FAMGUS VYKORT - VYKORTSSNURRAN

Vykortsområde #75

Sidan uppdaterad den 27 mars 2023

Carl Sunnegårdh
VC

Vykortets titel: Stockholm. Strömmen.
Förlag: Carl Sunnegårdh, Mälarhöjden.
Foto: okänd.
Nr: 1033.
Postgånget 27 februari 1930

Om detta vykort:
Det är faktiskt ett av få Carl Sunnegårdh kort i min samling med motiv från Stockholms inre delar. Jag har mest kort från Stockholms omgivningar och kort från de närliggande landskapen.

Carl Sunnegårdh

Carl August Nilsson föddes 1879 i Gryta socken (Uppland), son till torparen Nils Jonsson.
Fadern Nils var född i Sunne socken i Värmland och det förklarar nog varför Carl 1917 tar namnet Sunnegårdh.

Carl Sunnegårds sålde hela sitt bildarkiv till Svenska Pressbyrån i början av 1930-talet. Det är därför många av hans bilder dels finns utgivna av honom själv, dels finns i Pressbyråns serier.

När han avlider 1971 är Carl Sunnegårdh 92 år gammal.

Numrering av korten är inte helt enkel. Det finns ett överlapp mellan Midsommarkransen och Mälarhöjden i förlagsangivelsen som ej är helt logisk!

Många av de tidiga vykorten är onumrerade. På en del saknas förlagsangivelse och enbart Carl som fotograf är angiven. Vad gäller de numrerade korten finns de från 1 till 1352. Förlagsangivelse är antingen "Carl Sunnegårdh, Midsommarkransen" eller "Carl Sunnegårdh, Mälarhöjden".

MEN, man får se upp lite. Efter det att Carl sålt sina bildrättigheter till Svenska Pressbyrån i början av 1930-talet så har börjat om med numreringen. Så kort med nummer 100-280 bör kunna, för samma nummer, finnas med bägge förlagsangivelserna och då olika motiv. Jag har än så länge inget sådant kort i samlingen!

En annan "nördigare" aspekt med numreringen som jag inte har fullt förstått är följande.
Carl flyttade från Midsommarkransen till Mälarhöjden i slutet av 1920-talet. Jag tycker det borde vara logiskt att han använt förlagsbeteckningen "Carl Sunnegårdh, Midsommarkransen" upp till ett visst nummer och därifrån sedan för de högre numren ha använt förlagsbeteckningen "Carl Sunnegårdh, Mälarhöjden". Men icke! Det högsta numret jag har med "Midsommarkransen" angivet är #791. Det lägsta numret jag har med "Mälarhöjden" angivet är #612.
Varför detta???

Nästa vykortsområde
VC
VC
VC
VC
VC
Blommensbergs skola
Min gamla skola. Gick åk 6 här, men det var 1965-66. Vykortet ovan är postgånget 1927, dvs väsentligt tidigare. Jag gick dessutom i någon form av baracker som på min tid låg bakom den stora skolbyggnaden man ser närmast.
Sunne kyrka
Carl, född Nilsson, tog sitt efternamn med all säkerhet från faderns härkomst, dvs Sunne i Värmland.
Stockholms läns sanatorium i Uttran
Invigdes som sanatorium 1923. Blev med tiden geriatrisk klinik under Huddinge sjukhus. Är numera bostadsrättslägenheter.
Mälarhöjdsbanans vändslinga och ändhållplats. Linjen var nummer 16 och den gick mellan Mälarhöjden och Karl Johans torg (ändrades mellan 1926-36 till Södermalmstorg). Vi skulle säga Slussen idag.
Kortet ovan (#1005) har
förlagsbeteckning "Carl Sunnegårdh, Mälarhöjden".
Samma fotografi har jag utgivet av Pressbyrån med nummer 711307.


Klicka på symbolen för en slumpmässig sida