Naturdagbok 2017

BLÅ TEXT = LIVSKRYSS SVERIGE | GRÖN TEXT = ÅRSKRYSS SVERIGE

Måndag 19 juni 2017

Trippel i trollsländevatten - Alhagen, Judarn och Järfälla kyrka

Hade bara tänkt Judarns naturreservat och dammarna vid Järfälla kyrka idag. Ändrade mig tidigt i morse och la till Alhagen. Tur var väl det, klart det bästa stället ur individrikedoms perspektiv.

Bilfärden till Nynäshamn tog mycket längre tid än vanligt. Avstängningen av Hamngatan här i Sundbyberg underlättar ju inte precis ...

Alhagen var fantastiskt. Förvånansvärt mycket sång på fåglarna (bl. a. en Härmsångare som jag dock inte lyckades få syn på ...). Massor av flicksländor, men få egentliga trollsländor. Gick "genvägen" till utloppet fram och åter. Ny art på väg till utloppet blev Ljus lyrflickslända. Sista dammen innan bilen gav också en ny art,
Röd flickslända. Kul!

Bilade sedan tillbaka till Stockholm och lyckades efter många om och men hitta en parkering inför promenaden till Judarns naturreservat. Blev "på andra sidan" Vällingbyvägen. Gick sen nästan vilse på väg mot sjön. Hamnade nästan på den campingplats jag var parkerad vid förra besöket. Tog mig sedan raskt tillbaka till stigen runt sjön, men blev snabbt besviken. Mycket folk, tät vegetation (såg knappt sjön). Blev en promenad till Groddammen och sedan tillbaka till bilen.

Sista stoppet för dagen togs vid dammarna utanför Järfälla kyrka. Lite besviken även här. Dammarnas yta var nästan helt täckta av gröna, slemmiga "alger/växter". Inte många klara vattenspeglar. Några fåglar med ungar samt kul nog en Bred trollslända.

Sedda fåglar Alhagen
Gräsand, Gärdsmyg, Knölsvan, Skedand, Sångsvan (med 5 ungar), Sädesärla, Sävsparv

Hörda fåglar Alhagen
Härmsångare, Sävsångare

Sedda fåglar Järfälla kyrka
Björktrast, Gräsand, Kanadagås (med 4 ungar), Knipa (med 5 ungar), Rörhöna (med 2 ungar), Silltrut, Skrattmås, Svarthakedopping

Sedda trollsländor Alhagen
Fyrfläckad trollslända, Ljus lyrflickslända, Mörk lyrflickslända, Röd flickslända, Sjöflickslända, Större kustflickslända

Sedda trollsländor Judarn
Fyrfläckad trollslända, Ljus lyrflickslända, Sjöflickslända

Sedda trollsländor Järfälla kyrka
Bred trollslända, Sjöflickslända

Dagens fyra bilder ...


Röd flickslända

Ljus lyrflickslända

Mörk lyrflickslända

Bred trollslända

Söndag 18 juni 2017

Dagen efter på Sandemar

Igår var på middag hos kompisarna Björn och Ulla. Idag var vi all fyra ute på Sandemar och njöt en fantastisk sommardag. Lite för kallt för ett dopp.

Det var "florans dag" eller vad det nu heter idag. En stor grupp botanister (in spe?) gjorde att vi precis fick plats på parkeringen. Själv hade jag förhoppningar om några trollsländor. Blev inte speciellt många sådana men en hel del annat. Kul att se damerna dra fötterna efter sig med floraboken i högsta hugg!

Härligt fika ute på klipporna på Höggarn vid Sandemarsfjärden. Mycket båtfolk ute nu. Vi var tacksamma för vinden för den tog bort flygfän och en del av värmen.
Kanondag.

Sedda fåglar på rundan
Bofink, Fiskmås, Fisktärna, Gulsparv, Havstrut, Havsörn, Kanadagås, Knölsvan, Storskarv, Storskrake, Sånglärka, Sädesärla, Tofsvipa, Törnsångare

Hörda fåglar
Gök, Härmsångare, Kärrsångare, Svarthätta, Trädgårdssångare, Ängspiplärka

Sedda insekter
Citronfjäril, Kamgräsfjäril, Påfågelsöga, Pärlsgräsfjäril, Silverblåvinge, Smultronvisslare
Sjöflickslända, Större kustflickslända
Gräsgrön guldbagge, Sjuprickig nyckelpiga
Bålgeting
Gulgördlad jättevapenfluga

Sedda växter
Brudbröd, Groblad, Grässtjärnblomma, Gökblomster, Humleblomster, Midsommarblomster, Ormrot, Smörblomma, Styvmorsviol, Tjärblomster, Vanlig nattviol, Åkerviol, Älggräs, Ängsnycklar

Dagens fyra bilder ...


Gulsparv

Pärlgräsfjäril

Okänd jättevapenfluga

Nattviol

Torsdag 15 juni 2017

Västra delen av Angarnsjöängen

Björn och jag på utflykt igen. Eftersom jag fortfarande kände mig darrig efter magsjukan ville jag ha något känt utflyktsmål. Hade läst att Angarn även var en bra trollsländelokal, så det var dit vi åkte.

Få bilar på parkeringen. Vi gick i sakta mak ner till sjön och upp på Midsommarberget. Mångfald av arter var det definitivt inte, ganska få i ärlighetens namn. Vi fortsatte sedan bort till Hackstakullen i ängens västra ände. Inte mycket att se här heller så vi fortsatte bort till Skesta hage där vi lunchfikade.

Tillbaka samma väg igen. Suveränt väder men ganska så lite arter. Många gäss fanns dock. Vi fick en god illustration till ordet "gåsmarch". Dessutom kunde vi roat beskåda gässens "tvättdans".

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Brun kärrhök, Buskskvätta, Grågås, Gräsand, Kaja, Koltrast, Kråka, Ladusvala, Skrattmås, Sothöna, Stenskvätta, Större hackspett, Sävsparv, Sävsångare, Talgoxe, Tofsvipa

Sedda insekter
Kamgräsfjäril, Puktörneblåvinge, Ängsblåvinge

Sedda växter
Tjärblomster

Dagens fyra bilder ...


Större hackspett - juv

Ängsblåvinge

Mott/Mätare???

Tjärblomster

Onsdag 14 juni 2017

Råstasjön på darriga ben

Första gången ute sedan magsjukan i söndags.

Gick ned via Vackra vägen. Tog faktiskt sedan vägen runt Lötsjön, sedan Golfängarna och så Råstasjön moturs. Hem via Tornparken. Gick i väldigt sakta mak. Var ute ca 2½ timme!

Mycket sågs. Inga nya trollsländor, men en Vinbärsfuks vilket är en ny art för mig här vid Råstasjön. Dessutom såg jag en Bläsands hane i full sommardrät, också detta en ny obs för mig. Brukar se Bläsänder men det är till hösten då de är i vinterdräkt. Kunde också beskåda en Vigghona med tre ungar vilket betyder att arten häckar här. Kul!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brunand, Fisktärna, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Pilfink, Silltrut, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Sävsparv, Sävsångare, Vigg.

Hörda fåglar
Gärdsmyg, Svarthätta, Trädgårdssångare.

Sedda insekter
Vinbärsfuks
Fyrfläckad trollslända, Mörk lyrflickslända, Sjöflickslända

Sedda växter
Ullig kardborre, Vit näckros

Dagens fyra bilder ...


Bläsand

Sjöflicksländor

Vinbärsfuks

Vit näckros

Söndag 11 juni 2017

Råstasjön runt med floran i handen

Ännu en promenad runt Råstasjön. Denna gång tillsammans med hustrun och en florabok.

Vi försökte nu artbestämma en del av vad jag sett under fredagens promenad. Vilket vi till viss del lyckades med.

Dagens nyheter var att jag fick en Aurorafjäril på bild samt att vi hörde en Ärtsångare på håll. Man kan också konstatera att flugbaggarna inte är så lätta att artbestämma ...

Lång promenad blev det, nästan 3 timmar ...

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Fisktärna, Gräsand, Grönfink, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Pilfink, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Större hackspett, Svarthätta, Sävsångare, Tornseglare, Vigg

Hörda fåglar
Näktergal, Steglits, Sävsparv, Taltrast, Trädgårdssångare, Ärtsångare

Sedda insekter
Aurorafjäril
Flugbaggar, Nyckelpiga
Mörk lyrflickslända, Sjöflickslända

Sedda växter
Blåklint, Nejlikrot, Stinknäva

Dagens fyra bilder ...


Aurorafjäril

Fler flugbaggar blir det

Nejlikrot

Blåklint

Fredag 9 juni 2017

Det kryper runt Råstasjön

Blev en runda igen i sakta mak runt Råstasjön.

Vackra vägen ner, Råstasjön moturs och så hem igen. Ute i ca 2 timmar. Tar tid när man väntar ut trollsländor. I ärlighetens namn tar det väl längre tid nu då jag spanar "allt" och inte bara fåglar. Vad gäller trollsländorna har jag framförallt sett dem på norra sidan. Flicksländorna finns i mängd på några platser. På södra sidan är det mycket tunnare. Tror att det framförallt beror på solen. Den mesta delen av promenaden på sydsidan sker i skugga.

Blir mer och mer blommor. Är bara att inse att okunskapen lyser igenom. Svårt att artbestämma när man är ute ensam. Det är samma sak med insekterna. Man skulle behöva en kunnig fadder på respektive område.

Observera att en del blommor på denna runda har artbestämmts efteråt!

Skön promenad i hyfsat bra väder.

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Gräsand, Knölsvan, Skrattmås, Skäggdopping, Sothöna, Större hackspett, Sävsångare, Vigg

Hörda fåglar
Näktergal

Sedda insekter
Honungsbi
Mörk jordhumla
Flugbaggar
Mörk lyrflickslända, Sjöflickslända

Sedda växter
Brännässla, Gul näckros, Midsommarblomster, Stinknäva, Svärdslilja, Vallört

Dagens fyra bilder ...


Skäggdopping

Mörk lyrflickslända (hona)

Svärdslilja

Stinknäva

Tisdag 6 juni 2017

Nationaldagsrunda runt Råstasjön

En eftermiddagspromenad tillsammans med hustrun runt Råstasjön. Massor av folk i rörelse. Hela Golfängarna var ett nöjesfält med många åkattraktioner. Tydligen en tradition av Sundbyberg att fira nationaldagen på detta sätt. Lugnare var det runt sjön ...

Stoppen blev kanske inte lika långa som när jag själv går men några obsar hanns med.

Skön dag dock - umgicks med barnbarn innan lunch vilket alltid är energigivande (och energitagande ...).

Sedda fåglar på rundan
Kanadagås, Knölsvan, Snatterand, Vigg, Vitkindad gås

Hörda fåglar
Rödvingetrast

Sedda insekter
Aurorafjäril
Mörk jordhumla
Större rödögonflickslända, Vinterflickslända

Dagens fyra bilder ...


Knölsvan med ungar

Snatterandspar

Större rödögonflickslända

Mörk jordhumla

Fredag 2 juni 2017

Tyresta nationalpark

Mer på trollsländetemat. Denna gång från Tyresta nationalpark. Gick Barnvagnsslingan medurs.

Redan vid Bylsjöns västra ände fanns det ett större antal hanar av arten Nordisk kärrtrollslända. Stannade där en bra stund men då jag endast också såg en ensam Fyrfläckad trollslända gick jag vidare. Var nyfiken på Sävkärr som förra hösten hyste mängder av trollsländor. Blev dock lite besviken denna gång. Nästan inga trollsländor. Lämnade Barnvagnsslingan och följde kärret en stund, men det belv inte mycket bättre. Såg några Nordiska kärrtrollsländor en bit ut i kärret men inga på foto-avstånd. Började söka mig tillbaka till stigen och hamnade raskt vid en ganska öppen plats men flera omkullfallna stammar som låg i solen. Här fanns det trollsländor. Framförallt honor av Nordisk trollslända samt flera Fyrfläckade trollsländor och olika Flicksländor. Blev kvar på denna plats i minst 30 minuter.

På hemvägen nästan ute ur nationalparken stötte jag på en Kvickgräsfjäril, den första jag någonsin sett. Gjorde också en snabb avstickare till Groddammen men det blåste för mycket för att vara bra. Orkade sedan inte gå ner till fågeltornet utan åkte i stället hemåt nöjd med dagen.

Sedda fåglar på rundan
Gräsand, Hussvala, Ladusvala, Tornseglare

Hörda fåglar
Bofink, Trana, Trädkrypare

Sedda insekter
Kvickgräsfjäril
Fyrfläckad trollslända, Nordisk kärrtrollslända, Spjutflickslända, Vinterflickslända

Dagens fyra bilder ...


Nordisk kärrtrollslända

Spjutflickslända

Vinterflickslända

Kvickgräsfjäril

Torsdag 1 juni 2017

Favorit i repris, snåret vid Råstasjön

Tog en runda idag igen runt Råstasjön, trots städdag hemma. Blev så inspirerad av gårdagen att jag bara måste hit igen.

På vägen till "snåret" så hörde jag Sävsångare på två ställen. På det andra stället vid lilla bron i väster lyckades jag få syn på den sittandes högt i ett vasstrå. Första gången vid Råstasjön.

"Snåret" var minst lika givande som igår. Fortfarande massor av grässhoppor i larvstadie (oklart vilken art). Två presentspindlar, ett antal blomflugor (flera olika arter), två trollsländearter samt några humlor.

Städningen hemma gick mycket lättare när jag kom hem ...

Sedda fåglar på rundan
Gråhäger, Gräsand, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Sävsångare

Hörda fåglar
Näktergal, Svarthätta, Trädgårdssångare

Sedda insekter
Fyrfläckad trollslända, Större rödögonflickslända
Presentspindel
Gul strandblomfluga

Dagens fyra bilder ...


Sävsångare

Större rödögonflickslända

Presentspindel

Gul strandblomfluga

Onsdag 31 maj 2017

Råstasjön och ett glädjande snår

En promenad upp till och runt Råstasjön som var väldigt rolig. Hade nog mest radarn på för trollsländor, men har sett betydligt fler småkryp än så. Såg dessutom en Tofsvipa flyga förbi, vilket var första gången jag såg arten vid Råstasjön.

Gick som vanligt via Vackra vägen, följde ån mellan Lötsjön och Råstasjön över Golfängarna fram till Råstasjön och sedan moturs runt själva sjön. Tillbaka gick jag via Tornparken. Var ute senare än jag brukade, klockan var säkert minst 15 när jag gav mig av hemifrån.

Till vänster om gångvägen, strax innan bron i öster växer det kraftigt av blommande växter. Platsen ligger i eftermiddagssol och här vilade/solade många småkryp. Eftersom jag hade en mellanring med mig blev ddet många närstudier med kameran. Måste dock erkännas att det inte alltid är lätt med artbestämningen. Är novis på insektsområdet och trots många böcker samt ett innehållsrikt internet är det förvånansvärt svårt att pricka in vilken art man sett.

Sedda fåglar på rundan
Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Tofsvipa, Tornseglare.

Hörda fåglar
Näktergal, Svarthätta, Trädgårdssångare

Sedda insekter
Rovfjäril
Mörk jordhumla
Canthatis nigricans (flugbagge)
Diverse blomflugor och skimrande flugor (ej idade)
Mörk lyrflickslända

Sedda blommor
Vitplister

Dagens fyra bilder ...


Mörk lyrflickslända

Mörk jordhumla

Cantharis nigricans (flugbagge)

Vitplister

Måndag 29 maj 2017

Flemingsbergsviken + Tyresta

Fick lite blodad tand för trollsländespaning igen efter Ölandsresan. Åkte till två ställen idag också. Började igen vid Flemingsbergsvikens våtmark, men det var väldigt dött vad det gäller Trollsländor. Fick en ny Bärfis på bild, en Flugbagge samt en oidentifierad blomfluga och en oidentifierad skalbagge. Såg en trollslända på håll utan att kunna identifiera den.

Vid Tyresta gick jag först till groddammen sedan till sjön vid fågeltornet. Samma väg tillbaka. Här fanns det Trollsländor! Har sett många, inte så många olika arter men många på vingarna. Fick dock tillfälle till att studera en Guldtrollslända över vattnet. Den var oavbrutet på vingarna i säkert 10 minuter. "Slogs" då och dä med en Fyrfläckad trollslända som för det mesta satt och solade på ett vasstrå. Eftersom Guldtrollsländan stannade upp och ryttlade vid olika tillfällen fick man passa på att försöka fotografera då. Var svårt, minst sagt ...

Sedda fåglar på rundan
Kricka, Ladusvala, Sädesärla, Tornseglare

Hörda fåglar
Ingen noterad

Sedda insekter
Hårig bärfis
Cantaris Livida (Flugbagge)
Mindre guldvinge, Påfågelsöga
Fyrfläckad trollslända, Guldtrollslända, Spjutflickslända, Vinterflickslända

Dagens fyra bilder ...


Vinterflickslända

Fyrfläckad trollslända

Guldtrollslända

Hårig bärfis

Onsdag 24 maj 2017 - Söndag 28 maj 2017

Öland

Det har blivit "tradition" att åka till Öland över Kristi Himmelfärdshelgen med Björn och Ulla. Vi bor på Bo Pensionat i Vickleby. Gör naturutflykter samt spelar en runda golf på Grönhögen Golf Links. I och med att vi åkte ner redan på onsdag eftermiddag fick vi två hela dagar med naturutflykter och en dag med golf och en liten naturutflykt. Stora överraskningen var Albrunna kalkbrott. Jätte-häftig plats som vi nog kommer att återkomma till.

Massor av fåglar, många blommor och en del insekter blev årets "skörd".

Sedda fåglar
Backsvala, Björktrast, Blåmes, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Ejder, Fiskmås, Fisktärna, Gransångare, Gravand, Grå flugsnappare, Grågås, Gråhakedopping, Gråhäger, Gråsparv, Gråtrut, Gräsand, Grönfink, Gulsparv, Gulärla, Gärdsmyg, Halsbandsflugsnappare, Havstrut, Hussvala, Hämpling, Härmsångare, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Korp, Kricka, Kråka, Kustsnäppa, Kärrsnäppa, Ladusvala, Ljungpipare, Lövsångare, Mindre flugsnappare, Mindre sångsvan, Mosnäppa, Myrsnäppa, Myrspov, Näktergal, Nötväcka, Pilfink, Ringduva, Roskarl, Rödbena, Rödhake, Rödspov, Rödstjärt, Silvertärna, Skata, Skrattmås, Skräntärna, Skäggdopping, Skärfläcka, Smalnäbbad simsnäppa, Småsnäppa, Snatterand, Sothöna, Stare, Stenskvätta, Storskarv, Storspov, Strandskata, Större hackspett, Större strandpipare, Sånglärka, Sädesärla, Sävsparv, Talgoxe, Tofsvipa, Tornfalk, Tornseglare, Trana, Trädpiplärka, Törnskata, Törnsångare, Vigg, Årta, Ärtsångare

Hörda fåglar
Grönsångare, Gök, Rödvingetrast, Steglits, Svarthätta, Taltrast, Trädgårdssångare

Sedda insekter
Amiral, Citronfjäril, Smultronvisslare
Strimlus
Grön sandjägare
Bålgeting, Vanlig geting
Fyrfläckad trollslända, Sjöflickslända, Större kustflickslända, Vinterflickslända

Sedda blommor
Adam och Eva, Bergskrabba, Getväppling, Gullviva, Humleblomster, Johannesnycklar, Kattfot, Krutbrännare, Kärrspira, Liljekonvalj, Midsommarblomster, Sankt Pers nycklar, Tätört, Vattenklöver.

Resans fyra bilder ...


Skärfläcka

Mindre flugsnappare

Smultronvisslare

Krutbrännare

Måndag 22 maj 2017

2 x Huddinge

Denna dagen började vårens spaning efter trollsländor. Jag åkte till två lokaler i Huddinge. Dels Flemingsbergsvikens våtmark samt Balingsta-Bottnen. Inga trollsländor sågs, det är väl lika bra att erkänna på en gång. Inga spännande fågelarter heller. Men några bra bilder blev det. Och som alltid, skönt bara att var ute!

Sedda fåglar Flemingsbergsviken
Fisktärna, Gräsand, Kanadagås, Tofsvipa.

Sedda fåglar Balingsta-Bottnen
Björktrast, Enkelbeckasin, Gräsand, Gröngöling, Kanadagås,Koltrast, Kricka, Ladusvala, Ringduva, Skogsduva, Skrattmås, Snatterand, Stare, Sångsvan, Sävsångare, Talgoxe, Tofsvipa, Tornseglare, Trana, Trädgårdssångare, Ängspiplärka

Sedda insekter Balingsta-Bottnen
Aurorafjäril, Rapsfjäril
Vanlig geting

Dagens fyra bilder ...


Tofsvipa

Ängspiplärka

Sävsångare

Stare

Tisdag 16 maj 2017

Sandemar

Vilken dag det varit!

Strålande sol, nästan ingen vind, kanske för mycket kläder ... Björn och jag var på utflykt igen, denna gång till ett för mig hemtamt naturreservat nämligen Sandemar. Vi vandrade till fågeltornet, sedan längs Svärdsnäsviken ut på Höggarn. Fikade på den klippudde som Barbro och jag nästan alltid fikar på. Följde sedan stigen genom skogen, ut på fälten innan kanalen och sedan den vanliga stigen tillbaka till parkeringen.

Vi har sett massor. Otroliga blomsterängar (mängder av Kungsängslilja), mycket fåglar, ett antal fjärilar och så kunde vi närstudera en Kopparorm.

Sandemar som bäst!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bofink, Buskskvätta, Drillsnäppa, Ejder, Enkelbeckasin, Fiskgjuse, Fiskmås, Fisktärna, Gransångare, Grå flugsnappare, Grönbena, Havstrut, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Lövsångare, Mindre strandpipare, Mosnäppa, Rödbena, Skäggdopping, Stenskvätta, Storskarv, Storskrake, Strandskata, Talgoxe, Trädpiplärka, Törnskata, Törnsångare, Vigg, Vitkindad gås, Ärtsångare och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Grönsångare, Gärdsmyg, Gök och Större hackspett.

Sedda insekter
Citronfjäril, Nässelfjäril, Påfågelsöga.

Sedda kräldjur
Kopparödla.

Sedda blommor
Adam och Eva, Gullviva, Kabbleka, Kungsängslilja, Styvmorsviol, Vitsippa, Vårlök.

Dagens fyra bilder ...


Mindre strandpipare

Kopparödla

Adam och Eva

Kungängslilja

Lördag 6 maj 2017

Råstasjön runt

En förmiddagspromenad i något kyligare väder än de senaste dagarna. Dessutom så mulnade det på medans vi gick. Det blev enbart Råstasjön denna gång. Dit gick vi via Vackra vägen, golfängarna och sedan motsolsvarv runt sjön.

Äntligen fick vi se Mindre hackspett. I bortersta ändan av sjön, precis vid bron. Jag hörde lätet först och efter en kortare stund fick vi syn på fågeln högt upp i trädkronorna. Blev inga riktigt bra bilder, bara "ryggbilder" men en skön känsla ändå.

Både Gräsand och Kanadagås hade ungar nu. Vidare så hörde och såg vi Svarthättan på två ställen. På vägen hem fick Barbro syn på ett Stenknäck par vid ett bo. Blir intressant att se om de kommer att häcka på den platsen.

Rolig men lite kylslagen runda.

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Brunand, Fiskmås, Fisktärna, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Ladusvala, Mindre hackspett, Pilfink, Ringduva, Rödhake, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stenknäck, Svarthätta, Svartvit flugsnappare, Talgoxe, Taltrast och Vigg.

Hörda fåglar
Bofink.

Dagens fyra bilder ...


Snatterand

Rödhake

Kanadagässlingar

Stenknäck

Torsdag 4 maj 2017

Dagen efter - tji Pungmes

Hade sett allför många utmärkta bilder på Pungmesen vid Hjälstaviken, så efter en fullbordad städdag hemma så åkte jag dit igen.

Stod i princip på bron i dryga 2 timmar med en kortare utflykt till Hjulströms brygga (efter rapport att någon fotat Pungmesen där). Dock såg jag ingen Pungmes idag överhuvudtaget. Hade förvisso inte tuben med att spana i, men jag var inte intresserad av att se fågeln på långt håll. Det var närbilder jag var ute efter ...

En liten besvikelse blev dagen. Såg dock årets första Ladusvala, alltid något.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Fisktärna, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Grönbena, Kanadagås, Knölsvan, Kråka, Ladusvala, Skrattmås, Skäggdopping, Skäggmes, Sothöna, Svartvit flugsnappare, Sävsparv och Trana.

Hörda fåglar
Rördrom och Vattenrall.

Dagens fyra bilder ...


Fisktärna

Grönbena

Trana

Svartvit flugsnappare

Onsdag 3 maj 2017

Pungmes vid Hjälstaviken

Såg redan på tisdagkvällen att man sett en Pungmes vid Hjälstaviken. Ganska precis samma ställe som där jag tidigare i år såg den Rödhuvade dykanden. Och vilka bilder man tagit. Eftersom jag bara sett Pungmesen vid ett tillfälle förut (och har väldigt dåliga bilder) var dagens utflyktsmål ganska givet.

Hade en del diskussioner med mig själv när jag skulle åka dit. Ett tag funderade jag på att gå upp vid 5-snåret. Nu blev det en normal uppstigning och frukost så jag kom dit ungefär 8:15. Massor av folk där. Inte nödvändigtvis pga Pungmesen utan det verkade vara en vandringsdag för pensionärer. Såg och mötte under dagen minst 3 grupper, totalt med närmare 200 deltagare. Trångt på spångarna var det ...

Lämnade tubkikaren i bilen och endast D500 kameran med 300 mm objektivet med, samt givetvis handkikaren. Och visst såg jag Pungmesen. Men det var på mycket längre håll än jag trodde. Det hade byggt ett bo tvärs över kanalen sett från 90-graders kurvan. Tog många bilder men tyvärr ingen bra. Tog en sväng bort till Gömslet för att se om Vassångaren var där (icke). Pratade även med upptäckarna, far och dotter Björkman. Stod då vid bron och väntade på att Pungmesen skulle komma förbi. Och visst flög den förbi men ingen av oss fick upp kameran. Mitt tålamod tog slut vid 11-tiden då jag vände hemåt.

Så här i efterhand skulle jag ha haft bättre tålamod. Uppenbarligen kom Pungmesen tillbaka vid 12 och var verkligen nära. Vilka bilder de tog!

Sedda fåglar på rundan
Brun kärrhök, Fiskgjuse, Fisktärna, Grågås, Pungmes, Skäggdopping, Skäggmes, Sävsparv, Sävsångare och Trana.

Hörda fåglar
Rördrom.

Dagens fyra bilder ...


Pungmes på bo

Brun kärrhök

Skäggdopping

Sävsångare

Måndag 1 maj 2017

Hjälstaviken runt!

Kanondag!

Parkerade vid Stora Parnassen. När vi kom ca 9:30 var det redan fullt med folk. Gick runt hela viken motsols (ca 8,5 km enligt telefonen). Efter ha gått över långa spången gick vi för första gången upp på Kvarnberget. Fantastsikt utsikt över viken. Här har jag varit som barn kommer jag ihåg. Mina bilder från slutet av 60-talet innehåller också hagmarker men dessa hittade vi inte igen.

Lunchrast togs vid Stora Backen bland mängder av Backsippor. Då hade vi precis innan det lilla tornet hört en Järnsparv sjunga på nära håll. För en gångs skull inte från toppen av ett träd utan i "ögonhöjd" bara några meter från stigen. Tyvärr var inte kameran med mig så det blev inga bilder.

Vi gjorde en kortare paus i fågelttornet där vi upptäckte Dvärgmås och Stjärtand vilket var mitt mål med besöket. Fortsatte sedan till Lilla Parnassen där fikapaus 2 togs. Sedan satte Barbro av mot Kvarnberget igen. Någonstans hade hon tappat sina solglasögon och hon ville kolla om det var på vägen upp till berget. Själv gick jag i sakta mak tillbaka till bilen vid Stora Parnassen. Ett par Gulärlor sågs på fältet strax innan och inne i Parnassen var det som att vandra i en bikupa. Så högt var ljudet från alla Honungsbin som framförallt verkade besöka Vårlökar.

En helt underbar dag!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bläsand, Bofink, Brun kärrhök, Buskskvätta, Dvärgmås, Fiskgjuse, Fisktärna, Grågås, Gråhäger, Gråtrut, Gräsand, Gulärla, Järnsparv, Kanadagås, Kricka, Ormvråk, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Stare, Stenskvätta, Stjärtand, Strandskata, Svartvit flugsnappare, Sånglärka, Talgoxe, Tornfalk, Trana, Vigg, Vitkindad gås och Ängspiplärka.

Hörda fåglar
Rördrom.

Sedda insekter
Citronfjäril, Honungsbi, Nässelfjäril och Påfågelsöga.

Sedda växter
Backsippa, Blåsippa, Gullviva, Gulsippa, Vitsippa och Vårlök.

Dagens fyra bilder ...


Tornfalk

Honungsbi på Vårlök

Backsippa

Nötväcka

Torsdag 27 april 2017

Bosse Bäver i Hammarby Sjöstad

Så har jag till slut sett en livs levande fri bäver. I Hammarby Sjöstad av alla ställen.

Nävål, först tog Björn och jag en längre promenad i vad jag kallar "Nacka reservatet". Dvs vi gick över Sickla kanal, letade oss upp mot Björkhagen via Sickla Gård, tog sedan en sväng förbi den nyanlagda groddammen och sedan hem till Björn igen.

Såg inga speciella arter men närstudie av ett Rådjur kunde göras, lite trastar såg vi men tyvärr ingen Mindre hackspett vilket jag hade en del förhoppningar om.

På kvällen seddan en middag tillsammans med våra hustrur innan vi strax efter 21 tog en runda runt kanalen. Och visst fanns det två Bävrar att beskåda. En simmade iväg skrämd av en skällande hund och en annan som lugnt gnagde barken av en mindre gren för att äta. Kul obs i bebodda trakter!

Sedda fåglar på rundan
Bofink, Fisktärna, Gräsand, Koltrast, Ringduva, Rödhake, Skäggdopping, Sothöna, Större hackspett, Sädesärla och Taltrast.

Hörda fåglar
---

Sedda däggdjur
Bäver, Ekorre och Rådjur.

Dagens fyra bilder ...


Taltrast

Rådjur

Sädesärla

Bäver

Måndag 24 april 2017

Värmdörunda

Utflykt med Björn till två platser. Dels Hemmesta sjöäng, och dels Björnö naturreservat på Ingarö. Uppehåll men ganska blåsigt och kylslaget.

Hemmesta sjöäng blev en överraskning. Väldigt välordnat med ett torn och en utsiktsplats. Vi mötte en dagisklass med nyfiken fröken som frågade om fåglar. Bor man i Värmdö så förstår jag att man bevakar platsen.

Vi sedan till Björnö naturreservat på Ingar. Här var det kyligare och blåsigare. Vi hittade dock en trevlig lä-plats för lunchfikat. En rejäl promenad gjorde vi och näst intil runt på hela halvön.

Sedda fåglar Hemmesta sjöäng
Grågås, Gråhäger, Gräsand, Korp, Kricka, Rörhöna, Skrattmås, Snatterand, Sothöna, Storskrake, Sångsvan, Sädesärla, Tofsvipa och Vigg.

Sedda fåglar Björnö naturreservat
Ejder, Fiskmås, Knipa, Kricka, Kråka, Ormvråk, Storskrake, Sädesärla, Taltrast och Vigg.

Sedda däggdjur Björnö naturreservat
Rådjur.

Sedda insekter Björnö naturreservat
Sorgmantel.

Dagens fyra bilder ...


Snatterand

Rörhöna

Storskrake

Sorgmantel

Söndag 23 april 2017

Tyresta by - fågeltornet t.o.r.

En kortare runda på förmiddagen. Parkerade vid Tyresta by och gick sedan fram och tillbaka till fågeltornet. En avstickare gjordes till groddammen både på dit- och hemväg.

Hyfsat varmt, men vi var välklädda med förra årets kalla utflykt till tornet. Tranan verkade ligga på bo. Svarthakar såg vi, men ingen Smådopping denna gång. Dagens clou var i stället den Dubbeltrast vi fick syn på på väg till fågeltornet. Ett nytt livskryss för mig. Efter att ha sett den vet jag också vilka karaktärer jag ska titta efter nästa gång.

Kommer tillbaka, men värmen får komma först ...

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Dubbeltrast, Fiskgjuse, Fiskmås, Grågås, Gräsand, Gröngöling, Grönsiska, Gulsparv, Havsörn, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kricka, Ormvråk, Skogssnäppa, Stare, Stenskvätta, Svarthakedopping, Sångsvan, Sädesärla, Trana.

Hörda fåglar
Bofink.

Sedda insekter på rundan
Citronfjäril.

Dagens fyra bilder ...


Dubbeltrast

Grönsiska

Fiskgjuse

Knipa

Tisdag 18 april 2017

Bromma flygplats och Vallentuna kyrka

Var egentligen ute efter bätte bilder på den Svarta rödstjärten (åtminstone hanen). Stod säkert ca 45 minuter med kamera på stativ och väntade på att den skulle dyka upp. Såg honan på håll bakom stängslet in mot Bromma flygplats, men mer än så blev det inte. Morgonen var kylig med frost (dessutom hade snö fallit på natten söder om stan) så fåglarna höll sig invid barackväggarna där solen värmde. Men som sagt, tji blev det.

Däremot var jag lyckosammare när jag kört till Vallentuna kyrka. Upptäckte direkt Ringtrasten på fältet väster om kyrkan, den liksom stack ut bland alla Björktrastarna. Efter stt ha fått de foton jag önskade så stod jag en liten stund och tittade ut över Vallentunasjön. En hel del fågel där.

Stanna även som hastigast (15 minuter) till vid Fysingen innan jag körde till däckbyte på Bilia.

Sedda fåglar Bromma flygplats
Nötskrika, Rödhake, Stenskvätta, Svart rödstjärt, Sånglärka och Sädesärla.

Sedda fåglar Vallentuna
Björktrast, Fiskgjuse, Ringtrast, Skäggdopping, Sothöna, Stare och Sångsvan.

Sedda fåglar Fysingen
Rödbena och Större strandpipare.

Dagens tre bilder ...


Sädesärla

Rödhake

Ringtrast

Söndag 16 april 2017

Svart rödstjärt har landat på Bromma flygplats

Förmiddagspromenaden förbi Bromma flygplats (utan kamera) gav oss ett tillfälle till närstudie av Svart rödstjärt (både hane och hona). Efter promenaden återvände jag med bil och MED kamera. Det tog tid, men till sist dök både hanen och honan upp längs gångvägen. Det blev några bilder, dock ingen riktigt bra av hanen. Får fixa det en annan gång.

Jätte-kul obs!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Gräsand, Koltrast, Kråka, Ormvråk, Rödhake, Stenskvätta, Svart rödstjärt och Sånglärka.

Hörda fåglar
---

Dagens två bilder ...


Svart rödstjärt (hane)

Svart rödstjärt (hona)

Onsdag 5 april 2017

Kyrksjön och Judarnskogen

Åkte för första gången till Kyrksjön i Bromma. Visst är den nära, men jag har aldrig varit hät. Nu var det en bild av Vinterflickslända som lockade. Nu fick jag inte se den, men en intressant plats var det. I sjön hördes i vassarna en Smådopping högljutt. Den visade sig aldrig men ljudet var omisskänligt. Sjön såg man f.ö. endast från bryggor. Tät vegetation omgav större delen av den.

I brist på trollsländor här så åkte jag även till Salamanderdammen vid Judarn. Inga här heller men ett flertal grodor.

Kul utflykt men jag var utanför mitt kompetensområde helt klart ... (märks på bilderna).

Sedda fåglar vid Kyrksjön
Brunand, Fiskmås, Kricka, Silltrut, Skäggdopping, Sothöna, Svarthakedopping och Vigg.

Sedda fåglar vid Judarn
Gräsand, Nötskrika och Nötväcka.

Sedda insekter
Citronfjäril.

Sedda groddjur
Vanlig groda.

Dagens fyra bilder ...


Bi/Blomfluga ???

Citronfjäril

Skalbagge (okänd art)

Vanlig groda

Tisdag 4 april 2017

Löt- och Råstasjön runt i behaglig vårvärme

En snabbrunda, dvs jag gjorde inte så många stopp på vägen. Gick upp Esplanaden och förbi Vattentornet. Sedan ner via Idrottsplatsen till Lötsjön. Lötsjön medsols, sedan golfängarna och så till sist Råstasjön medsols innan jag via Vackra vägen var hemma igen.

Hörde årets första Sädesärla vid Idrottsplatsen men lyckades inte få syn på den. Såg någon större humla brumma förbi mot slutet av rundan, men i övrigt var det tomt på insekter. Dagen "clou" blev den Gröngöling jag först hörde ropa på håll vid Råstasjön. På sydsidan fick jag sedan syn på den och några bilder kom sedan till.

I övrigt ganska odramatiskt. Skrattmåskolonin väsnades som vanligt. Mycket vass var borttagen eller "nedtrampad". Vet ej riktigt vad de gjort, men det ser inte vackert ut. Kanske är det bra för återväxten. Vassdungen där jag tror Vattenrallarna håller till var nedmejad. Hoppas fåglarna inte störts. Framtiden får väl utvisa det.

Skön var rundan dock, även om vinden stundtals tog i.

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Gråtrut, Gräsand, Gröngöling, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Rörhöna, Silltrut, Skata, Skrattmås, Skäggdopping, Sothöna, Sparvhök, Storskrake, Större hackspett, Talgoxe, Tamduva, Vigg och Vitkindad gås.

Hörda fåglar
Bofink, Grönfink, Gärdsmyg och Sädesärla.

Dagens fyra bilder ...


Gröngöling

Gräsand

Skrattmås

Skäggdopping

Måndag 3 april 2017

Sandviksåsens naturreservat & Stora Parnassen

Ytterligare en utflykt med Björn. Denna gång till ett nytt naturreservat, Sandvikåsen nära Skokloster. Vidare ett snabbbesök vid Stora Parnassen, Hjälstaviken.

Sanviksåsens naturreservat ligger i princip på vägen till Hjälstaviken. Vi svängde av mot Skokloster på väg 263 och körde i max 10 minuter innan vi kom fram. Vi gick sedan uppe på åsen till dess slut. Tog oss sedan ned till vattnet och gick de sista metrarna ända ut till udden. Vi följde sedan strandlinjen tillbaka till naturreservatets p-plats. En runda på ca 3-4 km. Vi hittade en magisk lunchplats där vi kunde ligga i solen, vindstilla, med Mälarens vatten som bredde ut sig framför oss. Otroligt skönt!

Fågelmässigt så var det ganska lugnt i reservatet. En överflygande Fiskgjuse gladde, många sjungande Bofinkar samt mesar ock kungsfåglar i bakgrunden.

Efter naturreservatet åkte vid till Hjälstaviken och stannade vid Stora Parnassen där vi gick en runda. Massor av Blåsippor, en hel del Svalört och Vårlök dessutom. Såg en del änder vid den översvämmade delen vid den långa spången. Ytterligare en fika i solen vid p-platsen.

En suverän vårdag!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bofink, Brun kärrhök, Fiskgjuse, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Knipa, Knölsvan, Korp, Kricka, Nötväcka, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Storskarv, Större hackspett, Talgoxe, Taltrast, Tornfalk, Trana, Trädkrypare och Vigg.

Hörda fåglar
Gärdsmyg.

Sedda växter
Blåsippa, Svalört, Tussilago och Vårlök.

Dagens fyra bilder ...


Tornfalk

Blåsippa

Svalört

Vårlök

Söndag 2 april 2017

Våren har kommit till Fysingen

Vi parkerade som vanligt vid Åholmen. Promenerade sedan spången till fågeltonet. Relativt mycket folk ute. Vi stod säkert en 6-8 personer i tornet och spanade. Det roligaste var den flock på 6 Skäggmesar som flög fram och tillbaka i vadden. Stundtals såg vi dem riktigt bra. Ingen is kvar på sjön nu. Många Sothönor var det. En hel del Vigg och Gäss. Någon hade sett Salskrakar och eventuellt Svarthakedoppingar, men vi såg dem inte.

Promenerade sedan i sakta mak ända bort förbi Ströms gård och till Söderströmska bänken innan vi vände åter till p-platsen. Ingen Sädesärla trots attden var rapporterad här igår men en härlig vårdag var det.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bläsand, Bläsgås, Brunand, Grågås, Gräsand, Kaja, Kanadagås, Knipa, Koltrast, Kricka, Kråka, Pilfink, Rödhake, Skata, Skedand, Skogssnäppa, Skrattmås, Skäggdopping, Skäggmes, Snatterand, Sothöna, Stare, Sångsvan, Sädgås, Sävsparv, Tofsvipa, Trana och Vigg.
Dessutom förmodligen en Lövsångare (den höll dock helt tyst innan den flög iväg).

Hörda fåglar
Bofink, Gärdsmyg, Grönfink och Taltrast.

Dagens fyra bilder ...


Skäggmes

Pilfink

Sävsparv

Kaja

Onsdag 15 mars 2017

Södermanländska naturreservat: Marvikarna & Fjellskäfte

En utflykt Björn och jag gjorde till två naturreservat i Södermanland. Vi bilade E18 till Mariefredsavfarten och snurrade sedan runt på lite olika platser. Nackdelen med dagen har varit blåsten. Det har varit svårt att hitta läskyddade platser.

Det första naturreservatet Marvikarna låg alldeles bredvid att sommarstugeområde och några jättevina småsjöar, allt dock fortfarande isbelagt. Det fanns också ett stort berg i närheten, kallas Falkberget på Artportalen. Fågelskyddsområde med beträdelseförbud redan från 1 februari. Dock var det ganska fattigt på fåglar när vi var där.

Det andra naturreservatet (som var betydligt svårare att hitta) var väldigt läckert. Vi vandrade längs en ås, gick ner i en urläcker "dalgång" innan vi kom upp på åsen igen. Promenerade sedan fram till en sjö som givetvis var islagd. Under promenaden har vi sett årets första Citronfjärilar (på 3-4 platser). Vid sjön sågs årets första Blåsippa. En jätteläckert ställe var detta. Väl värt att återkomma till när våren kommit längre och det inte blåser så mycket.

Dagens läckraste händelse var när vi passerade Nyckelsjön. Ute på isen (långt håll) såg vi nio (9) st Havsörnar som åt på antingen åtel eller något någon fångat. Tack och lov för tubkikaren!

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Grågås, Grönfink, Havsörn, Kanadagås, Korp, Nötväcka, Sånglärka, Sångsvan, Talgoxe och Trana.

Hörda fåglar
---

Sedda insekter
Citronfjäril.

Sedda växter
Blåsippa.

Dagens fyra bilder ...


Grönfink

Havsörn

Citronfjäril

Blåsippa

Tisdag 14 mars 2017

På jakt efter en Rödhuvad dykand

Vaknade tidigt på morgonen och låg säkert och resonerade med mig själv i en halvtimma och jag skulle gå upp och åka ut till Hjälstaviken. De hade ju rapporterat en Rödhuvad dykand där. Till sist kom jag ur sängen och åkte hemifrån vid 6:30 tiden. Parkerade gjorde jag vid Stora Parnassen och gick sedan raskt över spången bort till bron över utloppsån. Där stod det redan en handfull skådare och jag hade turen att fågeln var kvar. Var kanske på platsen i ca 30 minuter i hopp om att den skulle komma närmare, men icke ...

Åkte sedan till Hårbyparkeringen för att skåda efter gäss. Blev inte kvar så länge. Hade inte ätit frukost och den riktiga naturivern fanns inte kvar.

Dagen efter var f.ö. den Rödhuvade dykanden borta.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Kråka, Ormvråk, Rödhuvad dykand, Steglits, Sångsvan, Sädgås, Tofsvipa och Trana.

Hörda fåglar
---

Dagens tre bilder ...


Rödhuvad dykand & Gräsand

Rödhuvad dykand & Gräsänder

Sångsvanar

Måndag 13 mars 2017

Fortfarande is på Fysingen

Årets första besök på Fysingen. Isen låg fortfarande. Småkyligt i luften trots en nästan klarblå himmel.

Parkerade vid Åholmen som vanligt. Gick sedan spången bort till Ströms gård. Hoppade faktiskt fågeltornet eftersom det var is. Gick sedan en sväng upp till Söderströmska bänken innan jag vände åter. En del folk ute. Man stannar och småpratar titt som tätt.

Det blev trots allt fyra nya årskryss trots en egentligen ganska mager runda.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Domherre, Grågås, Gråtrut, Gröngöling, Havsörn, Kaja, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Pilfink, Skata, Stare, Sånglärka, Sångsvan, Sädgås, Talgoxe, Tofsvipa och Trana.

Hörda fåglar
---

Dagens tre bilder ...


Tofsvipa

Grågås

Trana

Söndag 26 februari 2017

Längs Bällstaån

En mulen dag där vi gick ut med avsikt att fotografera Gråsiska samt Duvhök. Och det gjorde vi, dessutom såg och fotade vi lite överraskande Stjärtmesar. Vi gick längs Bällstaån, under Huvudstaledens bro och sedan fram till skogsbacken nedanför Jungfrudansen. Där såg vi senast ett par Duvhökar.

Nåväl, redan nedanför de nya HSB husen eller strax bortom stötte vi på flocken med Stjärtmesar. De är otroligt snabba. Många av bilderna är kemiskt fria från Stjärtmesar då de redan flyttat på sig när jag trycker på avtryckaren. De blev några trots allt. Detta är tredje gången i år jag sett Stjärtmesar och det redan i februari. Gråsiskor såg vi på två ställen. Både vid Stjärtmesarna och sedan precis vid stranden när vi skulle gå upp mot Jungfrudansen. På det.senare stället var flocken så stor som minst 30 individer.

Vi har också hunnit med att bli grundlurade av en Nötskrika. Jag var helt övertygad att vi hörde en Duvhök och jag fotade något "stort" som satt högt upp i en al och lät. Min förvåning var stor när jag sekunderna senare såg att fotograferat en Nötskrika. Vår förklaring då var att Duvhöken måste suttit bakom någonstans. Sedan såg vi Nötskrikan igen när vi letade efter Duvhöken nedanför Jungfrudansen. Vi såg också när den lät som "en Duvhök" som vi trodde. Det blir till att lyssna på fågelband igen ...

Vi fick sedan syn på en riktig Duvhök som vi kunde fota.

En lärorik runda!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Duvhök, Gråsiska, Gräsand, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Nötskrika, Sidensvans, Skata, Stenknäck, Stjärtmes, Talgoxe och Tamduva.

Hörda fåglar
Korp

Dagens fyra bilder ...


Stjärtmes

Gråsiska

En drake i skogen ...

Duvhök

Söndag 12 februari 2017

Rosersbergs slott

En promenad i strålande solsken runt i slottsparken på Rosersbergs slott.

En hel del fåglar sågs, inte så många arter, men ett stort antal Domherrar och ett stort antal Stenknäckar. Några cm snö på backen gav en läcker inramning.

Ett andningshål!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Domherre, Grönfink, Koltrast, Nötväcka, Steglits, Stenknäck, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Domherre

Stenknäck

Utsikt över Mälaren

Mälaris

Tisdag 7 februari 2017

Löt- och Råstasjöarna runt, dvs som vanligt!

Promenerade själv från Landmärket via Vattentornet ner till Lötsjön. Rundade sjön motsols, gick sedan via Golfängarna fram till Råstasjön. Rundade även den sjön motsols innan jag via Golfängarna, Vackra vägen, återvände hem.

Stod en bra stund vid matningen vid Råstasjön. Fick till slut syn på Bofinken. Rödhake vid Vattenrallens rör. Fåglar som man tidigare betraktat uteslutande som flyttfåglar, men fler och fler försöker övervintra.

Inget speciellt.

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Bofink, Grågås, Gråhäger, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Skata, Sothöna, Talgoxe och Vattenrall.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Bofink

Koltrast

Nötväcka

Vattenrall

Lördag 14 januari 2017

Säbysjön runt

Det var knappt att jag kom runt ...

Vi startade ganska optimistiskt och och sa att vi går väl runt Säbysjön. Sagt och gjort. Vi kom att gå upp till Översjön också innan vi vände åter, och mina krafter försvann helt på hemvägen. Jag gick på hörntänderna!

Fågellivet var ganska torftigt till vi var framme igen vid Säbugård och matningen vid kolonistugan. Några andra skådare frågade oss om vi också kommit för Järnsparven. Vi visste inte ens om att en Järnsparv fanns här, men vi fick se den. En hel del Gråsiskor, en och annan Gulsparv och så en Järnsparv.

Vädret var fantastiskt. Klarblå himmel, lite vind, en underbar dag ... Men ganska taskig kondis!

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Gråsiska, Grönfink, Gulsparv, Järnsparv, Koltrast, Korp, Kungsfågel, Nötskrika, Nötväcka, Sidensvans (från bilen), Skata, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Björktrast

Järnsparv

Större hackspett

Långhåriga kor

Fredag 13 januari 2017

Strömmens matflotte

En dag då vi egentligen skulle handla kuddar på Svenskt Tenn. Men man kan ju alltid gå förbi Strömmen ...

Mycket fåglar var det, men knppast några ovanliga. Som vanligt mängder av Gräsänder, Vigg, Sothönor och Knölsvanar. Skrattmåsarna fanns som alltid och olika årgångar av Fiskmåsar.

Blandad påse med smågodis med andra ord!

Sedda fåglar på rundan
Fiskmås, Gråsparv, Gråtrut, Kaja, Kanadagås, Knipa, Knölsvan, Skrattmås, Sothöna och Vigg.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Fiskmås

Skrattmås

Gråsparv

Knipa

Söndag 8 januari 2017

Runt Bromma flygplats

Det blev en 2½ timmas runda idag. Vi gick min "Bromma flygplats" slinga, dvs längs Bällstaån till bron mot Ulvsunda. Vidare via kvarnen, golfen/halkbanan förbi Bromma flygplats fram till Ulvsundavägen. Vi gjorde sedan en avstickare mot "Brommakullarna" innan vi fortsatte Bällstavägen hem.

Många skådare fanns vid Bromma flygplats på spaning efter Hökugglan. Ingen hade sett den (såg sedan på Artportalen att den setts på morgonen mot kolonistugeområdet). Inga Vinterhämplingar såg vi heller. Däremot såg vi en hel del Sidensvansar. Först vid vändplanen vid Lillängsvägen (bredvid Bromma flygplats). Sedan också vid Brommakullarna. Många Björktrastar fanns det också.

Kallt ute, minus 7, mulet (klart i morse), knappt någon vind och en hel del snö på marken. Dvs vinter!

En lång, kall och skön runda.

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Grönfink, Koltrast, Kråka, Pilfink, Skata, Sidensvans, Talgoxe och Tamduva.

Hörda fåglar
Nada

Dagens fyra bilder ...


Grönfink

Koltrast

Sidensvans

Björktrast

Fredag 6 januari 2017

Råstasjön runt

Vilken vinterdag. Klarblå himmel, men kallt. Vi kom hem röda rosor på kinderna både hustrun och jag.

Det blev en kortare promenad denna gång. Det räckte med en sjö och det blev Råstasjön. Inga direkta sensationer, några Domherrar längs Vackra vägen på väg ner och en flock Gråsiskor vid Vattenrall-stället var det mest trevliga.

Vid matningen stötte vi ihop med en större grupp fågelvandrare med guide. I övrigt en hel del stora objektiv ute ...

Sedda fåglar på rundan
Björktrast, Blåmes, Domherre, Fiskmås, Gråhäger, Gråsiska, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Kråka, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Sothöna, Större hackspett och Talgoxe.

Hörda fåglar
Sidensvans.

Dagens fyra bilder ...


Domherre

Gråsiska

Skata

Nötskrika

Söndag 1 januari 2017

Årets första dag - Lötsjön & Råstasjön runt

Promenad med hustru denna årets första dag. Det var spännande att se hur många arter denna skulle ge jämfört med 2016. I slutändan visade det sig att det var dött lopp, dvs 25 fågelarter igen.

Härlig dag. Nästan klarblått. Temepraturen sjönk medan vi gick, Vi började med nästan plus 8 och slutade runt 4 grader. Nu ska kylan komma sägs det. Igår på nyårsafton hade vi plus 10,3 grader!

Vi gick upp Esplanaden förbi Vattentornet och ned till Lötsjön. Fanns ett par Storskrakar i sjön, några Vigg och sedan en större mängd Gräsänder. Som vanligt också Kanadagäss, två Grågäss och ett antal bastarder. Även några Knölsvanar ska inte glömmas bort. Ljuvligt att gå i solen längs norrsidan. Solen står inte så högt så det blir mycket promenad i skugga när vi fortsatte över golfängarna bort mot Råstasjön.

Det fanns f.ö. is både på Lötsjön och Råstasjön, något förvånande med tanke på vilka höga temperaturer vi haft.
I Råstasjön fanns som vanligt ett större antal Gråhägrar i vassruggarna runt sjön. Massor av Gräsänder, ganska många Knölsvanar, några Vigg och några enstaka Sothönor och en ensam Rörhöna.

Vi stod också en stund vid fågelmatningen i väster. En ensam Rödhake och en ensam Gråsiska bland en större mängd Blåmesar, Talgoxar och Koltrastar. Ett par Nötväckor hann vi också se samt en Ekorre som passade på att ta för sig av fågelmaten.

Vattenrallen fanns också plats på det vanliga stället. Längre fram vid bron så hörde vi Domherrar men lyckades aldrig få syn på dem.

Rundans höjdpunkt kom på sydsidan då vi först upptäckte 4-5 Steglitser, sedan en mindre flock Stjärtmesar (6 st tror vi). Först var de upp i träden, sedan kom de ner till sjökanten för att dricka. Minst sagt rörliga. Lite svårt att hinna med i fotograferingen.

Mycket trevlig dag!

Sedda fåglar från fönstret
Fiskmås, Kråka och Skata

Sedda fåglar på rundan
Blåmes, Grågås, Gråhäger, Gråsiska, Gråtrut, Gräsand, Kanadagås, Knölsvan, Koltrast, Nötskrika, Nötväcka, Rödhake, Rörhöna, Skata, Sothöna, Storskrake, Steglits, Stjärtmes, Större hackspett, Talgoxe, Tamduva, Vattenrall och Vigg.

Hörda fåglar
Domherre.

Sedda däggdjur
Ekorre.

Dagens fyra bilder ...


Gråhäger

Vattenrall

Större hackspett

Stjärtmes