Naturdagbok 2017

BLÅ TEXT = LIVSKRYSS SVERIGE | GRÖN TEXT = ÅRSKRYSS SVERIGE

Söndag 26 februari 2017

Längs Bällstaån

En mulen dag där vi gick ut med avsikt att fotografera Gråsiska samt Duvhök. Och det gjorde vi, dessutom såg och fotade vi lite överraskande Stjärtmesar. Vi gick längs Bällstaån, under Huvudstaledens bro och sedan fram till skogsbacken nedanför Jungfrudansen. Där såg vi senast ett par Duvhökar.

Nåväl, redan nedanför de nya HSB husen eller strax bortom stötte vi på flocken med Stjärtmesar. De är otroligt snabba. Många av bilderna är kemiskt fria från Stjärtmesar då de redan flyttat på sig när jag trycker på avtryckaren. De blev några trots allt. Detta är tredje gången i år jag sett Stjärtmesar och det redan i februari. Gråsiskor såg vi på två ställen. Både vid Stjärtmesarna och sedan precis vid stranden när vi skulle gå upp mot Jungfrudansen. På det.senare stället var flocken så stor som minst 30 individer.

Vi har också hunnit med att bli grundlurade av en Nötskrika. Jag var helt övertygad att vi hörde en Duvhök och jag fotade något "stort" som satt högt upp i en al och lät. Min förvåning var stor när jag sekunderna senare såg att fotograferat en Nötskrika. Vår förklaring då var att Duvhöken måste suttit bakom någonstans. Sedan såg vi Nötskrikan igen när vi letade efter Duvhöken nedanför Jungfrudansen. Vi såg också när den lät som "en Duvhök" som vi trodde. Det blir till att lyssna på fågelband igen ...

Vi fick sedan syn på en riktig Duvhök som vi kunde fota.

En lärorik runda!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Duvhök, Gråsiska, Gräsand, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Sidensvans, Skata, Stenknäck, Stjärtmes, Talgoxe och Tamduva.

Hörda fåglar
Korp

Dagens fyra bilder ...


Stjärtmes

Gråsiska

En drake i skogen ...

Duvhök

Söndag 12 februari 2017

Rosersbergs slott

En promenad i strålande solsken runt i slottsparken på Rosersbergs slott.

En hel del fåglar sågs, inte så många arter, men ett stort antal Domherrar och ett stort antal Stenknäckar. Några cm snö på backen gav en läcker inramning.

Ett andningshål!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Domherre, Grönfink, Koltrast, Nötväcka, Steglits, Stenknäck, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Domherre

Stenknäck

Utsikt över Mälaren

Mälaris

Tisdag 7 februari 2017

Löt- och Råstasjöarna runt, dvs som vanligt!

Promenerade själv från Landmärket via Vattentornet ner till Lötsjön. Rundade sjön motsols, gick sedan via Golfängarna fram till Råstasjön. Rundade även den sjön motsols innan jag via Golfängarna, Vackra vägen, återvände hem.

Stod en bra stund vid matningen vid Råstasjön. Fick till slut syn på Bofinken. Rödhake vid Vattenrallens rör. Fåglar som man tidigare betraktat uteslutande som flyttfåglar, men fler och fler försöker övervintra.

Inget speciellt.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bofink, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vattenrall.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Bofink

Koltrast

Nötväcka

Vattenrall

Lördag 14 januari 2017

Säbysjön runt

Det var knappt att jag kom runt ...

Vi startade ganska optimistiskt och och sa att vi går väl runt Säbysjön. Sagt och gjort. Vi kom att gå upp till Översjön också innan vi vände åter, och mina krafter försvann helt på hemvägen. Jag gick på hörntänderna!

Fågellivet var ganska torftigt till vi var framme igen vid Säbugård och matningen vid kolonistugan. Några andra skådare frågade oss om vi också kommit för Järnsparven. Vi visste inte ens om att en Järnsparv fanns här, men vi fick se den. En hel del Gråsiskor, en och annan Gulsparv och så en Järnsparv.

Vädret var fantastiskt. Klarblå himmel, lite vind, en underbar dag ... Men ganska taskig kondis!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Gråsiska, Grönfink, Gulsparv, Järnsparv, Koltrast, Korp, Kungsfågel, Nötskrika, Nötväcka, Sidensvans (från bilen), Skata, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Björktrast

Järnsparv

Större hackspett

Långhåriga kor

Fredag 13 januari 2017

Strömmens matflotte

En dag då vi egentligen skulle handla kuddar på Svenskt Tenn. Men man kan ju alltid gå förbi Strömmen ...

Mycket fåglar var det, men knppast några ovanliga. Som vanligt mängder av Gräsänder, Vigg, Sothönor och Knölsvanar. Skrattmåsarna fanns som alltid och olika årgångar av Fiskmåsar.

Blandad påse med smågodis med andra ord!

Sedda fåglar på rundan
Fiskmås, Gråsparv, Gråtrut, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Skrattmås, Sothöna och Vigg.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Fiskmås

Skrattmås

Gråsparv

Knipa

Söndag 8 januari 2017

Runt Bromma flygplats

Det blev en 2½ timmas runda idag. Vi gick min "Bromma flygplats" slinga, dvs längs Bällstaån till bron mot Ulvsunda. Vidare via kvarnen, golfen/halkbanan förbi Bromma flygplats fram till Ulvsundavägen. Vi gjorde sedan en avstickare mot "Brommakullarna" innan vi fortsatte Bällstavägen hem.

Många skådare fanns vid Bromma flygplats på spaning efter Hökugglan. Ingen hade sett den (såg sedan på Artportalen att den setts på morgonen mot kolonistugeområdet). Inga Vinterhämplingar såg vi heller. Däremot såg vi en hel del Sidensvansar. Först vid vändplanen vid Lillängsvägen (bredvid Bromma flygplats). Sedan också vid Brommakullarna. Många Björktrastar fanns det också.

Kallt ute, minus 7, mulet (klart i morse), knappt någon vind och en hel del snö på marken. Dvs vinter!

En lång, kall och skön runda.

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Grönfink, Koltrast, Kråka, Pilfink, Skata, Sidensvans, Talgoxe och Tamduva.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Grönfink

Koltrast

Sidensvans

Björktrast

Fredag 6 januari 2017

Råstasjön runt

Vilken vinterdag. Klarblå himmel, men kallt. Vi kom hem röda rosor på kinderna både hustrun och jag.

Det blev en kortare promenad denna gång. Det räckte med en sjö och det blev Råstasjön. Inga direkta sensationer, några Domherrar längs Vackra vägen på väg ner och en flock Gråsiskor vid Vattenrall-stället var det mest trevliga.

Vid matningen stötte vi ihop med en större grupp fågelvandrare med guide. I övrigt en hel del stora objektiv ute ...

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Domherre, Fiskmås, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Kråka, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Sothöna, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Sidensvans.

Dagens fyra bilder ...


Domherre

Gråsiska

Skata

Nötskrika

Söndag 1 januari 2017

Årets första dag - Lötsjön & Råstasjön runt

Promenad med hustru denna årets första dag. Det var spännande att se hur många arter denna skulle ge jämfört med 2016. I slutändan visade det sig att det var dött lopp, dvs 25 fågelarter igen.

Härlig dag. Nästan klarblått. Temepraturen sjönk medan vi gick, Vi började med nästan plus 8 och slutade runt 4 grader. Nu ska kylan komma sägs det. Igår på nyårsafton hade vi plus 10,3 grader!

Vi gick upp Esplanaden förbi Vattentornet och ned till Lötsjön. Fanns ett par Storskrakar i sjön, några Vigg och sedan en större mängd Gräsänder. Som vanligt också Kanadagäss, två Grågäss och ett antal bastarder. Även några Knölsvanar ska inte glömmas bort. Ljuvligt att gå i solen längs norrsidan. Solen står inte så högt så det blir mycket promenad i skugga när vi fortsatte över golfängarna bort mot Råstasjön.

Det fanns f.ö. is både på Lötsjön och Råstasjön, något förvånande med tanke på vilka höga temperaturer vi haft.
I Råstasjön fanns som vanligt ett större antal Gråhägrar i vassruggarna runt sjön. Massor av Gräsänder, ganska många Knölsvanar, några Vigg och några enstaka Sothönor och en ensam Rörhöna.

Vi stod också en stund vid fågelmatningen i väster. En ensam Rödhake och en ensam Gråsiska bland en större mängd Blåmesar, Talgoxar och Koltrastar. Ett par Nötväckor hann vi också se samt en Ekorre som passade på att ta för sig av fågelmaten.

Vattenrallen fanns också plats på det vanliga stället. Längre fram vid bron så hörde vi Domherrar men lyckades aldrig få syn på dem.

Rundans höjdpunkt kom på sydsidan då vi först upptäckte 4-5 Steglitser, sedan en mindre flock Stjärtmesar (6 st tror vi). Först var de upp i träden, sedan kom de ner till sjökanten för att dricka. Minst sagt rörliga. Lite svårt att hinna med i fotograferingen.

Mycket trevlig dag!

Sedda fåglar från fönstret
Fiskmås, Kråka och Skata

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Grågås, Gråhäger, Gråsiska, Gråtrut, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Sothöna, Storskrake, Steglits, Stjärtmes, Större hackspett, Talgoxe, Tamduva, Vattenrall och Vigg.

Hörda fåglar
Domherre.

Sedda däggdjur
Ekorre.

Dagens fyra bilder ...


Gråhäger

Vattenrall

Större hackspett

Stjärtmes