60-års present. Denna var det kompisarna som bjöd på en Ölandsresa med fokus på fåglar. Vi blev hämtade vid ett-tiden på fredagen för bilresa till Vickleby på Öland. Lugn resa ned. ganska lite trafik så strax innan sju på kvällen svängde vi in framför Bo Pensionat i Vickleby.

Lördagen var skådardagen. Vi körde ner till Ottenby och Ölands södra udde. Vädret var lite smådisigt från början. Nere vid fågelstationen började vi spana av strandremsan och havet strax utanför. Arterna radades upp. Det som gladde mest var en Alfågelshane. Har inte sett Alfågel på bra många år så det var riktigt skoj. Många andarter sågs, självklart många vadare och många måsar och trutar.

Vi tillbringade ca 2 timmar bara spanande innan vi tog en lunch. Efter lunch började det småregna. Vi satte oss då i bilen och åkte till en parkering inte långt ifrån Ottenby Kungsgård. Vi promenerade sedan genom det som kallas Norra Lunden fram till ett fågeltorn med utsikt över de norra delarna av Schäferiängarna. Här såg vi Ljungpipare i mängd, minst 5-600 individer. Kul obs, har inte sett den sedan vi gick i fjällen för många år sedan. Såg också ett antal Skärfläckor ute vid vid den långa sandreveln som gick utanför. Fanns en stor mängd vadare i vattnet, men det långa avstånder gjorde artbestämningen omöjlig.

På vägen tillbaka mot Vckleby stannade vi till vid Nunnedalem för att titta på gulsippor. Brant som sjutton att ta sig ned från parkeringen. Nere i dalen växte det massor av vitsippor och gulsippor. Blåsipporna var färre, vi såg även några gullvivor. En Gärdsmyg gäckade oss. Vi såg den en kort stund medan den sjöng, men så fort vi närmade oss så försvann den i snårskogen. Gick vi därifrån så började den sjunga igen.

Vi gjorde ytterligare ett stopp precis när vi kommit fram till Vickleby och tog oss ut en kort promenad på Alvaret. Lite för tidigt för några orkidéer kunde vi konstatera.

På söndagen satte vi oss i bilen direkt efter frukost för hemfärd. Från bilen så såg vi både Havsörn och Rödglada. Strax innan lunch vi oss längst utt på Gränsö vid Västervik. En helt underbar plats fann vi vid havet. Näst intill vindstilla och med en makalös utsikt över några öar och kobbar. Mycket Ejder samt en Havsörn på håll. Fantastiskt!

Hem kom vi ca 16:30 efter underbar resa.
Vi räknade ihop runt 70 fågelarter hörda och sedda. Dessutom räv, hare, dovhjort, rådjur och en älgko. Samt inte minst, vitsippor i mängd. Det var som vita mattor överallt. Och denna skira grönska som leddes av björkarna som som hade börjat få sina musöron ...

Sedda fåglar
Alfågel, Björktrast, Bofink, Brun kärrhök, Brushane, Drillsnäppa, Ejder, Fiskmås, Gluttsnäppa, Gravand, Grågås, Gråhäger, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönbena, Grönfink, Gärdsmyg, Havstrut, Havsörn, Hämpling, Kaja, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kråka, Kungsfågel, Kärrsnäppa, Ladusvala, Ljungpipare, Nötväcka, Ormvråk, Ringduva, Rödbena, Rödglada, Rödhake, Rödstjärt, Silltrut, Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Skärfläcka, Småskrake, Snatterand, Stare, Steglits, Stenskvätta, Storskarv, Storskrake, Storspov, Strandskata, Större strandpipare, Svarthätta, Svartvit flugsnappare, Sånglärka, Sångsvan, Sädesärla, Talgoxe, Tofsvipa, Trana, Vigg, Vitkindad gås och Årta.

Hörda fåglar
Enkelbeckasin, Gulsparv, Lövsångare, Rödvingetrast, Större hackspett, Taltrast och Trädpiplärka.

Helgens fyra bilder ...


Gulsippa

Rödbena

Årta

Dovhjort

Lördag 18 april - Söndag 19 april 2015

Tjäderspel

Denna helg stod tjäderspel på schemat, en av de 60-års presenter jag fick förra hösten av hustrun och barnen.

Vi satte oss i bilen vid ett-tiden på lördag eftermiddag och körde upp till Bergslagen, eller närmare bestämt Ulvsbomuren inte långt ifrån Ramnäs. Vi kom fram ca 1½ timme senare. Här uppe utav alla platser, sågs årets första Sädesärla. Även årets första vitsippor bockades av. Knappt hade bläcket torkat förrän en Spillkråka både hördes och syntes. Det började bra ...

Efter en tidig middag så kördes vi ut till spelplatsen. Vi var sju personer totalt som skulle utnyttja fyra tält. I lottdragningen fick vi tält nummer två, som en av guiderna hade utnyttjat natten före och då sett sammanlagt fem olika tjädertuppar. Våra förväntningar växte. Vi kom kram till spelplatsen vid sex-tiden med strikta order att senast halv åtta vara inne i tältet. Där skulle vi sedan stanna till niotiden på morgonen. Medans vi kvällsfikade så såg vi en tjäderhöna flyga ut ett träd alldeles invid oss tvärs över den myrmark vi ligger ovanför.

Lydiga som vi är så drog vi ihop tältduken vid halv åtta och gick till sängs. Vi låg i sovsäckar ovanpå en luftmadrass toppad med ett liggunderlag. Spännande att bara ligga och lyssna på naturens ljud. Det blåste en del innan midnatt så det var inte helt lätt att uppfatta några fågelljud. Vi hörde dock svagt en tjädertupp som spelade på håll vid 22-tiden. Sedan somnade jag gott, hustrun hade det lite svårare kanske beroende på mina snarkningar ...

Vid fyra-tiden så väcktes vi mobilklockans alarm. Kallt hade det blivit så man fick kränga på mig sig det mesta man hade i klädväg. Vi satt självklart kvar i tältet och spanade ut genom de små gluggarna man kunde öppna. Vi hörde igen svagt en tjädertupp spela på håll. Vi såg också under morgontimmarna två hönor flyga över myren till ett hygge på andra sidan där vi kunde skymta några tjädertuppar. Bättre än så här blev det inte. Vi skymtade en tupp ytterliagre en gång med något spel hörde vi egentligen aldrig av. Däremot hördes ett orrspel på håll ganska tydligt ...

Vid halv tio kom guiderna för att hämta oss. Vi kunde då summera att hustrun och jag hade sett minst av deltaharna, tyvärr. Innan avslutande brunch gjorde vi en acvstickare för att se se tretåig hackspett (inget), vi kolla en tjärn efter smålom (inget) och vi kollade en boholk för slaguggla (inget). Inte vår helg helt enkelt!

PÅ hemvägen kollade vi ett ställe vi fått tips om efter lappuggla. Självklart inegn på plats men vi såg och hörde Järnsparv vilket var ett par år sedan sist så vi avslutade bra trots allt.

Intressant helg även om våra färväntningar kom lite på skam!

Sedda fåglar
Gräsand, Järnsparv, Korp, Kungsfågel, Ormvråk, Spillkråka, Sångsvan, Sädesärla, Taltrast, Tjäder och Trana.

Hörda fåglar
Bofink, Grönsiska, Orre och Tofsmes.

Helgens fyra bilder ...


Vitsippa

Vargspillning

Tjädergömsle

Järnsparv

Söndag 5 april - Söndag 12 april 2015

Fjällnäs, Härjedalen

Detta inslag rör den vecka vi tillbringade på Fjällnäs Högfjällshotell i nordvästra Härjedalen.

Vi bilade upp på påsksöndagen, en ca 7 timmars tripp. Vi roade oss med att notera vilka fågelarter vi kunde se under resan. Det blev hela 16 stycken. Det hela toppades av den Strömstare som vi såg då vi tog ett oplanerat stopp på en plats vid Ljungan där en bäck/fors anslöt. Jag hörde ett läte jag inte kände igen. Vi tog oss nedför en brant till älvstranden och hustrun kunde ganska raskt peka ut Strömstaren. Har nog inte sett den på ca 20 år så det var en jätterolig observation.

Under veckan i Fjällnäs var det relativt tyst i naturen. Två nya arter sågs. Dels en Hökuggla ca 300 meter ifrån huvudbyggnaden i Fjällnäs. Vi blev tipsade av ett par vi lärde känna under veckan. Vi tog oss raskt till platsen och den skarpögda hustrun kunde snabbt hitta Hökugglan poserade högst upp i en torraka. Jag kunde ta mig hyfsat nära ugglan för några bra foton innan den tyckte att jag kommit väl nära. När den då flög iväg tappade vi bort vart den tog vägen. En kanonobs dock!

Under våra skidturer så såg vi Dalripor vid ett antal tillfällen. Dels vintervita exemplar, dels några som börjat få vår/sommardräkt. En ny art att lägga till listan. Sista dagen vi åkte på tur fick vi se en Tretåig hackspett. Den for runt som ett "skållat troll" mellan fjällbjörkarna. Vi hörde även lätet, ett läte likt den större hackspetten men något vekare och ljusare. Vi såg även även Talltita vid två tillfällen samt ett antal flygande Kråkor under våra turer.

Hemresedagen så vaknade vi till 2 dm nysnö och hård blåst, än så dröjer det till vårens ankomst häruppe.
På väg hem så såg vi en flygande Havsörn i Söderhamns trakten, en flygande Sparvhök, åtminstone en Ormvråk samt förmodligen en Brun kärrhök.

Som vanligt en fantastisk vecka, dock blåsigare och med mer moln än vanligt.

FJÄLLNÄS Est. 1882

Sedda fåglar
Björktrast, Dalripa, Fiskmås, Gräsand, Havsörn, Hökuggla, Kaja, Kanadagås, Knipa, Korp, Kråka, Ormvråk, Ringduva, Skata, Stare, Storskrake, Strömstare, Sångsvan, Talltita, Toftsvipa, Trana och Tretåig hackspett.

Veckans fyra bilder ...


Strömstare

Hökuggla

Helagsfjällen

Snöyra

Lördag 28 mars 2015

Vårens första blåsippa!

Den här dagen åkte vi till ett nytt ställe, förmodligen ett av de närmaste, nämligen till Norra Järvafältet. Vi parkerade vid Säby gård och följde skyltningen mot Fågeltornet. Ett helt annat liv på fåglarna idag. Bofinken sjöng överallt. Rödhakarna tävlade mot varandra. Flockar med siskor drog omkring högljutt i trädkronorna och mesarna sjöng för fulla halsar.

Vägen bort till fågeltornet följde i princip längs Säbysjön, dock hade vi hela tiden trädridåer mellan oss och vattnet. Typiska platser för stjärtmes och mindre hackspett. Vid ett ställe så fick även hustrun syn på en stjärtmes, tyvärr hängde jag inte riktigt med i svängarna. Vi passerade också en fågelmatning som Järfälla OK hade satt upp. Många mesar, några bofinkar samt ett par steglitser åt lunch där.

På väg ut mot fågeltornet (när vi vikt av från promenad- och ridstigen) såg vi fullt med blåsippsknoppar på marken. Vi såg någon enstaka som slagit ut. Känns verkligen som våren är på god väg nu.

Fågeltornet var en stabil och som det kändes relativt nybyggd konstruktion. I direkt jätte-mycket liv i sjön. Såg dock årets första bläsänder där. Vi såg också en hök passera som efter en fotostudier hemma bestämdes till en duvhök. Vi hörde också sävsparven sjunga från vassen.

Vi fortsatte sedan till "30 meters kärret" där det också gick utmärkt att parkera (noteras för framtiden). En hel del folk på plats, dock såg vi ingenting speciellt där. En lärka som drillade i skyn, lite gäss i vattnet. Vi drog oss ganska snabbt tillbaka mot Säby Gård.

Vi lär nog komma tillbaka. Nära att köra hit, vi vet också nu hur man pakerar för att komma nära fågelmarkerna. En skön dag. Dock inte den klarblåa himlen som meteorologherna pratat om. Solen kämpade men rådde inte riktigt igenom molnen så länge som vi var ute.

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsand, Bofink, Brunand, Duvhök, Grågås, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kricka, Kråka, Ormvråk, Ringduva, Skata, Skrattmås, Sothöna, Steglits, Större hackspett, Sånglärka, Talgoxe, Tofsvipa, Trana och Trädkrypare.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Kungsfågel, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake och Sävsparv.

Dagens fyra bilder ...


Blåsippa

Ringduva

Skrattmås

Steglits

Söndag 22 mars 2015

Ny bekantskap - Varfågeln

En kall, blåsig, vintrig dag i Alhagen. Vårens andra besök, om möjligt ännu kyligare än förra gången. Det kom snö natten mellan torsdag och fredag då vädret slog om från soligt och 10+ till strax under nollan. Här nere i Nynäshamn måste det ha kommit mellan 5-10 cm nysnö som faktiskt låg kvar. Biltermometern visade +1 när vi åkte söderut. Och kallt var det i vinden.

Bland det första vi såg var en Havsörn som svävade över våra huvuden i den byiga vinden. Vi hann sedan inte gå många meter innan vi fick syn på en Varfågel. Tyvärr flyttade den sig tämligen snabbt till en (ur fotografiskt perspektiv) sämre plats längre bort. Vi såg den dock bra i handkikaren. Den dök upp en gång till i slutet på rundan, hann tyvärr inte ta någon bild innan den försvann på nytt. Kul obs, blir noterad som en ny art även om jag tror jag sett en tidigare i unga år då familjen bodde i Gröndal.

Vi letade även efter Stjärtmesar som skall finnas här men inte ett spår. Däremot fanns det grågäss och sångsvanar i mängd. Sedan förra gången så hade även tofsviporna kommit. Bland änderna så fanns givetvis mängder av gräsänder, dessutom tre stycken krickor (en hane och två honor) och så tre till fyra par knipor.

Kul ställe att åka till, men ack så kallt idag. Vi får komma tillbaka senare i vår.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Grågås, Gräsand, Gulsparv, Havsörn, Kanadagås, Knipa, Kricka, Nötväcka, Pilfink, Stare, Större hackspett, Sångsvan, Talgoxe, Tofsvipa och Varfågel.
Dessutom så hördes: Grönsiska.

Dagens fyra bilder ...


Havsörn

Varfågel

Sångsvan

Krickor

Söndag 15 mars 2015

I konkurrens med "Två sjöar runt"

Innan det var dags för födelsedagskalas för ett av barnbarnen hann jag med en runda runt Råstasjön i strålande sol. Men jag var inte ensam. Löploppet "Två sjöar runt" gick av stapeln och en mängd löpare hade antagit utmaningen. Dessutom var det gott om "vanliga" flanörer i det sköna vädret så det var näst intill "trångt" på gångvägen.

Hade jag varit lite snabbare med kameran så hade en av dagens fyra bilder visat en stenknäck. Den satt högst upp i en björk, tydligt exponerad i parken mellan Lötsjön och Råstasjön. Jag såg den jättebra i kikaren. De korta sekunder jag släppte den med blicken för att göra i ordning kameran räckte för att den sedan skulla var försvunnen när jag var fotoberedd.

I Råstasjön var isen i stort sett borta, det fanns några tunna flak i den östra ändan. Såg skrattmåsar för första gången i sjön sedan jag började promenaderna i oktober förra året. En ensam brunand sågs, minst fem par storskrakar förutom de vanliga arterna.

19 arter sedda och fyra därtill hörda blev det under den 1½ timme jag var ute.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Brunand, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Rörhöna, Skata, Skrattmås, Sothöna, Stenknäck, Storskrake, Talgoxe och Vigg.
Dessutom så hördes: Grönsiska, Rödhake, Steglits och Större hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Skrattmåsar

Vigg

Rörhöna

Björktrast

Lördag 14 mars 2015

Vårens första tussilago!

Vackert väder igen. Den här helgen styrde vi kosan till Angarnsjöängen. Klarblå himmel, inte lika varmt som förra helgen. Biltermometern sa 5 grader. Det blåste en del igen så varmt var det inte. Vi gick runt hela sjön medsols som vi brukar. Mycket fågelröster hördes. Framförallt mesar och siskor, men även steglitser, grönfinkar och nötväckor. Från Midsommarberget kunde vi se årets första snatteränder. Runt om sjön över åkrarna hördes sånglärkor. Gässen var rikligt representerade, inte lika många som förra helgen, men likväl fyra arter. Bland rovfåglar så såg vi båder havsörn och ormvråk.

Men det bästa var nästan att årets första tussilago hade orkat tränga igenom fjolårslöven. I en soldränkt backe vid Kloserbacken såg vi ett antal härliga gula tussilago. Nu kan man börja tro på våren. Vi hittade äöven en död liten näbbmus som nästan låg på stigen. Välbehållen, så den hade nog inte tagits av någon fågel utan självdött. Vi såg även en levande liten mus i Skesta hage. Den skuttade dock blixtsnabbt i skydd så vilken sort det var har vi ingen aning om.

Ännu en skön utflyktsdag. I fyra timmar var vi ute, tre kafferaster i solen. Det ni!

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsgås, Grågås, Gräsand, Grönsiska, Gulsparv, Havsörn, Kaja, Kanadagås, Knipa, Kråka, Ormvråk, Skata, Skogsduva, Snatterand, Sothöna, Steglits, Sånglärka, Sångsvan, Sädgås, Talgoxe, Tofsvipa och Vigg.
Dessutom så hördes: Grönfink och Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Tussilago

Kanadagäss

Sångsvan

Näbbmus (död)

Söndag 8 mars 2015

Yes, massor av gäss ...

Hjälstaviken igen. Meteorologerna hade lovat soligt och upp till 14 grader. Det hade de rätt i. Dessutom hade de sagt kraftig vind, och nog blåste det!!! Stundtals kändes det som stormvindar, dessutom var det väldigt svårt att höra några fågelsröster i vindbruset. Nåväl ...

Vi startade vid Parnassen, efter ett snabbstopp vid Svannäsbron för att spana efter Kungsfiskaren (nix, inte en skymt). Ganska dött i Parnassen, mest mesar och en vemodigt klagande Gröngöling. Vi gick vidare över spångarna till gömslet. Inte mycket fåglar sågs här heller. Istället fortsatte vi promenaden runt sjön motsols. Ganska blött var det och blåsigt som sagt. Årets första trana såg vi flygande över våra huvuden, helt ensam var den vad vi kunde se. Vi gick ganska raskt fram till Väster-Til där vi tvärade över på spångarna. Det blåste så pass hårt att jag ett par gånger höll på att tappa balanden och ramla av spången.

Vi tog den första kaffepausen vid kullarna med enbuskarna. En plats i lä prioriterades. Den enda fågellåten som hördes genom vindbruset var från gässen. Det måste vara ett par tusen gäss (minst) runt viken.

Vi tvärade sedan över ängarna till Hårbyparkeringen. Det var mycket blött så vi fick på vissa ställen riktigt hoppa på tuvorna för att komma framåt. På väg bort mot fågeltornet så hittade vi en plats i lä tillsammans med andra skådare bakom en staplad hög av vita platsinpackade höbalar. Där kunde vi studera gässen utan att tubkikaren vibrerade alltför mycket i vinden. Fem arter gäss kunde vi se: Bläsgås, Grågås, Sädgås, Kanadagås och Vitkindad gås. Spanade förgäves efter någon Spetsbergsgås. Lärkan drillade över våra huvuden, tofsvipor sågs fara fram och tillbaka och det var riktigt vårlikt.

Vi tog sedan ett snabbesök vid fågeltornet innan vi styrde kosan åter mot bilen. Vi hann med en fikapaus till (i lä). Det hade nu mulnat på men det var fortfarande mycket varmt i luften. Inget speciellt såg vi på vägen tillbaka. Möjligen några Steglitser som kom flygande förbi (lite osäker på lätet).

Efter nästan 5 timmar runt sjön var det skönt att sätta sig i bilen för hemfärden. En skön dag, men en smula för blåsigt.

Sedda fåglar
Blåmes, Bläsgås, Grågås, Gräsand, Gulsparv, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Sånglärka, Sångsvan, Sädgås, Talgoxe, Tofsvipa, Trana och Vitkindad gås.
Dessutom så hördes: Gröngöling och Grönfink.

Dagens fyra bilder ...


Grågäss

Sädgås

Kanadagäss

Sångsvanar

Söndag 22 februari 2015

På jakt efter Kungsfiskaren

Det första besöket vid Hjälstaviken för året. Vi parkerade på den första p-platsen från Stockholmshållet och givetvis gick vi bort till Sannäs för att titta efter Kungsfiskaren som så många sett före oss. Det stod ett par personer och spanade när vi kom fram. Efter en kort stund såg vi något blåskimrande som snabbt flög över vattnet. Efter ytterliggare några minuter så swischade den tvärs över vägen och försvann bortåt Ekolsundsviken. Det var den enda skymt vi fick av den. Så någon närstudie blev det tyvärr inte, än mindre några fotografier.

Vi fortsatte sedan bort mot Parnassen, gick över den långa spången, tog oss sedan till gömslet, till matningen och åter till bilen. Vi kunde se en Havsörn segla över våra huvuden, men i övrigt sågs och hördes mest mesar och några enstaka siskor. Möjligen så såg vi Stjärtmesar på ett ställe. Men det var så hastigt att det ej noterats.

Via bil tog oss sedan till Hårbyparkeringen där vi tog en kortare promenad mot fågeltornet. Såg en flock Grågäss, mängder av Kajor och några starar, men i övrigt ganska tomt. Snöfallet under natten kan ha lagt sardon på fågelnärvaron.

Sista obsen gjordes från bilen på väg ut från Hårbyparkeringen då en Fasan promenerade över vägen framför oss.

En skön dag med mycket sol innan det började mulna på vid 13-tiden då vi tog oss hemåt.

Sedda fåglar
Blåmes, Fasan, Grågås, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Havsörn, Kråka, Kungsfiskare, Nötväcka, Skata, Stare, Talgoxe och Trädkrypare.
Dessutom hörde vi Ormvråkens jamande.

Dagens fyra bilder ...


Talgoxe

Trädkrypare

Kaja

Fasan

Lördag 21 februari 2015

Råstasjön utan förväntningar

Först IKEA på förmiddagen sedan en promenad runt Råstasjön. Vi gick utan förväntningar. Mest skönt att komma ut, men samtidigt lite nyfikna på om något nytt skulle ses. Dagem var mulen med en sol som kämpade för att lysa igenom, några plusgrader. Senaste dagarnas relativt varma väder hade smält bort isen på gångvägarna så ur det perspektivet gick promenaden lätt.

Ur ett fågelperspektiv var det bara kända ansikten vi såg. Lite annorlunda var det genom att hägrarna inte längre stod vid den öppna vaken i väster ut fanns i stället utspridda i vasskanten runt sjön. Mycket siskor, både grönsiskor och gråsiskor i träden runt sjön. Tyvärr krånglade kameran för mig, så fotograferingen blev det lite si och så med ...

Sedda fåglar
Blåmes, Bofink, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vigg.
Dessutom hörde vi Nötväcka och Större hackspett.

Dagens fyra bilder ...


Vigg

Koltrast hona

Grönfink och Talgoxe

Gråsiska

Söndag 15 februari 2015

Sandemar

Så här tidigt på året har vi aldrig varit på Sandemar förr. Solen sken från en nästan klarblå himmel, en frisk vind blåste och stundtals var det blankis på stigen (gick med broddar för att vara på säkra sidan).

Ute på åkern gick en större flock av sångsvanar, både yngre och äldre. En ensam Grågås hade gjort dem sällskap. Vinden pinade så vi fortsatte ganska snabbt vidare mot fågeltornet. Där pinade vinden ännu mer så det var i stort sett omöjligt att se något därifrån. Ögonen tårades och tuben bara skakade i vinden. Det vi såg var två fiskare som i gummibyxor stod nästan upp till midjan i vattnet och kastade.

Vi fortsatte i stället mot Höggarn med början i Svärdsnäsviken. Där såg vi tre Salskrake par, mängder av Storskrake och relativt många Knipor. På håll kunde vi se två Havsörnar som seglade i vindarna. Dock inga Alfåglar vilket jag hoppats lite på. Vi fortsatte sedan runt hela Höggarns halvön. Vi hörde Tofsmes på ett ställe, dock utan att få syn på dem. Ganska tyst i skogen faktiskt. Eftersom det blåste ganska mycket fick det räcka med Höggarnsrundan, så vi återvände i sakta mak till bilen.

En jätteskön dag i solen, dock lite blåsigt, och inga direktafågelsensationer.

Sedda fåglar
Blåmes, Grågås, Gräsand, Havsörn, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Salskrake, Storskrake, Sångsvan och Talgoxe.
Dessutom hörde vi Korp och Tofsmes.

Dagens fyra bilder ...


Sångsvan

Salskrake och Knipa

Storskrake

Knipa

Lördag 14 februari 2015

Var fanns Strömstaren?

På besök hos goda vänner i Hammarby Sjöstad idag. Blev en runda i skogen bortom Hammarbybacken. Hade faktiskt sett en bild på en Strömstare i bäcken vid Lilla Nacka. Dock upptäckte jag igår att bilden var från 2013 och inte från i år. Optimist som är så hade jag svag förhoppning om att få se den ändå

Men ack nej. För lite vatten i backen och således kemiskt rent på Strömstarar. Förvånandsvärt lite fågelröster hördes. Ingen vår i skogen här inte.

En skön skogspromenad, lite sol i luften, men för få fjäderfän i farten!

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Gräsand, Knölsvan, Kråka, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vigg.
Dessutom hörde vi Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Gräsänder och Sothöna

Knölsvan

Sothöna

Vigg

Söndag 8 februari 2015

Salskraken

Hade sett på Dagens Fågel att en Salskrake fanns att beskåda nere i Alhagen strax norr om Nynäshamn. Ett ställe vi aldrig hade besökt. Efter en viss tvekan från en förkyld hustru så åkte vi bägge dit ner. Strålande sol men ganska blåsigt så det "bet" ordentligt i kinderna under promenaden.

Det var bra skyltat så vi hade inga problem att hitta fram. Så efter ca 45 minuters körning tumlade vi ur bilen. Nästan direkt vid parkeringen fanns en fågelmatning med en livlig trafik av framförallt mesar. Vi stötte här på ett annat par som kunde tala om för oss hur vi skulle gå för att hitta Salskraken.

Vi fick en jättehärlig promenad, bra anordat med stigar längs vattenstråken så vi kommer definitivt att komma tillbaka senare i vår. Och visst fick vi se Salskraken, dessutom ett större antal Sångsvanar, många gräsänder men endast en Kricka (en hona). En Gärdsmyg korsade vår väg, for fram som ett skållat troll som vanligt, så det blev ingen bild. Vi hörde också en Gröngöling ropa.

Både på ner- och uppvägen såg vi Ormvråkar. Möjligen även en Fjällvråk då en fågel alldeles tydligt hade en vit övergump, dock är det svårt att artbestämma från bakom ratten.

Summa summarum, en härlig utflykt med mersmak!

Sedda fåglar
Blåmes, Entita, Gräsand, Gulsparv, Gärdsmyg, Knölsvan, Ormvråk, Pilfink, Salskrake, Sångsvan och Talgoxe.
Dessutom hörde vi Gröngöling och Nötväcka.

Dagens fyra bilder ...


Salskrake

Gräsand och Kricka

Sångsvan

Entita

Fredag 6 februari 2015

Solen finns!

Första dagen på länge som solen sken. Tog en stärkande promenad på penicillin-svaga ben runt Lötsjön och sedan Råstasjön. Hade hoppats att Bändelkorsnäbbarna funnits kvar, men tji. Gott om fågel ända. Flera stora flockar av Grönsiskor och Gråsiskor. I Lötsjön fanns som vanligt damerna Storskrake och Skedand. Dessutom en Grågås som jag kunde fotografera på nära håll.

I Råstasjön kunde jag ta några bilder på en Rörhöna som ogenerat letade mat på den isbelagda marken straxen intill vaken i den västra änden av sjön. Gick sedan till matplatsen i skogsdungen. Fullt av liv, mest koltrastar och mesar, men även en bofinkshane som verkade ganska frusen. Längre bort vid rören fanns en Vattenrall att beskåda matad med leverpastej av en fotograf som sökte riktiga närbilder. Såg också en Gärdsmyg men som vanligt for den omkring som en studsboll mellan snåren. Oerhört svårt att få korn på den i sökaren.

Promenerade sedan hemåt, hyfsat belåten med 27 olika arter sedda.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bofink, Grågås, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Grönfink, Grönsiska, Gulsparv, Gärdsmyg, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Rörhöna, Skata, Skedand, Sothöna, Storskrake, Större hackspett, Talgoxe och Vattenrall.

Dagens fyra bilder ...


Grågås

Större hackspett

Gräsand

Rödhake

Lördag 31 januari 2015

Lötsjön och Råstasjön, var finns det lärkträd?

Mulen dag med blötsnö som singlade ner, strax över nollan på termometern. Vi gick ut med ambitionen att se de bändelkorsnäbbar som rapporterats vid Vackra Vägen, någonstans vid ett lärkträd.

Att hitta detta lärkträd visade sig inte helt lätt. Vi gick ner i dalen och hittade inget. Vi fortsatte istället då mot Råstasjön för att kolla vad det fanns fär fåglar där. Varken vid vaken i NV eller vi matningsstället i NV sågs något speciellt. Däremot fick vi igen syn på Vattenrallen vid "rören". Den fanns på samma ställe som sist, dvs lite längre till vänster. Den kom på meterns avstånd från oss så det blev några nya bilder.

Vi gick sedan tillbaka och rundade Lötsjön i vår jakt på lärkträd. Vid vaken i den V ändan fanns son vanligt (förutom en mängd gräsänder och Kanadagäss) en ensam Storskrake hona och en ensam Skedands hona. När vi nästan kommit tillbaka till vår utgångspunkt där Vackra Vägen kommer ner i parken mötte vi en herre som satte oss på rätt spår till lärkträden. De stod strax innan Vackra vägen går över i gångvägarna ner till parken. Vi hade turen och kunde se bändelkorsnäbbar, både en hane och två honor.

Ganska trötta men belåtna vände vi åter hemåt efter ca 2 timmars promenad.

Sedda fåglar
Björktrast, Blåmes, Bändelkorsnäbb, Gråhäger, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Skata, Skedand, Sothöna, Storskrake, Talgoxe och Vattenrall.

Dagens fyra bilder ...


Bändelkorsnäbb, hane

Vattenrall

Blåmes

Storskrake, hona